HAUGESUND (Nettavisen): Mandag klokken 10.00 fikk Johny Vassbakk dommen i Birgitte Tengs-saken. Han var tiltalt for å ha drept henne på Karmøy i Rogaland natt til 6. mai 1995 (se faktaboks under).

Retten fant ham skyldig og dømte ham til 17 års fengsel. Foreldrene til Birgitte, Karin og Torger Tengs, ble også tilkjent erstatning på til sammen 1,2 millioner kroner.

Dommen var enstemmig.

Kort tid etter resultatet ble gjort kjent falt han om på gulvet og ble liggende mens han fikk tilsyn av to fengselsbetjenter og hans to forsvarere Stian Kristensen og Stian Bråstein.

Dommen var i tråd med aktors påstand om 17 års fengsel. Vassbakk har varslet at dommen vil bli anket hvis han skulle bli dømt.

Vassbakk har hele tiden nektet for å ha noe med drapet å gjøre.

Les også: Foreldrene til Birgitte Tengs uenige om fetteren har drept datteren

SE VIDEO: Her ser dommeren at Vassbakk har kollapset

Ble liggende på gulvet

Det var cirka ett minutt etter at han hadde fått resultatet at Vassbakk forsiktig lente seg fremover og falt om. Fallet ble etterfulgt med et dunk i gulvet der han ble liggende.

Etter at Vassbakk kollapset kunne man høre forsvarerne spørre Vassbakk om det gikk bra. Han ble liggende på gulvet, mens retten ble tømt for folk.

SE VIDEO: Dette sier ekspertene før dommen

Det var ikke mulig å spore noen reaksjoner fra Vassbakk før han plutselig falt om.

– Jeg skjønner at det mulig å få en kraftig reaksjon. Han har hele tiden nektet for å ha noe med drapet å gjøre, sier bistandsadvokat for de etterlatte foreldrene, John Cristian Elden, til Nettavisen.

Om dommen sier han at det er viktig for foreldrene å få svar.

– For foreldrene er det viktig å få et tydelig svar. Det blir nok en ankesak også, men det er det de er opptatt av, sier Elden.

Fraktes til fengsel

Cirka ti minutter etter kollapsen var en fangetransportbil og en ambulanse på stedet. De kjørte inn i garasjeanlegget i rettsbygningen. Vassbakk ble deretter fraktet ut av rettssalen. Det er usikkert om han gjorde dette for egen maskin.

Han opplyser også om at lege er på vei til tinghuset for å bistå Vassbakk.

– Kollapsen skyldes mest sannsynlig et blodtrykksfall knyttet til mye spenning og alt som har med denne saken. Han har det etter forholdene bra, men han kommer ikke til å være i salen under domsopplesningen. Det ble for mye og kroppen koblet ut, sier forsvarer Stian Kristensen.

– Han vil få dommen forkynt i fengselet.

Tingrettsdommer Arne Vikse opplyser om at Vassbakk fraktes tilbake til Åna fengsel i Rogaland etter å ha blitt tatt hånd om av helsepersonell.

Felt av DNA

1. september i 2021 ble den nå 52 år gamle tiltalte mannen pågrepet for drapet etter at politiet hadde funnet DNA-et hans i en blodflekk på strømpebuksa til Tengs.

Etter at det er blitt gjennomført nye og ekstremt grundige analyser av DNA-funnet, konkluderer retten med at genmaterialet stammer fra Vassbakk.

– Retten finner at resultatet av DNA-analysene med sikkerhet samsvarer med funnene i referanseprøven som kommer fra tiltalte, konkluderte tingrettsdommer Arne Vikse da han hadde gjennomgått DNA-undersøkelsene i Tengs-saken.

Vassbakk nektet straffskyld da saken gikk i tingretten fra 7. november til 21. desember i fjor, og forsvarerne sa under rettssaken at arvestoffet kan ha kommet på strømpebuksa på andre måter enn ved at han begikk drapshandlingen.

Retten går gjennom ulike måter DNA fra Vassbakk kan ha kommet på linningen på strømpebuksen til Birgitte Tengs, som var beskyttet av en kjole.

Retten slår fast at det er helt usannsynlig at det har skjedd en oversmitte eller kontaminering. Retten kaller også dette for teoretisk og hypotetisk mulighet.

Oversmitte betyr kort og godt en overføring av biologisk materiale før en drapshandling. Kontaminering er hvis DNA-bevis forurenses etter en kriminell handling. For eksempel ved at en etterforsker tar på strømpebuksen til Birgitte Tengs i dette tilfellet.

Retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at Vassbakks blodige hender eller fingre dro ned strømpebuksen til Birgitte Tengs. Det er ingen annen logisk forklaring, slås det fast.

Dommerne mener forsvarernes påstander om mulig oversmitte av DNA fra Tengs til 52-åringen før drapet er «helt usannsynlig». De avviser alle påstander om mulig oversmitte. Kaller det for en teoretisk og hypotetisk mulighet.

Straffehistorikk trukket frem

Dommerne slår også fast DNA fra mannen ikke kan ha havnet på strømpebuksen til Tengs under etterforskningen etter drapet. Derfor ble 52-åringen dømt.

Retten viet også en del av dommen til Vassbakks tidligere straffehistorikk og oppvekst. Vassbakk har på 80-, 90- og 2000-tallet en rekke dommer på seg for vold, sedelighet og tyverier av kvinneklær og -sko. Han har også begått voldshandlinger som han ikke ble domfelt for. I 1986 begikk han for eksempel vold mot en kvinne som han skambanket med en sykkelpumpe.

Dette ble han aldri dømt for.

Voldsepisoder mot hans egne foreldre ble også lest opp i dommen, men dette ble han ikke noen gang anmeldt for.

På begynnelsen av 1990-tallet ble han dømt for vold mot sin daværende psykolog, Jorunn Øpsen, som han nesten drepte med en snor.

Under rettssaken beklaget Vassbakk mange av forholdene og handlingene har tidligere er dømt for og har begått.

Øpsen kontaktet også politiet fem dager etter drapet på Birgitte Tengs for å tipse dem om Vassbakk. Men dette ble aldri fulgt opp.