*Nettavisen* Nyheter.

Johnsen ute mot Ham-Kam

VALLHALL (vif.no): Vålerenga fikk en opptur mot Start sist. I neste serierunde går turen til Briskeby på Hamar, hvor tabellnabo Ham-Kam venter. Ronny Johnsen (bildet) må stå over kampen med karantene for tre gule kort. Les vår pre-match analyse her

21.05.06 13:49

Neste kamp: Ham-Kam – Vålerenga, Tippeligaens 9.runde
Briskeby Stadion, mandag 22.mai kl. 19.00 (TV2 Zebra direkte)
Dommere: Per Ivar Staberg, Harstad IL, Roe Vidar Lien (AD), Malmefjorden IL og Kim-Andre Johnsen (AD), Enebakk IF

Klikk på bildet for å forstørre.

Tabellposisjon:
Ham-Kam: 10 (2-2-4)
Vålerenga: 11 (2-2-4)

Tre siste kamper:
Ham-Kam: 0-1 (Lyn B), 2-2 (Start H), 0-3 (Odd B)
Vålerenga: 2-1 (Start B), 0-1 (Lillestrøm H), 1-2 (Fredrikstad B)

I Tippeligaens niende runde skal Vålerenga spille sin andre bortekamp på rad, når turen går til Briskeby på Hamar. I forrige kamp mot Start, lignet Vålerenga mer på seg selv igjen, men det er litt igjen til laget kan friskmeldes helt, i følge assistenttrener Petter Myhre

Ham-Kam er nabo med Vålerenga på tabellen, og ligger kun foran på målforskjell. Ham-Kam har kun plukket ett poeng på de siste fire seriekampene, i 2-2 kampen mot Start i den syvende serierunden.

I fjor møttes lagene på Hamar til serieåpning, i en kamp som hjemmelaget vant 3-1. Morten Berre scoret Vålerengas mål. Året før møttes lagene på Hamar i den nest siste serierunden. Vålerenga vant 1-0, og også her scoret Morten Berre Vålerengas mål. Den seieren gjorde at Vålerenga kun lå bak serieleder Rosenborg på antall scorede mål før siste serierunde, noe som også sto seg til slutt.

Skadesituasjonen:
UTE: Mbulelo Mabizela

Karantener:
Ham-Kam: Ingen
Vålerenga: Ronny Johnsen (3 gule kort)

SISTE OPPGJØR: Vålerenga – Ham-Kam 2-1, 23.juli 2005 på Ullevaal Stadion, 13.446 tilskuere
INNBYRDES OPPGJØR (på Hamar, alle turneringer): 5-1-8, målforskjell 17-23
INNBYRDES OPPGJØR, TOTALT (Vålerenga nevnt først): 17-3-8, målforskjell 56-33
STØRSTE VÅLERENGA-SEIER: 0-7, 4.august 1968 på Briskeby, 4.runde i cupen
STØRSTE HAM-KAM-SEIER: 2-0, 7.oktober 1979 og 3-1,10.april 2005 (begge på Hamar)
(Kilde kampstatistikk 1948-2006: nifs.no )

Kampreferater 2006 (siste tre kamper):
Start – Vålerenga 1-2
Vålerenga – Lillestrøm 0-1
Fredrikstad – Vålerenga 2-1

Klikk på bildet for å forstørre.

HISTORISKE TILBAKEBLIKK
v/Jarle Teigøy

THRILLERE PÅ BRISKEBY
Vålerenga har mange gode minner fra Briskeby og to av dem var viktige thrillere.

Lagets aller første møte med Ham-Kam skjedde på Hamar 16. juni 1957 i NM-cupens 2. runde. Nylig avdøde Per Knudsen scoret kampens eneste mål i 2. omgang.

Vårt andre møte med hedmarkingene var også i en cupkamp. 4. august 1968 i 4. runde knuste vi Ham-Kam 7-0 på Briskeby. Etter kampslutt gikk Ham-Kam-spillerne bort til bohemen Terje ”Henger´n” Hellerud og takket for kampen. Da svarte Terje kjapt:
- Har det vært en kamp her?

I 1974 møttes lagene for første gang i seriekamp, igjen på Briskeby. Vi vant 3-1 etter to scoringer av legendariske Yngve Andersen.

1989 – KVALIK MED VÅLERENGA ER IKKE FOR NERVESVAKE
Vålerenga tapte de siste ni serierunde dette året og måtte ut i kvalkamper mot Djerv 1919 og Ham-Kam. Nervene sto på høykant i VIF, men laget redda seg med et straffespark satt inn av kaptein Arnevåg mot Haugesund-laget på Bislett. Kampen på Hamar ble en skikkelig dramatisk batalje, et oppgjør om "å leve eller dø". Det siste kvarteret spilte Ham-Kam for at VIF skulle ut av 1. divisjon til fordel for Djerv 1919. Kojedal & Co måtte nemlig score tre mål for å rykke opp sjøl. Seks minutter før slutt var Djerv tre centimeter fra opprykk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Erik Lorentzen i Bladet Vål'enga skildret slutten på kampen slik:
Stillingen er 2–2. Vålerenga må ha det ene poenget for å berge plassen i 1. divisjon. Ham-Kam skyter i innsiden av stanga. Ballen triller langs målstreken i uendelige sekunder. Hjertene slutter og slå på VIF-benken. Tiden står stille. Pulsen har aldri vært så høy. Endelig. Dommeren blåser for full tid. Vålerenga er fremdeles i 1. divisjon. Det hersker reneste sydlandske stemninger på Briskebys grønne gressteppe. VIF-fansen stormer gresset. Utmattede spillere kaster seg rundt halsen på hverandre. Trener Vestlund gråter. Oppmann Stålsett sitter på benken utslitt.

Dette var for øvrig Lars Bohinens siste kamp for VIF før han dro til Young Boys og Sveits.

2004 - KAMP OM SERIEGULL
Ham-Kam lå fem poeng bak VIF da det var kamp på Briskeby i nest siste runde. Stadion var forhåndsutsolgt og så overfull at Klanen måtte rydde vekk en hekk i en hage hos en stakkars nabo for å få med seg kampen. I en intens og nervepirrende kamp var det ingen av lagene som klarte å dominere. Men to minutter etter pause fikk Morten Berre ballen på 13 meter, og satte den inn i et nokså åpent mål. VIF var seriemester i tjue minutter. I det 88. minutt var Ham-Kams Dokken alene med Arason som fikk beinet på skuddet. Der og da reddet han gullspenningen. Med RBKs 1-0 var lagene fortsatt likt, og fortsatt skilte bare flere scorede mål.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.