RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Johansen får ikke kalle seg byregjeringsleder


Raymond Johansen (Ap) må kalle seg byrådsleder, ikke byregjeringsleder, i fremtiden.
Raymond Johansen (Ap) må kalle seg byrådsleder, ikke byregjeringsleder, i fremtiden. Foto: Paul Weaver (NA Bilder)
Sist oppdatert:
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) skrinlegger ideen om å omdøpe byrådet i Oslo til «byregjering». Kommunaldepartementet slår fast at det uansett ville vært ulovlig.

Johansen sier at planene er skrinlagt samme dag som Kommunaldepartementet slo fast at det ikke er lov å omdøpe dagens byråd.

I et intervju med Dagsavisen like før departementets beslutning kom mandag, sier han at han tok opp saken med byrådet i forrige uke, og at han har underrettet ordfører Marianne Borgen (SV) og gruppeleder Frode Jacobsen (Ap) om beslutningen.

– Jeg vil be Ap, SV, MDG og to representanter fra Frp om ikke å stemme for forslaget om byregjering når det skal behandles i bystyret onsdag, sier Johansen til avisen.

– Tar oppmerksomhet

Han sier han brukte påsken til å tenke seg om.

– Det er en fjellvettregel som sier at det ikke er noen skam å snu. Diskusjonen om byregjering står i veien for å få fram alle de andre tingene vi er opptatt av og alt det andre vi får til, sier Johansen.

Ler mer: «Napoleon hadde Waterloo, Raymond fikk kommunaldepartementet»

Det nye byrådets prosess for å endre lenge innarbeidede titler og begreper har møtt motstand og blitt forsøkt latterliggjort.

– Jeg baserte meg på en vurdering fra kommuneadvokaten som sa at vi hadde anledning til dette. Nå ser jeg at saken lever sitt eget liv, det har ikke vært ørens lyd å få, mange har ønsket å ha fokus på denne diskusjonen, og det står i veien for fokus på politikken, og da tar jeg ansvar, sier Johansen.

Tittelsyke

At Johansen mandag hevdet at beslutningen ble tatt før Kommunaldepartementet trakk sin juridiske konklusjon, stanset ikke kritikerne.

– Det er med glede vi ser at Kommunaldepartementet setter en stopper for det rødgrønne Oslobyrådets tittelsyke, og at det må finne seg i å være byråd, og ikke «byregjering», sier tidligere byrådsleder og stortingsrepresentant Michael Tetzschner (H) i en kommentar.

Les også: Raymond Johansen vil vurdere bilordning på nytt

Det var Tetzchner som brakte spørsmålet om tittelendringene inn for Stortinget i mars. Der fastslo kommunalminister Jan Tore Sanner (H) at ordet byregjering var egnet til å skape forvirring og at det ikke er i tråd med gjeldende lovverk.

– Overraskende

– Landet har én regjering, og vi trenger ikke flere. Det vil være klokt om byrådet i Oslo foretar en ny vurdering av denne saken, sa Sanner fra Stortingets talerstol.

– Overraskende at Raymond Johansen, som selv er i overkant opptatt av å bruke symboler i politikk, ikke så hva denne saken signaliserte: Byen hadde ikke bare fått et nytt byråd til å gjennomføre bystyrevedtak, byens befolkning skulle innbilles at den hadde fått et nytt herskap, opphøyet over oss alle – også bystyret, sier Tetzschner mandag. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere