Gå til sidens hovedinnhold

Johansen med nedslående beskjed: - Vi må ha tålmodighet

Den sosiale nedstengingen i hovedstaden fortsetter.

RÅDHUSET (Nettavisen): Oslo har vært sosialt nedstengt i 2,5 måneder siden 10. november, og byrådsleder Raymond Johansen fortsetter å helle kaldt vann i blodet.

- Vi håper og håpet alle at 2021 skulle bli noe helt annet, men starten av 2021 har gitt oss et veldig tydelig signal. Vi visste også at jule- og nyttårsreising er det beste koronaviruset vet. De siste dagene er rundt 1800 personer smittet i Oslo. Prisen er for dårlig kontroll ved grensene og mer reising er høye smittetall. Muterte virusvarianter har spredt seg, men jeg er glad for at vi har kontroll i Oslo. Vi ser tendenser til at smittetallene har vært synkende, sa Johansen innledningsvis.

- Den sosiale nedstengingen har vart i Oslo i 2,5 måned, og så lenge situasjonen er som den er, kan vi ikke gjøre store lettelser. Vi forlenger derfor den sosiale nedstengingen til og med 4. februar.

Bydelene med mest smitte

Helsebyråd Robert Steen snakket om debatten som pågår i Oslo, hvor mange har rettet «pekefingeren» på innvandrerbydeler som har et veldig høyt smittetrykk.

- Det må ikke bli «oss mot dem». Dette handler om sosiale ulikheter. I bydelene i øst bor folk trangere, de har dårligere råd og de har jobber hvor de er nødt til å møte folk, fortalte Steen.

- Hvilke tiltak har dere i de hardest rammede bydelene i Oslo som er bydel Stovner og bydel Søndre Nordstrand?

Raymond Johansen sa på spørsmålet fra Nettavisen at de blant annet har økt testkapasiteten, og de har tilpasset informasjonen til bydelene som har høy innvandrertetthet. Han opplyste også at det kan bli aktuelt å prioritere vaksiner for disse bydelene.

Les også Gunnar Stavrums kommentar: «Smittespøkelset» fra Oslos østkant forfølger byrådsleder Raymond Johansen

- Den er høy, men også lav. Vi er ute med omfattende informasjonsmateriell og vi har høy testkapasitet. Men først og fremst er det tiltak som gjelder hele Oslo som prioriteres. Nå er det først og fremst alderen som bestemmer vaksinasjonskøen, så får vi se på hvilke typer prioriteringer som eventuelt kan gjøres annerledes. Men det vil vi informere dere tydelig om, hvis det blir gjort andre prioriteringer.

Barn prioriteres

Byrådslederen gjentok at barn og unge skal prioriteres. Nå vil barn i barneskolealder få muligheten til å trene og bedrive fritidsaktiviteter igjen.

Men han var helt klar på standpunktet om å oppheve skjenkingen i Oslo kommune.

- Vi åpner ikke opp for skjenking her i Oslo nå. Dette vil skje når smittetallene går betraktelig ned, men jeg har stor tro på at vi kan få til de kommende ukene, var den klare beskjeden fra Johansen.

Les også: Kraftige reaksjoner etter Høie-utspill: – Han er livredd for at andre skal stjele showet i pandemien

- Ingen tiltak skal vare lenger enn nødvendig eller være strengere enn nødvendig. Vi må for all del unngå å måtte stenge ned. Vi står overfor et tydelig dilemma. Hvor mye kan vi åpne opp, hvor vi går knekkpunktet? Når kan vi åpne for tiltak igjen, uten at smittetallene går opp. Vi må ha tålmodighet. Det er smittetallene som er sjefen i byen, la han til.

- Is i magen

Byrådslederen gjentok igjen det klare budskapet hva som gjelder for Oslos befolkning fremover.

- Den sosiale nedstengingen fortsetter, og vi må fortsette å møte færrest mulig mennesker. Vi må ha is i magen, men vi vil vurdere allerede til uka å gjøre noen lettelser, hvis smittesituasjonen tillater det. Å gå til gult nivå i ungdomsskolen vil være blant det første vi vurderer. Det samme med fritidsaktiviteter for ungdom. Deretter vil vi se på andre mulige lettelser, sa han.

Les også: Helsebyråden håper Oslo-folket snart kan drikke øl igjen

Helsebyråd Robert Steen opplyste at alle på sykehjemmene har fått sin første dose av koronavaksinen, og sa klart og tydelig:

- Vi må holde smittetrykket nede. Vi må vinne kappløpet mot viruset for at vaksineringen skal gå som planlagt, sa helsebyråden.

- Ikke aktuelt med store lettelser nå

Tidligere i uken kom beskjeden om onsdagens pressekonferanse, men samtidig med et klart budskap til Oslos befolkning om å ikke forvente at ting åpner noe særlig opp igjen med det første.

Les også: Raymond kaller inn til pressekonferanse - gir svar til Erna

- Smittetallene har vært høye i Oslo de siste ukene, og de muterte virusvariantene skaper økt usikkerhet. Byrådets mål er å få presset smittetallene ytterligere ned, og skape et godt utgangspunkt for en gradvis gjenåpning når situasjonen tillater det, sa spesialrådgiver Anders Lundell i Oslo kommune til Nettavisen.

117 nye registrerte smittetilfeller

Det er registrert 117 smittede i Oslo siste døgn. Det er fem færre enn gjennomsnittet de foregående sju dagene, som var på 122 smittede per dag.

Tallet er 18 lavere enn gjennomsnittet de foregående 14 dagene, som var 135 smittede per dag.

Les også: Viruset sprer seg i lufta - hvorfor spriter vi fortsatt hendene hele tiden?

Antall smittede siste døgn er 14 flere enn dagen før. Samme dag i forrige uke ble det registrert 199 smittetilfeller.

De siste to ukene er det til sammen registrert 1.804 smittetilfeller i Oslo. I snitt er det blitt registrert 135 smittetilfeller daglig de siste to ukene.¨

564,3 smittede per 100.000 innbyggere

Bydelen med høyest smittetrykk er fortsatt høyest i Stovner, med 564,3 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Deretter følger Søndre Nordstrand, hvor tallet er 536,5.

Les også: Tegnell om Norges koronasituasjon»: - Stikker seg ut

Nordre Aker har lavest smittetrykk, med 99,6 smittede per 100.000 innbyggere.

Aldersgruppen 20–29 år har flest smittede med 469 per 100.000 innbyggere de siste to ukene.

Totalt er 16.347 personer i Oslo bekreftet smittet siden mars i fjor.