Se deler av talen til John Kerry her:

THE HUB (Nettavisen): Det var storfint besøk i Oslo sentrum i anledning Klima- og Miljødepartementets 50 års-feiring.

Og - det kan vi trolig takke de tette båndene mellom Kerry og vår egen klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) for.

- 17. mai får kanskje en annen betydning i år, kanskje vi alle må lære litt av hvor vi står akkurat nå, sa Kerry - med henvisning til grusomhetene som finner sted etter at Russland invaderte Ukraina 24. februar.

På direkte spørsmål fra Nettavisen svarte Kerry at han ikke har hatt «suksessfulle samtaler» med Russlands president, Vladimir Putin, siden han var i Moskva for halvannet år siden.

Han la til at de bestialske handlinger russerne står bak, går langt utover det vi noensinne kunne forestille oss.

- Putin kan ikke kontrollere solen

- Men Vladimir Putin kan ikke kontroller solen, folkens! Og han kan ikke kontrollere vinden, sa Kerry i sin tale - og hevet røsten.

- Derfor mener jeg Europa nå, mer enn noen gang før, er motivert for å gjøre seg helt uavhengig av russisk olje og gass, som kan brukes til å presse hele nasjoner og forandre folks hverdagsliv fordi prisene skrus opp.

Kerry fortalte mot slutten av sin nær 30 minutter lange tale om et sterkt møte med Arlington gravlund, hvor USAs fremste presidenter og politikere ligger gravlagt.

«Hvordan spør du en mann om å gå til krig for et feilgrep?»

Han var sterk motstander av Vietnam-krigen:

- Jeg gikk nylig en tur gjennom gravlunden og erindret hvordan vi protesterte mot Vietnam-krigen ... Jeg tenkte «hvordan spør du en mann om å gå til krig for et feilgrep?»

- I bunnen av dette ligger at «en bevisst mann skal være forsiktig med hvordan han tar i blod». Tenk over det - i klima-konteksten, sa Kerry og kom med eksempler:

- To-tredeler av Bangladesh ligger nå under vann.

- Millioner av mennesker må flykte, mange dør, på grunn av klimaendringene.

«Make it happen»

Sluttappellen levnet ingen tvil:

- Vi skal ikke signere en kollektiv selvmordspakt om likegyldighet . Vi skal gjøre de endringer som skal til! «Make it happen,» avsluttet Kerry - til stor applaus.

- Politiske vilje, er mest avgjørende i kampen for å redde kloden, sa Kerry til pressen like etter sin tale.