Gå til sidens hovedinnhold

Johnson & Johnson utsetter utrulling av vaksinen i Europa

Johnson & Johnson har bestemt å utsette utrullingen av koronavaksinen i Europa.

Det bekreftes etter samtaler med helsemyndigheter i Europa, skriver legemiddelselskapet på sine nettsider tirsdag ettermiddag.

– Vi har jobbet tett med medisinske eksperter og helsemyndigheter, og vi støtter full åpenhet med helsemyndigheter og offentligheten, skriver de videre.

Flere hundre tusen doser med vaksinen var ventet å bli levert til Europa de neste ukene. Den gis i bare en dose og skulle etter planen gjøre 1,9 millioner nordmenn fullvaksinerte innen august.

USAs legemiddeltilsyn (FDA) anbefaler også å sette bruken på pause. Der er én person død og én person i kritisk tilstand etter å ha blitt vaksinert med Janssen.

På pause

NY Times var først ute med at Food and Drug Administration oppfordret til pausen i USA, etter at seks amerikanske kvinner skal ha fått blodpropp etter å ha blitt vaksinert.

Senere ble også nyheten bekreftet av FDA på Twitter. Nå skal det undersøkes om dette er en mulig bivirkning av nettopp Janssen-vaksinen. Alle pasientene er mellom 18 og 48 år.

– Det er en dramatisk vending etter at det er oppdaget flere alvorlige tilfeller med blodpropp i USA. EMA har allerede startet en granskning av denne vaksinen. Nå gjelder det å få alle fakta på bordet, skriver medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i en SMS til Dagbladet.

Les også: Anbefaler gjenåpning fredag: Disse restriksjonene kan forsvinne

Kaller inn

Det er ikke bekreftet noen sammenheng mellom denne vaksinen og det uvanlige sykdomsforløpet. Men det er den samme sannsynlige sammenhengen som ligger bak flere lands beslutning om å stanse helt eller delvis bruken av AstraZeneca-vaksinen.

Folkehelseinstituttet forteller til Nettavisen at de ikke har noen kommentar til nyheten på dette tidspunktet, men at det kalles inn til et pressemøte på torsdag om vaksinen.

Et tidspunkt for pressemøtet er enda ikke fastbestemt.

Det er ikke kjent hvor mange doser av den såkalte Janssen-vaksinen som er i den første forsendelsen, men ifølge Folkehelseinstituttet regner Norge med å motta de første 60.000 dosene denne uken.

Nesten sju millioner amerikanere har fått Janssen-vaksinen allerede, som kun krever én dose.

Det er ikke kjent hvor mange doser av den såkalte Janssen-vaksinen som er i den første forsendelsen, men ifølge Folkehelseinstituttet regnet Norge med å motta de første 60.000 dosene denne uken.

Les også: Mange besteforeldre får nå vaksine - hva betyr det for kontakt med barnebarna?

Millioner på vei

EU, Norge og Island skulle etter planen motta 200 millioner vaksinedoser fra den amerikanske legemiddelgiganten i løpet av året, 55 millioner innen utgangen av juni.

Dette er vaksinen som Danmark har bestilt flest av. I likhet med Norge skal Danmark motta den første forsendelsen denne uken.

Samme type virusvektor-teknologi brukes i Janssen-vaksinen som i AstraZenecas vaksinen og den russiske Sputnik-vaksinen. Nyheten om at USA pauser vaksinering for å granske de meldte blodpropp-tilfellene nærmer blir fulgt nøye i flere land.

Tirsdag sa Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell at Folkhälsomyndigheten ser nærmere på dataene.

- Vi venter på mer informasjon om de sykdomstilfellene man ser og om man anser at det er samme type symptom som man ser på AstraZeneca eller ikke, sa Tegnell på en pressekonferanse.

Mandag kom nyheten om at også Australia takker nei til å kjøpe Janssen-vaksinen fordi de mener den er for lik AstraZeneca, ifølge ABC News.

Les også: Nær 900.000 nordmenn har fått vaksine - se når det blir din tur