RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

John Fredriksen ordner Aktiv Kapital-transaksjon (Ny)

Sist oppdatert:
Med John Fredriksen på bakrommet, har inkassoselskapet Aktiv Kapital inngått en oppsiktsvekkende avtale med Tharald Brøvig-relaterte Crystal Production. Aktiv Kapital-sjef Olav Dalen Zahl avviser habilitetsproblemer
Investoren John Fredriksen har benyttet sin posisjon i inkassoselskapet Aktiv Kapital, hvor han eier nesten 40 prosent, til å gjøre en avtale med Tharald Brøvigs Crystal Production.

Den nye avtalen har karakter av å være uvanlig. Inkassoselskapet kjøper nemlig aksjene til Gunnar og Tharald Brøvig i boreskipsrederiet Crystal Production. I tillegg er dette et engasjementet stort, og det skiller seg ut fra Aktiv Kapitals normale virksomhet ved å være overtagelse av et stort enkeltengasjement.

Aktiv Kapital har til nå drevet oppkjøp av porteføljer med mange misligholdte lån, i tillegg til virksomhet innen inkasso og factoring.

Forsvarer transaksjonen

Aktiv Kapital-sjef Olav Dalen Zahl forsvarer transaksjonen overfor iMarkedet.

- Med John Fredriksen inne på eiersiden, og tilknytningen til Seatankers, blir ikke dette litt feil for en aksjonær som har investert i et inkassoselskap?

- Jo, jeg ser det. Men jeg er ikke i lomma på noen. Jeg tror historien viser at Fredriksens tilknytning ikke har hatt noen negativ betydning for de andre aksjonærene, sier Dalen Zahl til iMarkedet.

Han sier videre at forsikringene fra Fredriksen er viktig, og at leieinntektene fra Fredriksens Seatankers vil redusere Aktivs bruttoinvestering til i underkant av 10 millioner dollar i løpet av leieperioden.

Slik er den uvanlige transaksjonen

Inkassoselskapet Aktiv Kapital har gjennom datterselskapet Agenor Økonomi AS ervervet tre misligholdte lån med en samlet hovedstol på 59 millioner dollar fra tre banker representert av Den norske Bank ASA.

Kjøpesummen er 30 millioner dollar.

Låntaker er to datterselskaper av det børsnoterte selskapet Crystal Production ASA, som også har garantert låntakernes forpliktelser. Lånene er i tillegg sikret med pant i to flytende oljeproduksjonsfartøyer (FPSOs) bygget i 1994 og 1999 med en akkumulert kostpris på 130 millioner dollar.

Samtidig har Tharald Brøvigs selskaper Gezina AS og Gunnar Brøvigs Bax AS solgt alle sine aksjer i Crystal Production ASA (CRP) til Agenor Økonomi.

John Fredriksens selskap Seatankers Management Co. Ltd. har samtidig akseptert å kansellere de salgsavtaler som tidligere er inngått vedrørende Crystal-konsernets to skip og, til erstatning
for disse, inngå en 3 års leieavtale vedrørende skipene.

- Leieavtalene vil bli inngått på markedsmessige vilkår og vil reflektere den verdi på skipene som lå til grunn for den salgsavtalen som tidligere er inngått mellom de nåværende eierne og Seatankers Management Co. Ltd, heter det i en melding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere