Tryggere Ruspolitikk ønsker å starte opp med med en rusmiddelanalysetjeneste i hovedstaden. Foreningen mener det vil redde liv.

- Hensikten er å gi brukerne mer informasjon om innholdet i stoffene slik at de bedre kan vurdere risikoen, sa Ina Roll Spinnangr, leder i Tryggere Ruspolitikk, i en pressemelding i starten av september.

Og hun la til:

- Mennesker som bruker ulovlige rusmidler, vet ikke om de får i seg det de forventer, farligere kopistoffer eller noe helt uventet, som rottegift. Uvitenhet øker risikoen for skader betraktelig, og dette er noe vi kan gjøre noe med, ved å finne ut hva stoffene inneholder.

Les også: Ga investor Johan H. Andresen sitt livs overraskelse: - Han trodde ikke sine egne øyne

Startet innsamling etter nei fra politikerne

En rusmiddelanalyse vil la brukeren vite om stoffet inneholder skadelige tilsetningsstoffer, har en farlig høy styrkegrad eller om brukeren har blitt lurt av selgeren. Foreningen har tidligere søkt om midler hos Helsedirektoratet, men fikk den gang nei.

Stortingspolitikerne har også gitt forslaget tommel ned tidligere. Derfor startet de for en måned siden opp en Spleis, hvor målet var å samle inn minst 344.000 kroner - det som kreves for å dekke analysepakken. Det målet har nå blitt nådd, spesielt takket være et stort bidrag fra milliardæren Johan H. Andresen, eier av Ferd.

Les også: Rusreformen skrotes - hør hennes hilsen til Støre, Vedum og Listhaug

- Ja

29. september, altså en dag før innsamlingen skal avsluttes, la Tryggere Ruspolitikk ut denne meldingen på Twitter:

- Vi får hjelp av The Loop (!) og trenger dermed bare 300.000 kr for å kunne starte med analyse av rusmidler i Oslo. Vi har fått bankoverføring på 15.000 kr. Kan vi klare 285.000 kr via Spleisen før fredag kveld?

Noen timer senere kom Andresen med et kontant svar:

- Ja.

Ifølge Spleis donerte milliardæren 100.000 kroner til Tryggere Ruspolitikk, og nå hylles 60-åringen på Twitter blant flere.

Nettavisen har kontaktet Andresen, men han har foreløpig ikke besvart vårt henvendelse.

Spinnangr har også bekreftet at foreningen har nådd sitt mål på 344.000 kroner og vel så det.

- Vi klarte det!!! Nå bestiller vi utstyret som kan forebygge skader og overdosedødsfall. Tusen hjertelig takk for alle bidrag, og spesielt takk til vår største bidragsyter: @FerdOwner. Jeg er rørt og takknemlig.

Det er imidlertid usikkert om prosjektet er lovlig, siden det aldri har blitt gjort før i Norge.

- Vi mener det er lovlig, men er forberedt på at noen kan mene det ikke er det. Den sjansen er vi villige til å ta, da tilbudet kan redde liv, sa Spinnangr da innsamlingsaksjonen var i sin spede begynnelse.

Det er ikke første gang Ferd-eieren ha engasjert for personer med rusproblemer. Han var en av de økonomiske pådriverne for å få i gang Fredrikstad FKs gatelag, og deres tøffe hverdag på- og utenfor banen ble vist i dokumentaren «Drømmen om Gatelag» som Nettavisen viste i våres.

Se den første episoden her:

- Du har noen enkeltprestasjoner, det vil du alltid ha. Men først og fremst er dette en lagprestasjon. Ikke bare den rent rusmessige delen, men den idrettslige delen. Den er faglig sett verdt å honorere, sa Andresen i dokumentaren.

Se den andre episoden her: