Gå til sidens hovedinnhold

- John Fredriksen, sorry, du får ikke reise inn i landet

- Han burde søke om turistvisum. De rike som ikke bidrar til fellesskapet er svindlere. Hiv dem ut av landet.

Og det er en riking selv som sier dette.

Einar Øgrey Brandsdals netthandelsvirksomheter, som består blant annet av Netthandelen.no og Bli Vakker, går så det suser. I 2012 økte omsetningen hans til 562 millioner kroner, fra 440 millioner, med en pen slump på 30 millioner som lå igjen på bunnlinjen.

Liker å betale skatt

– Jeg liker å betale skatt. Vi gir penger til fellesskapet, så skatt er supert, men tenk om jeg har fire-fem dårlige år. Jeg vil fortsatt være i formuesskatt posisjon, men jeg taper penger og må ta ut penger fra en bedrift som sliter, sier Brandsdal.

– Det gjør det ikke bare vanskelig for meg, men skaper usikre arbeidsplasser, fortsetter gründeren.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Det er i forbindelse med «Det Store Intervjuet», som kommer lørdag 19. januar, at Brandsdal går til frontalangrep på den særnorske formuesskatten.

Han snakker også åpent om sitt selvmordsforsøk for noen år siden, om sitt ønske om en 50 meter høy Jesus statue, at Jesus gjorde vann til vin at ergo er det helt ok for kristne å drikke og feste og at høyresiden er mye rausere enn venstresiden.

I 2011 hadde Brandsdal en ligningsformue på nesten 50 millioner kroner og en inntekt på 8,5 millioner. Han betalte tre millioner i skatt.

Det er ikke stor forskjell på høyre- og venstresiden i norsk politikk lenger. Selv Siv Jensen har problemer med å se forskjellen på Erna og Jens.

Men hvor det er en forskjell, er forholdet til formuesskatten. Både Høyre og Fremskrittspartiet sier de vil fjerne skatten hvis de vinner valget, dog over noen år.

LES OGSÅ:

Nullskattytere

De 10 rikeste i Norge hadde en ligningsformue på til sammen 51,9 milliarder kroner i 2011. Målt i reelle verdier, har de samlet sett ifølge Kapital, en formue på 95 milliarder kroner.

En oversikt Nettavisen NA24 gjorde i fjor høst, viser at Norges 10 rikeste, målt i ligningsformue, samlet sett betalte 712 millioner kroner i skatt, hvorav formuesskatten utgjorde 570 millioner kroner, uten at vi har tatt hensynet til bunnfradraget.

Les også: - Norges ti rikeste ville blitt nullskatteytere

Det gir en gjenværende skatt på 142 millioner kroner, eller 0,27 prosent av ligningsformuen, eller 0,15 prosent av den reelle formuen.

I tillegg skyldes mye av de 142 millionene indirekte formuesskatten. Flere tar ut utbytte for å betale formuesskatten, et utbytte de må betale skatt av, og som de trolig ikke hadde tatt ut, hvis ikke det var for formuesskatten.

- Hva er alternativet? For meg er det viktig at de rike bidrar til fellesskapet. Denne oppstillingen viser at Norges 10 rikeste i realiteten ville vært nullskattytere, hvis vi ikke hadde hatt formuesskatten, sa AUF-leder Eskil Pedersen til Nettavisen NA24 i oktober.

Einar Øgrey Brandsdal mener imidlertid at det må være mulig å finne et alternativ. Det er ikke bare opp til politikerne å finne en løsning, men at de rike selv må være sitt ansvar bevisst.

– Formuesskatten er feil når bedriftseiere må begynne å selge inventar etter mange år med underskudd, fordi de har en formue knyttet opp mot bedriften, sier Brandsdal.

– Det er ingen tjent med, verken de ansatte, bedriftseieren eller det offentlige. Det skaper bare usikre arbeidsplasser, fortsetter han.

De er svindlere

– Men da ender de aller rikeste i Norge opp med null i skatt. Er det riktig?

– De er svindlere. Det er urettferdig. Sånne folk som alltid skal lure seg unna, hiv dem ut av landet. De har vi ikke bruk for, sier netthandelgründeren.

– Så du er enig med Aps Martin Kolberg som mener at John Fredriksen bare kan stikke?

– Ja, så absolutt. Man burde til og med være enda mer kynisk og si til Fredriksen når han lander på Gardermoen, «Sorry, du får ikke reise inn i landet», sier Brandsdal.

– Han burde søke om turistvisum, for hvorfor skal han ta del i våre fellesgoder, når han ikke vil bidra, fortsetter Brandsdal.

Det var i forbindelse med «Det Store Intervjuet» i fjor høst at Arbeiderpartiets «sjefswhip», Martin Kolberg, gikk til frontalangrep på John Fredriksen og hans forhold til å betale skatt.

– Jeg har ingen respekt for John Fredriksens tenkning på det feltet. Ingen respekt, sa Kolberg.

Einar Øgrey Brandsdal er barnebarn av en av de store industriherrene i Kristiansand, Einar Øgrey. Gamle Øgrey drev mange mekaniske verksted på Sørlandet og vestlandet. En av favorittsyslene til unge Brandsdal da han var liten, var å følge morfar på hans mekaniske verksted i Kristiansand.

Det har ikke lyktes Nettavisen NA24 å komme i kontakt med John Fredriksen.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken