Gå til sidens hovedinnhold

Johansen med klar advarsel: - Den ølen du drikker, kan bli svært dyr

Studenter som samles i Oslos parker som en del av fadderuka, og drikker øl, kan bli hardt straffet. Det advarer byrådsleder Raymond Johansen om tirsdag ettermiddag.

OSLO RÅDHUS/AKERSGATA (Nettavisen): - Den siste tiden har mye skjedd. Hurtigruten, Moss, Askim, Oslo. Det vi ser er lokale smitteutbrudd som kan spores tilbake til gjenåpningen av samfunnet. At vi senker skuldrene med utenlandsreiser, uteliv og private fester. Smitteoppblomstringen viser hvor sårbart dette er. Koronakrisen er ikke over, sa byrådsleder Raymond Johansen under tirsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen i Oslo.

Han fortsatte med å si at han tror og håper at man ikke behøver å stenge samfunnet igjen, men viktiggjorde at man må bli flinkere til å «stå i gråsonen».

Johansen fortalte at det viktigste for Oslo er å bygge opp kapasiteten i helsetjenesten til å tåle en ny oppblomstring.

Byrådslederen fortalte at de åpner ny linjer på koronatelefonen og øker bemanningen.

- Ølen kan bli svært dyr

Deretter kom Johansen med en klar advarsel til studentene som koste seg i Oslo-parkene under starten på fadderuken mandag.

- Det er ikke lov å drikke alkohol på offentlige steder. Den ølen du konsumerer i parken, kan bli svært dyr, understreker han og forteller at politiet er klare til å slå hardt ned på lovbryterne.

- Vi kan ikke ha russetreffaktige tilstander i Oslo.

Normalbøtesatsen for drikking av alkohol på offentlig sted er 2500 kroner i bot, og politiet kan gi pålegg og bortvisninger.

Johansen truet videre med at fadderukene kan bli avlyst. Han skal nå møte rektorene ved hovedstadens høgskoler og universiteter til et møte, opplyste byrådslederen.

Johansen viste til at smitten nå øker mest blant unge.

– Vi trenger festvett. Er det 20 eller færre til stede? Kan man holde én meters avstand? Er du frisk? Har du mulighet for å vaske hender? Er du klar for å risikere karantene? Er svaret nei på ett av disse, dropp festen, var hans klare beskjed.

Les også: Nakstad etter festnatt: – Absolutt ikke noe vi trenger nå

Munnbind på kollektivt

Johansen sa de oppfordrer sterkt til arbeidsgivere at flest mulig unngår kollektivtransport. En løsning da er å rullere på hvem som kommer på jobb, slik at man kan avlaste kollektivtransporten.

- Vi vil videreføre hjemmekontor som hovedregel i Oslo kommune, for de som kan det, sier han og legger til at han håper private bedrifter gjør det samme.

Byrådslederen sa også at de ønsker et påbud om å ha på seg munnbind når man tar kollektivtransport.

- Vår holdning er klar. Vi ønsker sterkt at det kommer en nasjonal anbefaling om bruk av munnbind på kollektivtransport. Munnbind vil sikre smittevern når man ikke kan holde en meter avstand, eller at folk vil bli hjemme eller tar beina fatt, uttalte han.

Les også: Fire nye koronadødsfall i Sverige

Usikker på skjenkestopp

Før helgen innførte regjeringen skjenkestopp etter midnatt i hele landet, men byrådslederen er usikker på om det var den beste avgjørelsen.

- Jeg er usikker på om dette er det riktige virkemiddelet akkurat nå. Jeg håper ikke at festingen flytter seg fra ordnede former til privatfester og nachpiel uten kontroll, sier Johansen.

Helsebyråd Robert Steen åpnet sitt innlegg på pressekonferansen med å si at han var bekymret for smittesituasjonen i Oslo.

- Jeg har en indre uro for smitten som er i Oslo, sier han.

Steen etterlyser nå hjelp fra staten på tre områder knyttet til koronapandemien: smittesporing, spyttprøver og økonomisk kompensasjon.

– Smittesporings-appen hadde vært god å ha nå. Vi trenger også effektive måter å teste på, som test ved spyttprøver. Og vi trenger en ytterligere forsikring om at alle kommunens kostnader og ressurser som brukes til dette arbeidet, vil kompenseres fra staten, sier helsebyråden.

Testkapasitet på plass snart

Steen opplyser også at Oslo kommune trapper opp testkapasiteten og regner med at tilbudet vil være på plass i løpet av en til to uker.

Kommunen styrker blant annet kapasiteten ved byens feberpoliklinikker og vil legge til rette for drop in-testing.

– Jeg regner med at drop in-testene vil kunne komme på plass i løpet av noen dager, sier Steen.

Han understreker at ressursene til koronatelefonen ble økt allerede på mandag, og at opptrappingen av kommunens testkapasitet er en kontinuerlig prosess.

– Jeg forventer at et nivå som er forsvarlig i forhold til det behovet som vi har i Oslo i dag, burde komme i løpet av en uke eller to, sier Steen.

Kommentarer til denne saken