RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

John (63) har en IQ på 78 - i kveld blir han henrettet

HENRETTELSESKAMMER: Bildet er tatt fra et delstatsfengsel i Utah, og er ett av mange henrettelseskamre i USA.
HENRETTELSESKAMMER: Bildet er tatt fra et delstatsfengsel i Utah, og er ett av mange henrettelseskamre i USA. Foto: Wikimedia Commons
Sist oppdatert:
Henrettelsesmaskinen i USA er i gang igjen etter en midlertidig stans.

For to måneder siden ble det en midlertidig stans i henrettelser i USA, etter at en henrettelse i delstaten Oklahoma endte katastrofalt. Totalt ni henrettelser har blitt satt på vent.

Men nå er den amerikanske henrettelsesmaskinen slått på igjen. To personer ble henrettet tirsdag kveld lokal tid, og én person skal etter planen henrettes onsdag kveld. Det utgjør tre henrettelser på ett døgn.

I april måned ble dødsdømte Clayton Lockett henrettet med en ny type giftblanding. Giftblandingen fungerte imidlertid ikke som den skulle, og henrettelsen ble avbrutt. Lockett døde kort tid etter av hjertestans.

Kritiske røster
Motstandere av dødsstraff stiller seg kritiske til at amerikanske fengsler har begynt å henrette igjen, etter at det gikk så fryktelig galt i Oklahoma.

«Oklahoma er ennå ikke ferdig med sin etterforskning av hva som gikk galt, og den føderale gjennomgangen av delstatens protokoller har så vidt begynt,» lyder kritikken til Death Penalty Information Center.

- Smertefull prosess
Ifølge en foreløpig obduksjonsrapport basert på en uavhengig obduksjon av Lockett, mislyktes betjentene i Oklahoma med å plassere intravenøsen med giftblandingen på en skikkelig måte, noe som førte til en forlenget og trolig smertefull prosess som endte med døden.

Marcus Wellons (59) ble henrettet tirsdag kveld.

Marcus Wellons (59) var dømt til døden for bortføring, voldtekt og drap på en 15 år gammel jente i 1989. Han var den første fangen til å bli henrettet etter den katastrofale henrettelsen i april i Oklahoma.

Avviste anken
Dødsdommen ble effektuert i Jackson i Georgia sent tirsdag kveld, kort tid etter at høyesterett hadde avvist en siste anke.

59-åringen ble erklært død noen minutter før midnatt, melder nyhetsbyrået AP. En drøy time senere ble dødsdømte John Winfield (46) henrettet i Bonne Terre i Missouri. Winfield var dømt for drapet på to kvinner. Høyesterett avviste også anken til Winfield kort tid før henrettelsen ble iverksatt.

John Ruthell Henry (63)

Onsdag kveld er det planlagt enda en henrettelse i delstaten Florida. Da skal John Ruthell Henry (63) injiseres med den dødbringende giftblandingen. Han er dømt for drapet på sin kone og hennes sønn (5).

Lav IQ
Henrettelsen til Henry er kontroversiell, ettersom han har en lav IQ på 78. Advokatene mener Henry ikke kan henrettes fordi han er mentalt tilbakestående. Men i henhold til delstatsloven i Florida er man ikke mentalt tilbakestående så lenge man har en IQ på over 70, ifølge nyhetsbyrået AP.

John Winfield (46) ble henrettet tirsdag kveld.


Det er kun Texas som henretter flere fanger enn delstatene Missouri og Florida. Hittil i år har Texas henrettet syv fanger, mens Florida og Missouri har henrettet fem hver.

I 2013 var det 39 henrettelser i USA, ifølge Death Penalty Information Center. Året før var tallet på 43.

Europeiske legemiddelprodusenter har nektet å forsyne USAs fengselsvesen med barbiturater som Pentobarbital, som tidligere har vært benyttet til henrettelser.

Det har ført til at flere amerikanske fengselsvesener har begynt å eksperimentere med nye giftblandinger. Kritiske røster mener de nye giftblandingene ikke er godt nok testet ut.

De tre delstatene som gjennomfører henholdsvis tre henrettelser denne uken, ønsker ikke å oppgi hvor de har fått giftblandingen sin fra.

HENRETTELSER: I USA har det vært totalt 1379 henrettelser fra 1976, da høyesterett ga grønt lys for å gjeninnføre dødsstraff i USA, fram til april måned i 2014. Grafen viser antall henrettelser i årene 1976 til 2013.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere