Gå til sidens hovedinnhold

John Kerry pekes ut som favoritt til Nobels fredspris

Nobels fredspris kunngjøres fredag klokken 11.

Fredag 10. oktober annonserer Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five hvem som blir tildelt årets Nobels fredspris. I amerikansk presse har det blitt spekulert høyt og lavt på at USAs utenriksminister John Kerry og Irans utenriksminister Mohammed Javad Zarif er hete kandidater til den gjeve prisen – enten i år eller neste år.

De to utenriksministrene har fått æren for å hale i land den omstridte atomavtalen mellom Iran og stormaktene om å nedruste det iranske atomprogrammet, i bytte mot at sanksjonene mot Iran oppheves.

The Washington Free Beacon skriver at det har sirkulært rykter i månedsvis om at de to vil bli tildelt prisen.

Bildt tror på Kerry
Sveriges tidligere utenriksminister Carl Bildt var raskt ute med å foreslå Kerry og Zarif som fredsprisvinnere rett etter at atomavtalen ble kunngjort i juli måned.

«Jeg tror arbeidet til nobelkomiteen av det norske parlamentet ble i år mye enklere,» tvitret Bildt.

Tidsskriftet The Week utelukker heller ikke at fredsprisen kan gå til Kerry og Zarif.

«En Nobels fredspris til John Kerry? Det kan skje,» skrev The Week dagen etter kunngjøringen.

«Det å dele prisen (mellom de to) kan tolkes som en elegant måte å hedre denne bragden uten å fastslå nøyaktig hvem som har den største æren for avtalen,» skriver professor i internasjonal politikk ved Pittsburgh University, Michael Brenner, i en blogg på Huffington Post.

- Sikrer prisen til Kerry
Den anerkjente tenketanken SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) har ikke akkurat nominert Kerry og Zarif til Nobels fredspris, men har imidlertid kommet med en tungtveiende anbefaling om å gi dem prisen.

«Den omfattende avtalen mellom Iran og seks stormakter, er den viktigste multilaterale atomavtalen på to tiår, skriver Tariq Rauf, som er direktør for nedrustningsprogrammet ved SIPRI, i en uttalelse.

SIPRI mener imidlertid at prisen er først moden til neste år.

«Atomavtalen sikrer Nobels fredspris i 2016 til USAs utenriksminister John Kerry og Irans utenriksminister Javad Zarif, skriver Rauf.

- Kerry er aktuell
Fredsforsker Kristian Berg Harpviken, som hvert år spekulerer åpent på hvem som vil få prisen, sier at Kerry og Zarif er aktuelle kandidater.

- Ja, det er de. Men det er klart det er en grunn til at jeg ikke satt dem på min liste. Jeg synes det er en lovende avtale, og jeg er glad for at den er kommet på plass. Men jeg tror det likevel er andre kandidater som har større mulighet for å vinne i år, sier direktør Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning (PRIO) til Nettavisen.

- Og den viktigste grunnen til det, er at selv om Irans atomprogram er viktig og positiv når det gjelder atomspørsmålet, er det fortsatt usikkert hvilke implikasjoner den vil ha, ikke minst med tanke på den urolige situasjonen i Midtøsten. Spesielt konflikten mellom Saudi-Arabia og Iran, sier Harpviken.

- En risikofull pris
Saudi-Arabia og Iran er tradisjonelt erkefiender, og står nå på hver sin side i Syria-konflikten, hvor Iran støtter president Bashar al-Assad, mens Saudi-Arabia støtter opprørerne.

- Jeg tror komiteen vil oppleve det som en mer risikofylt pris, og kanskje finne det problematisk med et så stort håndslag til Iran i en situasjon der den regionale situasjonen er så spent og utviklingen uforutsigbar, sier Harpviken.

(Artikkelen fortsetter under bildet).


- Vil prisen kunne være til hjelp?
Nobel-historiker Øivind Stenersen vil heller ikke umiddelbart utelukke en Nobels fredspris som anerkjenner viktigheten av atomavtalen.

- Hvis de to er på kortlisten, så er det fordi nobelkomiteen har innhentet ekspertuttalelser som mener de to har gjort mest i denne prosessen. Da blir det viktig å se på muligheten for at avtalen vil bli gjennomført i det tidspersperspektivet som er satt opp, sier Stenersen til Nettavisen.

- Et spørsmål for komiteen da, er om en slik pris vil kunne framskyndte prosessen, og om en fredspris vil være til hjelp, en såkalte pådriverpris som de kaller det, sier Stenersen, som også er redaktør for nettstedet Nobeliana.

Pådriverpriser
Stenersen sier at fredsprisen til Nelson Mandela og Frederik William de Klerk i 1993, som fikk prisen i forbindelse med Apartheid-styrets fall, samt fredsprisen til Yasser Arafat, Yitzhak Rabin og Shimon Peres som fikk prisen i 1994 for Oslo-prosessen, er tidligere eksempler på pådriverpriser.

- Prisen var en nyttig påminnelse om at de kom fram til et nyttig kompromiss, sier Stenersen om fredsprisen til Arafat, Rabin og Peres.

- Og med prisen til Mandela og de Klerk forsøkte man å binde disse partene tettere sammen for å forhindre borgerkrig i Sør-Afrika, sier han.

- En katastrofal avtale
Mange Israel-vennlige republikanere i USA er motstandere av atomavtalen, og er i så måte motstandere av en tildeling av fredsprisen til Kerry og Zarif.

- Ingen bør bli overrasket om nobelkomiteen ender opp med å tildele prisen til hovedforhandlerne bak en katastrofal avtale som verner om og legitimerer Irans mulighet til å bygge atomvåpen, og frigjør 100 milliarder dollar som Iran kan bruke til å finansiere Hizbollah, Hamas, Palestinsk Islamsk Jihad og andre terrorister som angriper Israel, sier en høytstående republikansk kilde, som har arbeidet med området lenge, til The Washington Free Beacon.

- Vil gjøre skam på prisen
Flere republikanere har uttalt til avisen at en tildeling til Kerry og Zarif vil gjøre skam på prisen.

- Jeg antar at de vil vinne den. Det vil bli annonsert i begynnelsen av oktober, og så kan Kerry trekke seg ærefullt tilbake og slutte seg til den demokratiske presidentkampen, sier Bill Kristol, som er redaktøren av The Weekly Standard.

I tillegg til Kristol, er det mange andre som føler seg sikre på at komiteen vil gi Kerry og Zarif i år eller neste år.

- Det er ingen overraskelse at den europeiske eliten, som foretrekker amerikanske rivaler framfor Amerika, og som ønsker å gjøre forretninger med Iran, vil belønne ham for det, sier en kilde.

En konservativ kommentator i USA, Jay Nordlinger i National Review, ser også ut til å frykte at en fredspris for atomavtalen er prematurt.

«Dersom Den norske nobelkomité gir John Kerry fredsprisen for Iran-avtalen, og Iran får atomvåpen, vil han da kaste nobelprismedaljen?» skrev Nordlinger i sommer.

Merkel på topp
Harpviken har utropt Tysklands forbundskansler Angela Merkel som toppkandidat som følge av hennes innsats i den pågående flyktningkrisen i Europa.

Han spekulerer også på at prisen kan bli delt mellom Columbias president Juan Manuel Santos og FARC-leder Timoleón Jiménez for deres fredsengasjement i landet.

- Når det gjelder denne type politiske prosesser, har jeg valgt å satse på Colombia, som jeg mener er en mye mer lovende prosess enn atomavtalen. Og det er en mindre risikofylt utdeling for komiteen, sier Harpviken.

Stenersen håper det blir en russisk avis som blir hedret med fredsprisen i år.

- Min favoritt har hele tiden vært Novaya Gazeta i Moskva. Ønsket er å komme med en irettesetter overfor Russland for manglende ytringsfrihet. Det er ikke mange opposisjonsaviser igjen i det landet. Men en slik tildeling vil forsure Norges forhold til Russland.

Heteste kandidatene
Noen av de heteste kandidatene til Nobels fredspris er Tysklands statsminister Angela Merkel og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR ), pave Frans, den kongolesiske legen Denis Mukwege, USAs utenriksminister John Kerry og hans iranske kollega Mohammad Javad Zarif, Dmitry Muratov og avisens hans Novaja Gazeta, Artikkel 9 i Japans grunnlov, organisasjonen Memorial, den russiske aktivisten Svetlana Gannuskhina og den saudiarabiske bloggeren Raif Badawi.

Se kunngjøringen direkte klokken 11.00.

Kommentarer til denne saken