I mars omtalte Nettavisen nyheten om at Svein-Erik Edvartsen hadde levert et varsel om rasisme til Norges Fotballforbund (NFF).
Flere daværende og nåværende aktive toppdommere hadde i en periode på flere år sendt tekst- og bildemeldinger med klart rasistisk innhold til ham på ulike Whatsapp-grupper.
I de samme gruppene sendte også Edvartsen sleivspark og var med på sjargongen.
BAKGRUNN: Svein-Erik Edvartsen varslet NFF om rasisme i mai 2017: - Jeg har ikke fått noen svar på fire år
Spørsmålene de ikke svarer på
Det er snart gått fire år og fem måneder siden varselet ble levert i mai 2017, men Edvartsen og stjerneadvokaten John Christian Elden har ennå ikke mottatt noen svar fra NFF. Tre av dommerne som bidro med meldingene er fortsatt aktive på toppnivå.
Ny dokumentasjon i saken viser også at Edvartsen purret på svar i 2018. NFF har tidligere ikke villet kommentere hva de har gjort i saken og gjentar det samme nå. De vil ikke besvare konkrete spørsmål og heller ikke nye opplysninger.
De tre første spørsmålene vi sendte var:
- 1. a) Hva er status på behandling av varselet?
- 1. b) Har NFF i det hele tatt behandlet varselet?
- 1. c) Hvem har gjort hva i den forbindelse?
«Flere av disse spørsmålene har vi svart på tidligere. Vi ber om forståelse for at vi ikke kan kommentere enkeltheter i en personal- og konfliktsak i media, ikke generelt og særlig ikke flere år etter at saken pågikk», skriver kommunikasjonsrådgiver Gro Tvedt Anderssen i en mail til Nettavisen.
Dette er spørsmålene NFF ikke besvarte
Dette er resten av spørsmålene NFF fikk tilsendt, men ikke besvarte:
2. SEE (Svein-Erik Edvartsen) og advokat Elden sier de fortsatt ikke har mottatt noen svar fra dere på behandlingen av saken. Hva er årsaken til dette?
3. Leder for juridisk seksjon og leder for påtalenemnda bekrefter begge til Nettavisen at de ikke noen gang har mottatt en varsler sak fra dere. Hva er årsaken til dette?
4. a) I mailkorrespondansen det vises til over går det frem at purringene til NFF-advokat Stray Vyrje har fått mailene videresendt. Etter våre opplysninger fra personer i NFF er dette på ordre fra Bjerketvedt. Hva er NFFs kommentar til dette, hvorfor skulle mailen til NFFs advokat?
4 b) Stray Vyrje er kontaktet, men henviser til NFF. Hvem er det som har stått for behandlingen av varselet, Stray Vyrje eller NFF?
4 c) Dersom begge har vært involvert i behandling av varslersaken, hvordan har arbeidsfordelingen vært?
5. a) I NFFs retorikk er at dere mot rasisme. Hva er årsaken til at NFF ikke har gitt svar på et konkret rasismevarsel?
5. b) Hva er årsaken til at SEE ikke fikk svar på sine purringer, før etter to uker?
5. c) Med hvilken alvorsgrad ser NFF på varslersaken om rasisme som SEE leverte?
6. a) Kunne / burde NFF håndtert saken bedre / annerledes, og i så fall hvordan?
6. b) I saken med Pedersen i Godset, for å ta ett konkret eksempel, ble saken håndtert veldig annerledes, sett utenfra. Det ble blant annet behandlet av påtalenemnda. Hva mener NFF er forskjellen på Pedersen-saken og SEE-saken?
6. c) Er det praksis i NFF for å bare å håndtere rasismevarsler i administrasjonen, altså ikke sende saken verken til juridisk seksjon eller sørge for at det blir behandling i påtalenemnda?
6. d) Hva skal til for at NFFs administrasjon skal sende en rasismesak/-varsel videre til juridisk behandling (og videre til påtalenemnda)? Og hvorfor skjedde det ikke i tilfellet med SEE-saken?
Elden er klar på hva han mener om NFFs behandling av rasismevarselet:
- Underveis trodde vi på dem og at de jobbet seriøst med rasismespørsmålet og hadde nedsatt egne folk til å utrede saken. Det er først i ettertid vi har skjønt at det synes å ha vært en ren bløff og at ingenting skjedde, sier han til Nettavisen.
- Ballen ligger hos NFF. Det er de som må vinne troverdighet på at de er mot rasisme.
NFF er forelagt uttalelsene til Elden, men ønsker ikke å kommentere dem.
Konflikten mellom Edvartsen og NFF er lang og innfløkt (se faktaboks under). 9. mai 2017 gikk NFF ut med en pressemelding om at det var inngått et forlik i den betente konflikten mellom ham og dommersjef Terje Hauge, det såkalte «dommerforliket».
To dager senere, 11. mai, bekreftet generalsekretær i NFF, Pål Bjerketvedt, til TV 2 at forholdene om mobbing og rasisme mot Edvartsen skulle kartlegges. Han opplyste også om at det var HR-sjef Mette Sørlien som skulle få hovedansvaret.
Bakgrunn: Dommerstriden: Avslutter Edvartsens toppdommerkontrakt
Bakgrunn: Edvartsen sparket som seksjonssjef
Bakgrunn: Forlik mellom Edvartsen og NFF
Fakta konflikten mellom NFF og Svein-Erik Edvartsen
Mars 2017: Svein-Erik Edvartsen dømmer sin siste kamp på toppnivå (VM-kvalifisering) etter en betent konflikt med dommersjef Terje Hauge.
5. mai 2017: Assistentdommer Reidar Gundersen står frem og forteller om langvarig mobbing og trakassering fra Edvartsen.
7. mai 2017: Edvartsen leverer varsel til NFF gjennom et 65 sider langt brev der han blant annet forteller om det han mener er rasistiske meldinger han selv har mottatt fra andre toppdommere.
9. mai 2017: Edvartsen og NFF inngår det såkalte dommerforliket. Han får ikke dømme i 2017-sesongen, men NFF skal legge til rette for et comeback.
11. mai 2017: Generalsekretær i NFF, Pål Bjerketvedt, uttaler til TV 2 at de skal granske beskyldninger mot Edvartsen og påstandene han kommer med om at han er utsatt for rasisme.
Høsten 2017 blir Edvartsen avskjediget fra sin jobb som seksjonsleder i NFF fordi de mener han har sendt eposter under falskt navn der han kritiserer NFF og dommersjef Terje Hauge.
Dette tilbakeviser Edvartsen på det sterkeste.
Edvartsen har fått en økonomisk kompensasjon på til sammen over én million kroner for at han ikke har fått dømme.
Selv mener Edvartsen at konflikten med Hauge var bakteppet for avskjedigelsen. Det tilbakeviser fotballforbundet.
I juni 2018 inngikk Edvartsen og NFF et forlik i saken med avskjedigelsen.
Totalt har NFF betalt over to millioner kroner i kostnader til forlik og advokater i konflikten med Edvartsen.
I oktober 2018 klaget advokat John Christian Elden NFF inn til Datatilsynet (DT) for brudd på personvernet.
20. januar 2021 kom avgjørelsen fra DT om å ilegge NFF et overtredelsesgebyr på 50.000 kroner.
24. februar aksepterer NFF gebyret.
Kilde: Nettavisen og NTB
NFF-topp: - Beklager sen tilbakemelding
Da Edvartsen ikke hørte noe fra NFF tok han kontakt i mai 2018 for å purre. I mailkorrespondansen som starter 9. mai, som Nettavisen har fått tilgang til, skriver han:
«Hei Mette. Jeg viser til denne som var på trykk for ett år siden:
(link til TV 2-artikkelen).
NFF presiserte at «etterforskningen skulle skje fort» og at du skulle «lede denne etterforskningen», noe du selv bekreftet i linken over.
Siden det nå er gått ett år og jeg ikke har hørt noe er det fint om du kan informere meg om hva som ble resultatet av etterforskningen som du ledet - herunder spesielt hvilke sanksjoner som ble ilagt de dommerne som har sendt meg flere stygge meldinger av rasistisk karakter.»
Etter at Edvartsen ikke fikk svar purret han seks dager senere og ba om en tilbakemelding senest 21. mai.
24. mai 2018 fikk han svar fra HR-sjefen:
«Hei igjen, Svein-Erik.
Jeg beklager sen tilbakemelding.
Jeg har videresendt dine henvendelser til NFFs advokat, (Magnus) Stray Vyrje. Slik jeg forstår ham anser han det i den foreliggende situasjonen mest ryddig at dine henvendelser gjøres til ham (...).»
NFF-taushet
- Vi har fortsatt ikke mottatt svar på hvordan dette er behandlet utover det NFF uttalte til media i 2017 om at henvendelsene om mobbing og rasisme ble tatt på stort alvor og skulle granskes fra NFFs ledelse, sier Elden.
- Edvartsen purret opp svar i midten av 2018 uten å få tilbakemelding. Deretter lot vi det ligge under behandling hos NFF frem til klagen over personvernbruddet var ferdig behandlet hos Datatilsynet der Edvartsen fikk fullt medhold. Vi har igjen purret opp rasismedelen av konflikten i 2021, men savner fortsatt svar.
Nettavisen kontaktet Stray Vyrje som henviser til NFF. Generalsekretær Pål Bjerketvedt har ikke besvart henvendelser. HR-sjef Mette Sørlien henviser til kommunikasjonsdirektør Tvedt Anderssen. Det samme gjør NFF-president Terje Svendsen.
Tvedt Anderssen skriver følgende i mailen til Nettavisen:
«Vi kan svare på et generelt grunnlag for hvordan vi behandler ulike varslinger om hendelser. Når vi mottar varsler følger vi rutiner for håndtering av varsler om kritikkverdige forhold.
Enkelte saker meldes inn til juridisk seksjon, eller direkte til påtalenemda. Juridisk seksjon forvalter konkurransereglementet til NFF, og saker som meldes inn er gjerne er typisk fra lagledere, dommere, delegater og klubbledere.
I saken det refereres til fra Strømsgodset var det klubben selv som sendte inn en anmeldelse til påtalenemda.
I tillegg har NFF en egen varslingskanal. Disse sakene håndteres ofte administrativt, og i enkelte saker hentes det inn ekstern juridisk bistand. Eksempler på saker som meldes inn her kan være uønskede hendelser som vold, trusler eller trakassering.»
Nettavisen har kontaktet de tre aktive toppdommerne som bidro med å sende rasismebilder og -meldinger. Én av dem henviser til Tvedt Anderssen, mens de to andre ikke har besvart henvendelser.
- Direktør svarer svada
Nettavisen har også vært i kontakt med avtroppende leder for juridisk seksjon i NFF, Espen Auberg.
- Vi har ikke mottatt varsel, heller ikke vært involvert i den komplekse Edvartsen- saken. Jeg kjenner derfor ikke til detaljene, skriver han i en mail.
Leder for påtalenemnda i NFF, Marit Fiane Grødum, skriver i en SMS til Nettavisen at heller ikke de har fått tilsendt rasismesaken fra NFF for behandling.
En forbannet Edvartsen reagerer på NFFs håndtering.
- Etter flere saker hvor jeg er blitt behandlet urettmessig toppes kransekaken med at de har lagt mitt rasismevarsel i skuffen, tordner han til Nettavisen.
- Rasismevarselet har bare ligget i skuffen i snart fire og et halvt år. Kommunikasjonsdirektør Tvedt Andersen, som ikke var ansatt på tidspunktet rasismevarselet ble sendt, svarer svada på vegne av alle som gjemmer seg og ikke har gjort jobben sin.
NFF-president Terje Svendsen varslet om «nådeløs åpenhet» da han overtok som president etter Yngvé Hallén i februar 2016.
- Dette vitner ikke akkurat om NFFs mantra om nådeløs åpenhet. Jeg skal nok få de ansvarlige som nå gjemmer seg ut av hulen sin. Enkelte steder er de selv forpliktet til å møte opp, og antyder muligens et nytt søksmål mot forbundet.
NFF er forelagt uttalelsene til Edvartsen, men ønsker ikke å kommentere dem.
Slik Edvartsen ser det per nå er status på sakene hans mot NFF slik:
- Fortsatt ikke mottatt svar fra NFF i rasismesaken.
- Det er varslet søksmål på 7,2 millioner kroner fordi NFF ikke har skapt arenaer for ham som skal sikre tilbakekomsten som toppdommer. Dette var en del av det mye omtalte dommerforliket i 2017.
- Det er varslet søksmål i anledning personvernbrudd på 100.000 kroner pluss omkostninger. Ifølge Edvartsen svarte NFF med å true med motsøksmål på 550.000 kroner. Dette har VG tidligere omtalt.