Gå til sidens hovedinnhold

Johnsen ser mot Island for økt yrkesdeltakelse

Oslo (NTB): Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) ønsker å øke yrkesdeltakelsen for å redusere gapet mellom inntekter og utgifter.

Finansdepartementet legger om kort tid fram sin «perspektivmelding», med nye framskrivninger om økonomisk utvikling og ulike valgmuligheter. Der ses det blant annet på aldrende befolkning, klima- og miljøproblemer og globalisering i tiårene framover, skriver Dagens Næringsliv.

Dette får finansministeren til å drømme om Island, der flere i gruppen 15 til 74 år er i arbeid, skriver avisen.

Johnsen ønsker at flere i denne gruppen i Norge skal jobbe - dette kan gjøres ved å få flere eldre til å jobbe lenger, og ved å få flere personer utenfor arbeidslivet inn i arbeid. På den måten kan den gjennomsnittlige arbeidsinnsatsen per innbygger økes.

- Om vi over tid fikk tilsvarende yrkesdeltakelse som islendingene, ville utførte arbeidstimer per person fra 15 til 74 år i Norge øke fra 1014 til 1120 timer. Får vi det til, kan budsjettet styrkes med rundt fem prosent av brutto nasjonalprodukt over tid. Det ville vært et vesentlig bidrag til å redusere gapet mellom inntekter og utgifter på lang sikt, sier Johnsen.

Finansministeren viser til at det blir en større andel eldre i Norge. Med uendret yrkesdeltakelse i alle grupper, vil arbeidsinnsats per innbygger gå ned. (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai