HAUGESUND (Nettavisen): 52-åringen Johny Vassbakk er tiltalt for drapet av Birgitte Tengs. Det var natt til 6. mai 1995 hun ble drept. Hun ble funnet av en bonde i et skogholt like ved en grusvei på formiddagen 6. mai cirka 500 meter unna sitt eget hjem på Karmøy i Rogaland (se faktaboks under).
– Ikke skyldig, svarte 52-åringen Johny Vassbakk på skyldspørsmålet etter at tiltalen var blitt lest opp.
Vassbakk har hele tiden nektet straffskyld, også da han var i avhør som vitne på 1990-tallet.
Det kom også fram i retten mandag at han jobbet som lastebilsjåfør da han ble pågrepet. Vassbakk har sittet varetektsfengslet siden han ble tatt av politiet 1. september i fjor.
Fakta om Birgitte Tengs-saken
- Birgitte Tengs (17) ble funnet drept nær hjemmet sitt på Karmøy 6. mai 1995.
- To år senere ble Tengs' da 19 år gamle fetter dømt for drapet på sin kusine. Påtalemyndigheten la til grunn en falsk og manipulert tilståelse. Politiet har i mange år fått kraftig kritikk for metodene som ble brukt.
- Fetteren anket tingrettsdommen og ble året etter frikjent i lagmannsretten, men han ble samtidig dømt til å betale Tengs' foreldre oppreisning i en sivil sak, der det gjelder andre beviskrav. Erstatningskravet er senere ettergitt, men dommen stod ved lag i over 24 år.
- Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg dømte i 2003 den norske staten til å betale erstatning til fetteren fordi erstatningsdommen gikk for langt i å forutsette at fetteren var skyldig.
Fredag 4. november 2022 ble den sivile dommen opphevet av Agder lagmannsrett og fetteren ble endelig fullt ut frifunnet.
- Birgitte Tengs-saken ble i januar 2016 den første saken som ble tatt opp av den nye Cold case-enheten i Kripos.
- Politiet pågrep onsdag 1. september 2021 Johny Vassbakk fra Karmøy i Rogaland da han var på ferie i Farsund på Sørlandet.
- 52-åringen Vassbakk ble også siktet for drapet på Tina Jørgensen i 2000, men politiet henla denne saken.
- I april ble det bekreftet at DNA-funnet på Tengs' strømpebukse er likt DNA-et til Vassbakk. Sakkyndigrapporten ble i ettertid godkjent av Den rettsmedisinske kommisjon.
- Politiet i Stavanger avsluttet etterforskningen av saken 31. august 2022 og sendte saken til statsadvokaten og Riksadvokaten for påtalemessig avgjørelse.
- Mandag 17. oktober omtalte Nettavisen nyheten om at Johny Vassbakk er tiltalt for drapet av Birgitte Tengs.
- Rettssaken er berammet i Haugaland og Sunnhordland fra 7. november 2022.
- Dommen blir avsagt mandag 6. februar.
- Vassbakk, som har en rekke dommer på seg på 1990-tallet og 2000-tallet, var i politiets søkelys i den opprinnelige Tengs-saken.
- Han har i over 27 år nektet enhver befatning med drapet.
- Mandag 6. februar 2023 ble han dømt til 17 års fengsel i Haugaland og Sunnhordland tingrett i Haugesund. Dommen ble anket.
- Ankesak i Gulating lagmannsrett i Stavanger hadde oppstart 5. september 2023.
Kilder: NTB og Nettavisen
Dømt flere ganger
Første hoveddel av rettssaken gikk til at påtalemyndigheten gjorde rede for saken slik de ser den. Her går de gjennom Birgitte Tengs' bevegelser kvelden og natten hun ble drept, noen av bevisene som skal legges fram, men det ble også gjort kjent at politiet fikk flere tips om tiltalte Vassbakk kort tid etter drapet.
– Politiet fikk det første tipset om tiltalte 10. mai 1995, få dager etter drapet. Deretter kom det tips 11. mai og 26. mai kom det et nytt tips, sa statsadvokat Thale Thomseth.
Les også: – Hele Birgitte-saken er en tragedie
Les også: Slik var Birgitte Tengs' siste timer og bevegelser
Les også: Dette er Birgitte Tengs-saken
– Det er også kommet inn flere tips opp gjennom årene som omhandler tiltalte.
Høsten 1996 dreide etterforskningen seg likevel om fetteren til Birgitte Tengs.
– Politiet fattet interesse for fetteren nok så tidlig i etterforskningen. Bakgrunnen for det var at de var i familie, at han bodde i området nær funnstedet og at fetteren var i Kopervik sentrum natt til 6. mai, sa Thomseth.
Det er satt av åtte uker til rettssaken i Haugaland og Sunnhordland tingrett. Politiets mest sentrale bevis er et DNA-funn på strømpebuksen til Birgitte Tengs. Et mutert Y-kromosom knytter drapet til Vassbakk, ifølge politiet.
SE VIDEO: – Jeg trodde ikke det var mulig for offentligheten å være så stygg mot min sønn
Blant en lang rekke bevis som skal legges fram er tidligere dommer for vold, tyveri av dameklær og sedelighetsforbrytelser, en rekke eksperter på DNA skal forklare seg og ekskjærester skal også vitne.
Elden: – Jævlig situasjon for foreldrene
Foreldrene til Birgitte Tengs, Karin og Torger, følger også rettssaken og sitter fem-seks meter unna tiltalte Johny Vassbakk.
– Torger fortalte meg at det er en jævlig situasjon. De sitter 27 år etter drapet og får gjenoppfrisket alle traumer som ligger tilbake i tid. Det er vanskelig, men samtidig er det bra for dem å få en avklaring i denne saken – hvis de får det, sier bistandsadvokat for foreldrene, John Christian Elden til Nettavisen.
Rettssaken startet ved at påtalemyndigheten ved statsadvokat Nina Grande gjorde rede for hvordan de ser på saken.
– Fornærmede er utsatt for massiv vold som må ha pågått over noe tid. Det er begått seksuelt overgrep mot henne, men det kan ikke med sikkerhet fastslås om overgrepet skjedde før eller etter at hun var død, sa statsadvokat Grande.
Selv om overgrepet ikke er en del av tiltalen, fordi de ikke vet om det skjedde før eller etter drapet, er påtalemyndigheten overbevist om at dette har skjedd og dette blir ansett som en skjerpende omstendighet.
– Dersom overgrepet skjedde før døden er det å anse som voldtekt i straffeloven. Dersom det skjedde etter døden inntraff er det likskjending.
Grande trekker også fram at drapet er «alle foreldres mareritt».
– En jente på 17 år blir brått og brutalt revet bort fra sin familie. Det er satt dype spor hos familien og i lokalsamfunnet og for ham som i sin tid ble dømt for drapet og senere frifunnet, sa Grande.
Selv om politiet mener det er Vassbakk som har drept Birgitte Tengs, mener moren hennes at politiet har tatt feil mann. I et avhør så sent som i mai i år forklarte hun at hun fortsatt mener det er fetteren til Birgitte som har drept henne.
Fetteren ble fredag endelig og fullt ut frikjent i saken.
Kritikk mot politiavhør
Fetteren er igjen tema i denne saken, noe Grande sier litt om.
– Han ble først dømt, men senere frifunnet i ankesaken i Gulating lagmannsrett. Han ble likevel dømt til å betale erstatning, men denne dommen ble opphevet fredag.
– Hvorfor blir fetteren tema i denne saken? spurte Grande retorisk.
– Påtalemyndigheten har en objektivitetsplikt. Hvis det er sannsynlig at fetteren drepte Birgitte, slik det kommer fram i den opprinnelige sivile dommen, kan det da bevises utover enhver fornuftig og rimelig tvil at noen andre har begått drapet?
Les også: Johny Vassbakk hadde millionformue i flere år – krympet til et par hundre tusen
Grande trakk også fram at fetterens tilståelse, som han senere trakk, har fått mye kritikk.
– Det har vært rettet kritikk mot fremgangsmåten i avhørene. Vi legger også til grunn at dette var med i vurderingen til juryen da han ble frifunnet i lagmannsretten.
– Påtalemyndigheten mener at mannen som i dag sitter på tiltalebenken er rett mann. Slik bevisene er i dag mener vi fetteren er uskyldig. Det finnes ikke noen objektive bevis som peker mot fetteren og det er nye DNA-bevis.
– Fetteren er utelukket fra alle DNA-beviser som noen gang er gjort i saken.
Grande trekker flere ganger fram at svakheten ved avhørene svekker troverdigheten ved tilståelsen til fetteren.
– Kritikken av avhørene mot fetteren ble fanget opp av politiet og påtalemyndigheten.
Haugesunds Avis identifiserer ikke den tiltalte. Navnet hans er i denne saken lagt til av Nettavisen.