Gå til sidens hovedinnhold

Johansen letter ikke på de strenge tiltakene: - Oslo skal ikke snuble på oppløpet

Byrådslederen ber innbyggerne holde ut enda litt til med strenge koronatiltak.

Raymond Johansen ønsker ikke at hovedstaden skal snuble på oppløpet:


AKERSGATA/RÅDHUSET (Nettavisen): - Smittesituasjonen i Oslo er fortsatt alvorlig. Vi har 150 pasienter innlagt på sykehus med covid-19. Beskjeden fra OUS var at vi ikke måtte slippe opp for tidlig. Vi har en tydelig nedgang, men smittetallene er fortsatt høye. Vi må likevel glede oss over at tallene går ned. Vi håper at smittetopper er noe vi legger bak oss. Det ser nå ut til at Oslo har klart å slå ned også den tredje smittebølgen. Nå er håpet at vi aldri kommer tilbake til de høye tallene, sa Johansen innledningsvis.

- Oslo kan ikke og skal ikke snuble på oppløpet. Vi skal ikke ta noen sjanser. Vi skal stå dette løpet ut. De lettelsene fra regjeringen i går gjelder ikke i Oslo. Det er for høyt smittetrykk og innlagte fortsatt. Det er fortsatt ikke ansvarlig å åpne Oslo nå. Derfor viderefører Oslo tiltakene til og med torsdag 29. april, la han til.

Håp for 17. mai

På spørsmål fra Nettavisen sa Johansen at det er lite sannsynlig med store lettelser, innen den muslimske høytiden ramadan er over 12. mai.

- Vi må vurdere dette fortløpende. Det avhenger av flere ting, sa byrådslederen.

- Hva med 17. mai-frokosten? Kan vi ha flere enn to på besøk da?

- Jeg håper da inderlig det. Da kan vi være tre på besøk, sa Johansen som var raskt ute og sa det var en spøk. Vi håper virkelig at vi kan ha flere på besøk da, sa byrådslederen.

Bekymret for importsmitte

Byrådslederen snakket også om regjeringens plan om å åpne opp mer for utenlandsk arbeidskraft, som kan gjøre «tapet av verdiskaping og jobber minst mulig» som Erna Solberg sa til NRK i i forrige uke. Og på tirsdag sa næringsminister Iselin Nybø (V) blant annet følgende:

– De som har et strengt nødvendig behov for personer for å holde virksomheten i gang, kan nå søke om å få inn arbeidskraft, sa hun til NRK.

Og hun la til i en pressemelding:

- Vi håper at denne åpningen kan tilrettelegge for at man i flere bransjer kan unngå stans i virksomhet og pågående prosjekter, samtidig som åpningen er snever nok til å fortsatt ivareta målet om å holde smittetrykket i samfunnet på et lavt nivå.

Les også: Studie: AstraZeneca-vaksinen vesentlig tryggere enn koronasmitte

Dette er uttalelser som bekymrer byrådslederen i hovedstaden.

- Da blir vi i Oslo urolig. Vi tåler ikke igjen at det skal åpnes ukritisk for arbeidskraft inn til Norge, når vi akkurat ser ut til å ha slått ned enda en smittebølge. Fortsatt svært strenge regler for arbeidsinnvandring er en helt nødvendig forutsetning for at vi skal kunne åpne Oslo igjen. Det siste vi trenger nå er økt importsmitte, var den krystallklare beskjeden fra Johansen.

Kan komme tilbake på skolen

Johansen opplyste imidlertid at elever i Oslo-skolen skal få komme tilbake til skolen, fra og med mandag 19. april.

- Det er jeg veldig glad for. De vil bli møtt med rødt nivå, sa byrådslederen.

Johansen opplyste også at smitterisiko og vaksinering er avgjørende for å lette på tiltakene.

- Tiltaket med besøksforbudet på to personer skal vi vurdere allerede i neste uke, fortalte Johansen.

- Vi kjører ut store mengder med munnbind til skolene. Vi ønsker ikke flere nedstenginger av skoler i Oslo, sa skolebyråd Inga Marte Torkildsen (SV).

Hun kom også med en innstendig bønn til alle foreldre i Oslo.

- Hold barna deres hjemme, hvis de er syke eller ha symptomer.

- Vaksinene funker

Byrådslederen var imidlertid glad for at vaksineringen gir en effekt.

- Vi ser at vaksineringen funker, og vi har hatt et godt tempo i det siste. Men skal Oslo gjenåpnes samtidig med resten av landet, må vi ha flere vaksiner. Holden-utvalget slår fast at området med høyt smittetrykk bør få flere vaksiner. Vi er klare til å sette alle vaksinene vi får. Så når vi snakker om hastigheten av gjenåpningen av Oslo, er det først og fremst regjeringen som sitter med nøkkelen. Gjenåpningen av hele det norske samfunnet avhenger i stor grad av utviklingen i Oslo, sa Johansen.

Les Erik Stephansens kommentar: «Charter-Svein» er verken ond eller dum. Men han glemmer en viktig ting

- Vi har inngått en avtale med Apotekerforeningen om at vi nå kan sette 120.000 vaksiner i uka. Det er ingen tvil om at vaksinering er vår vei ut av pandemien, la han til.

Skuffet over manglende vaksiner

Helsebyråd Robert Steen (Ap) fortalte at en vaksineforsinkelse i Oslo vil bety at 200.000 personer ikke får vaksine i løpet av sommeren.

- Vi må bli kvitt korona i Oslo for at vi skal kunne bli kvitt korona i Norge. Så langt er det satt 150.000 vaksiner i Oslo. 35.000 har fått 2. dose og er fullvaksinerte, sa helsebyråd Robert Steen på pressekonferansen, der han kom med dette hjertesukket om vaksinetempoet:

Les også: Sjeføkonom advarer mot vaksinekollaps: - Omfattende tilbakeslag

- Regjeringens ekspertutvalg har sagt at Oslo og andre områder med høyt smittetrykk bør få flere vaksiner. Vaksinerer vi Oslo, først da kan vi snakke om en reell gjenåpning av landet. Vi er for langt unna målet nå. Vi må sette 1 million stikk for å nå målet. Per i dag er 6 prosent av Oslos befolkning fullvaksinerte.

244 nye smittetilfeller siste døgn

De siste tallene viser 244 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. De siste to ukene er det i snitt blitt registrert 224 smittede per dag.

Insidenstallet for Oslo per 13. april var 462 (smittede per 100.000 innbyggere siste 14 dager), mens enkelte bydeler har insidenstall over 600.

Smittetrykket har de siste 14 dagene beveget seg nedover i bydelene som har hatt de høyeste tallene. Stovner hadde for eksempel 1263,7 smittetilfeller per 100.000 innbyggere 31. mars og var nede på 894,5 13. april. Alna hadde tilsvarende et insidenstall på 1160,6 for 14 dager siden og 781,1 tirsdag. Men nedgangen kan se ut til å ha flatet noe ut i flere bydeler.

Tok forbehold om Oslo og Viken

Tirsdag holdt statsminister Erna Solberg pressekonferanse og fortalte at om første skritt mot gjenåpning av Norge. Der sa hun også at folk som bor i Oslo og Viken fortsat må regne med strengere begrensninger enn andre deler av landet.

- Oslo og Viken er kjernesteder for mye av smitten i Norge nå, og det er klart at vi må se et enda lavere smittetrykk i Oslo før man kan åpne mye, sa statsministeren, ifølge NTB.

Les også

Erna Solberg: - Nå starter gjenåpningen av Norge

Solberg viste til de lokale tiltakene i hovedstaden.

- Så det er opp til lokalpolitikerne i Oslo å vurdere akkurat når de kan åpne litt. Det er fortsatt høyt smittetrykk, og det er grunnen til at vi forlenget tiltakene for områdene rundt Oslo i Viken med to uker. Det er klart at det tar litt lengre tid, sa statsministeren.

Vil ha todelt gjenåpning

FHI-overlege Preben Aavitsland pekte tidligere denne uken på at pandemien deler Norge i to, der rundt tre firedeler av smitten er basert i Oslo og Viken, nærmere bestemt i 20 kommuner fra Sarpsborg til Oslo og nabokommunene og så ned til Drammen.

- Siden landet er så todelt, er det mulig at gjenåpningen bør skje i to hastigheter. I noen kommuner i Viken har det nå skjedd en del lettelser, men nye lettelser i Oslo og Viken er det nok ikke rom for nå, uttalte Aavitsland.