Gå til sidens hovedinnhold

Johansen med nedslående beskjed til serveringsbransjen: - Vi må være tålmodige

Det blir ingen alkoholservering i Oslo på 17. mai.

- Antall innlagte på sykehus har gått ned og antall vaksinerte i Oslo har økt. Vi satte ny ukerekord på 32.000 doser i forrige uke, og heldigvis fortsetter pilene i riktig retning. Men smitten økte i to bydeler, i bydelene Grünerløkka og Bjerke. Byrådet mener det er viktigere at gjenåpning er varig, enn raskest mulig. Gjenåpningen vil ikke være mye verdt, hvis vi må mye stenge ned igjen raskt etter å ha åpnet.

- Vi må være tålmodige og vi vet at konsekvensene vil bli verre for folk og arbeidsliv. I dag begynner vi på trinn 2. Fra og med torsdag 6. mai kan kjøpesentre åpne opp igjen med strenge begrensninger. Det vil gjelde strenge regler for antall kunder og for avstand, sa Johansen innledningsvis.

Han sa videre at Oslos barneskoler og ungdomsskoler går over til gult nivå, fra og med mandag 10. mai.

Ingen skjenking 17. mai

- Videre innfasing av gjenåpningsplanen vil bli vurdert på nytt rundt den 20. mai. Siden vi skyver på trinn 2 har vi bestemt at kino, teater og lignende blir inkludert av trinn 2. Når vi går til resten av trinn 2 vil vi øke antallet gjester på innendørs og utendørsarrangementer, fortalte byrådslederen.

Les også Erik Stephansens kommentar: Korona i Oslo: Nå slipper såvidt noen lysstråler inn i bunkersen

Det betyr at serveringsstedene ikke kan åpne opp før nasjonaldagen. Det samme vil gjelde treningssentre som også må smøre seg med tålmodighet i minst to uker til. Korpsene i Oslo vil imidlertid få lov til å spille og marsjere på 17. mai.

- Vi vet at korpsene strekker seg langt og øver under vanskelige forhold for å forberede seg så bra de kan. Det skal dere ha stor takk for. Selv om oppladningen blir langt fra optimal, er vi mange som gleder oss skikkelig til å høre dere rundt i gatene våre på 17. mai, sa Johansen.

- Trist å se Oslo de siste månedene

Johansen varslet også en stor bekymring over at bydel Grünerløkka har fått en god del økt smitte i det siste.

- Det skyldes at bydelene har en ung befolkning, sa byrådslederen.

Johansen påpekte også at hjemmekontor er fortsatt påbudt, så lenge det er praktisk mulig.

Næringsbyråd Victoria Marie Evensen var glad for at næringslivet kunne åpne igjen.

- Det har vært trist å se Oslo de siste månedene, sa hun.

Les også: - Jobbes på høygir for å få godkjent vaksiner for barn

Evensen påpekte at de som kan åpne nå skal gjennomføre et strengt smittevernregime.

- Hver kunde skal ha 4 kvadratmeter areal, og butikken skal til enhver tid ha kontroll på antallet. Det skal også brukes munnbind, hvis man ikke kan holde to meters avstand. Gå gjerne når det er mindre folk og hold avstand, sa hun.

Serveringsbransjen

Evensen snakket også om at hun har forståelse for at denne dagen er tung for serveringsbransjen, men at gjenåpningen må skje gradvis og man må være tålmodig. Næringsbyråden nevnte noen av punktene som vil gjelde for serveringsstedene, den dagen de får lov til å åpne opp igjen.

Les også: Nå kommer Erna Solberg med siste nytt om koronapasset

- Oslo vil legge seg på de nasjonale kravene til serveringssteder, når de åpner opp igjen. Det er statens krav på en meter avstand som vil gjelde for Oslos serveringssteder, men vi vet at smitterisikoen er lavere ute enn inne. Derfor oppfordrer vi serveringssteder til å se på mulighet for større avstand. Alle ansatte som har kundekontakt skal bruke munnbind, sa næringsbyråden.

- Bedre hverdag for barna

Skolebyråd Inge Marte Thorkildsen var glad for at skoler og barnehager går over til gult nivå i neste uke.

- Dette vil gi en bedre hverdag for barna, sa Thorkildsen.

Skolebyråden snakket også om at de sosiale forskjellene i Oslo har økt blant barn, på grunn av manglende fysisk tilstedeværelse på skolen.

- Dette blir en utfordring som Oslo kommune må jobbe med videre, fortalte Thorkildsen.

Gjenåpningsplan gradvis

I forrige uke la Oslo fram sin gjenåpningsplan med utsikter til at byens restauranter, kafeer og ølkraner kan gjenåpnes i trinn to av planen.

Byrådsleder Raymond Johansen har varslet at avgjørelsen om trinn 2 kommer denne uka, og onsdag klokka 12 holder byrådet ny pressekonferanse om smitteutviklingen og eventuelt nye lettelser.

Les også: Knallhard koronabeskjed til Raymond Johansen: – Dette burde bekymre sterkt

Byrådsleder Raymond Johansen, byråd for næring og eierskap Victoria Marie Evensen og byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen deltar.

123 nye smittetilfeller siste døgn

De siste tallene for Oslo viser 123 nye smittetilfeller siste døgn, 24 færre enn samme dag forrige uke, men tall fra enkelte bydeler peker i feil retning.

Les også: Bydelsoverlege advarer: - Smitte sprer seg inn i familiene

Bydel Bjerke og bydel Grünerløkka har det høyeste smittetrykket de siste 14 dagene, og her peker kurvene oppover.

- Jeg er veldig bekymret for at smitten har fortsatt å stige i bydelen samtidig som den faller i resten av Oslo, og jeg har stor forståelse for at både de unge og foreldrene er «koronaleie». Mange har vært i karantene både fire og fem ganger i løpet av pandemien. Men jeg vil oppfordre på det sterkeste til å fortsette med å holde avstand, bruke munnbind og begrense antall nærkontakter. Denne pandemien nærmer seg slutten, og dersom vi skal lette på tiltakene og ta tilbake byen, så må vi få til dette også., sier bydelsoverlege Lars Erik Hansen i Grünerløkka til Nettavisen.