*Nettavisen* Nyheter.

Johnsen ser mot Island for økt yrkesdeltakelse

Foto: Åserud, Lise (NTB scanpix)

Oslo (NTB): Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) ønsker å øke yrkesdeltakelsen for å redusere gapet mellom inntekter og utgifter.

31.01.13 13:42

Finansdepartementet legger om kort tid fram sin «perspektivmelding», med nye framskrivninger om økonomisk utvikling og ulike valgmuligheter. Der ses det blant annet på aldrende befolkning, klima- og miljøproblemer og globalisering i tiårene framover, skriver Dagens Næringsliv.

Dette får finansministeren til å drømme om Island, der flere i gruppen 15 til 74 år er i arbeid, skriver avisen.

Johnsen ønsker at flere i denne gruppen i Norge skal jobbe - dette kan gjøres ved å få flere eldre til å jobbe lenger, og ved å få flere personer utenfor arbeidslivet inn i arbeid. På den måten kan den gjennomsnittlige arbeidsinnsatsen per innbygger økes.

- Om vi over tid fikk tilsvarende yrkesdeltakelse som islendingene, ville utførte arbeidstimer per person fra 15 til 74 år i Norge øke fra 1014 til 1120 timer. Får vi det til, kan budsjettet styrkes med rundt fem prosent av brutto nasjonalprodukt over tid. Det ville vært et vesentlig bidrag til å redusere gapet mellom inntekter og utgifter på lang sikt, sier Johnsen.

Finansministeren viser til at det blir en større andel eldre i Norge. Med uendret yrkesdeltakelse i alle grupper, vil arbeidsinnsats per innbygger gå ned. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.