Tirsdag omtalte Nettavisen at voldtektssaken mot tidligere Molde-spiller Babacar Sarr ble utsatt.

Dette er ankesaken hvor Sarr i Romsdal tingrett ble frikjent for straff i en voldtektssak, men likevel ble dømt til å betale erstatning.

Sarr har hele tiden nektet for straffskyld.

Rettssaken som opprinnelig skulle startet i dag er nå utsatt til 1. oktober, opplyser Frostating lagmannsrett til Nettavisen. Dermed må den fornærmede kvinnen, og tiltalte Sarr, vente i syv og en halv måned før de får avklart skyld- og erstatningsspørsmålet.

Les også: Ole Gunnar Solskjær om voldtektstiltalt Molde-spiller: - Vi har valgt å stole på spilleren

- Dette er tortur. Min klient hadde fått plass på et traumebehandlingsprogram over seks uker, med oppstart i september, etter voldtekten på grunn av kø i helsevesenet. Dette må nå utsettes på ubestemt tid. Livet hennes er satt på vent i nesten åtte måneder på grunn av en treningskamp, tordner bistandsadvokat John Christian Elden til Nettavisen.

Les også: Molde-kaptein Ruben Gabrielsen feilaktig navngitt som Molde-spiller siktet for voldtekt

Treningskamp foran rettssak

Årsaken til utsettelsen er at et sentralt vitne har valgt å prioritere å spille en treningskamp i stedet for å møte i retten, som han er forpliktet til etter norsk lov.

Det sentrale vitnet er den tidligere Molde-spilleren, og kompis av Sarr, Sonni Nattestad, som er statsborger av Færøyene. Han spiller nå for FC Fredericia i dansk nivå to.

Les også: Fornærmet kvinne gråt da hun fortalte om at den nå tiltalte Molde-spilleren var kaptein

Han skal ha vært kalt inn som vitne på lovlig måte, men en treningskamp gjorde at han informerte statsadvokat i Møre og Romsdal, Ingvild Thorn Nordheim, om at han ikke kom til å komme.

Etter det Nettavisen har fått opplyst var Nattestad kalt inn for å vitne torsdag 14. februar.

Nettavisen har vært i kontakt med Nattestads danske klubb. Presseansvarlig i klubben, Andreas Krogsgaard Stenshøj, opplyste til Nettavisen onsdag at de er kjent med saken og at det var spilleren selv om informerte klubben om situasjonen i Norge.

Stenshøj opplyste først til Nettavisen at den aktuelle treningskampen var berammet torsdag, men tok deretter kontakt igjen for å spesifisere at han var usikker på om kampen var flyttet til fredag.

- Fornærmet kvinne oppgitt

Treningskampen mot nivå tre-klubben Middelfart var opprinnelig satt opp torsdag klokken 17.30.

- Min klient er helt oppgitt over denne situasjonen. Dette har vi også meddelt retten, selv om de ikke kan gjøre annet enn å bøtelegge vitnet som ikke prioriterte å gjøre sin borgerplikt, raser Elden videre.

Tiltalte Sarrs forsvarer, Mette Yvonne Larsen, ønsker ikke å kommentere saken overfor Nettavisen. I en pressemelding som ble sendt ut etter at det ble kjent at saken skulle utsettes, uttalte hun:

«Saken mot Babacar Sarr er utsatt mot Sarr sin vilje. Sarr beklager meget sterkt at saken utsettes og at han nå må gjøre vendereis etter å ha planlagt å ankomme til Norge tidlig onsdag formiddag. Han beklager videre at mediene har spekulert i om han ville unndra seg straffeforfølgningen – ved å ikke møte i Norge.

Statsadvokat Nordheim har ikke besvart noen av Nettavisens henvendelser torsdag. Tirsdag uttalte hun seg om mulige sanksjoner mot vitnet Nattestad som ikke møtte til rettssaken.

- Det kan være snakk om rettergangsbot for ikke å møte. Størrelsen er det retten som fastsetter, sa Nordheim.

Nettavisen er kjent med at Frostating lagmannsrett vurderer å gi Nattestad rettergangsbot, og at han var kjent med innkallingen som vitne. Nattestad skal også ha blitt gjort kjent med at hele saken kunne bli utsatt dersom han ikke møtte.

Årsaken til at Sarr-kompisen møte, selv om han har forklart seg for politiet i avhør, og i tingretten, er det såkalte bevisumiddelbarhetsprinsippet som gjelder for sentrale vitner.

Dette betyr at hans forklaringen føres for umiddelbart for den dømmende rett.

Dersom forsvarer Larsen hadde godtatt at tidligere forklaringer hadde kunnet blitt brukt i ankesaken, hadde dette likevel vært mulig. Etter det Nettavisen får opplyst har hun motsatt seg dette, og ønsket at Nattestad skulle møte i retten.

Sarr til russisk toppfotball

Søndag omtalte Nettavisen at den fornærmede kvinnen i voldtektssaken fryktet for at saken kunne bli utsatt fordi Sarr selv ikke kom til å møte i retten.

Forrige uke signerte Sarr for bunnlaget FK Jenisej Krasnojarsk i den russiske toppdivisjonen.

Det var i midten av januar at Sarr og Molde ved gjensidig enighet terminerte kontrakten.

På sosiale medier har der vært spekulert i at Sarr ikke kommer til å møte etter at han signerte for den russiske klubben (se egen faktaboks under om utlevering til Norge).

På ulike diskusjonsforum på Facebook og på Twitter har flere kritisert Sarr, påtalemyndigheten, for at de ikke har varetektsfengslet ham på grunn av unndragelsesfare, og det norske rettssystemet.

Saken har også engasjert internasjonalt. Øvre strafferamme for sovevoldtekt er ti års fengsel. Men vanlig straff i slike saker er rundt fire års fengsel i Norge.

- Han møter til rettssaken, sa forsvarer Mette Yvonne Larsen klart og kort til Nettavisen søndag.

Anklaget for ny voldtekt

Søndag ettermiddag fikk Nettavisen kontakt med Sarr, han sa også at han kom til å møte i rettssaken.

- Selvsagt kommer jeg. Hvorfor skulle jeg ikke det? Rettssaken starter ikke før 14. februar, jeg kommer til Norge til da. Resten får du ta med min advokat, sa han til Nettavisen og avslutter samtalen.

- Hadde påtalemyndigheten sett for seg at rettssaken kunne bli utsatt?

- Vi trodde virkelig det skulle bli sak som planlagt. Nå ble det ikke slik. Allerede i morgen (onsdag) skal alle partene ha telefonmøte, og vi skal så raskt som mulig få omberammet saken.

Forrige uke omtalte Nettavisen også nyheten om at Sarr beskyldes for å ha voldtatt samme kvinne to ganger på samme natt i saken fra Oslo i november i fjor.

Dette er en annen sak enn den som er berammet i retten nå. Saken i Oslo er fortsatt under etterforskning. Sarr mener han ikke har gjort noe straffbart.

- Saken fra Oslo ble anmeldt etter at kvinnen, som tilbrakte natten sammen med Sarr, googlet navnet hans fordi hun ville ha telefonnummeret hans. Da fant hun ut hvem han var. Etter å ha inntatt en bedre frokost på det aktuelle hotellet dro hun, og anmeldte ham dagen etter, sa Larsen til Nettavisen.