RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Johnsen: - Europeisk krise kritisk for Norge

Berlin (NTB): Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) betegner den faretruende økonomiske situasjonen i Europa som farlig for norsk eksport og økonomi.

- Hvis det går galt for Europa, er det kritisk for Norge, sier finansministeren til Dagens Næringsliv (DN), som møtte ham på vei ut fra et møte med Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble torsdag.

De to diskuterte den europeiske økonomien over en lunsj og ble enige om at situasjonen er dramatisk.

- Brorparten av det vi eksporterer fra fastlandsøkonomien, går til Europa. Situasjonen er alvorlig fordi den kan få en dominoeffekt. Så langt er det Hellas og Irland som har fått problemer, og Portugal muligens. Nå prates det om Spania, som er dobbelt så stort som de tre andre landene til sammen, sier Sigbjørn Johnsen.

Statistisk sentralbyrå (SSB) la torsdag fram prognoser som tyder på at norsk økonomi er på vei mot nye oppgangstider. Men samtidig mener de det er større risiko for at det går verre enn bedre internasjonalt. En tenkt situasjon med nedgang på 3,5 prosent i etterspørselen etter norske varer og tjenester, kan medføre 20.000 færre sysselsatte og arbeidsledighet opp mot 4 prosent.

Johnsen påpeker at en vesentlig del av oljefondet er plassert i europeiske aksjer og obligasjoner. Men han har tro på at EU løser krisen og understreker at Tyskland har en nøkkelposisjon. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere