Jomfruelig møte med Ibsen

Ivo de Figueiredo hadde ingen stor forkjærlighet for Henrik Ibsen da han ble bedt om å skrive biografi om ham. Det tror han har vært en stor fordel.

15.02.06 15:51

I 2002 spurte Aschehoug forlag historiker Ivo de Figueiredoom han ville skrive den nye biografien om Henrik Ibsen som skulle komme ut til 100-årsjubileet. Noen syntes kanskje det var merkelig at man ikke gikk til en Ibsen-ekspert.

Fruktbart å stenge dører

- Det er sikkert både en svakhet og en styrke, men jeg har i hvert fall forsøkt å gjøre det til det siste, sier Ivo de Figueiredotil TV 2 Nettavisen. Nå foreligger «Henrik Ibsen. Mennesket», første del en av biografien.

Ganske tidlig fant de Figueiredout at «det var fruktbart å stenge noen dører». De Figueiredo har i mindre grad enn tidligere i biografier trukket linjer mellom Henrik Ibsens verker og hans personlige liv.

- Det første jeg gjorde var å gå til brevene hans. Det var på mange måter et jomfruelig møte med Ibsen. Selvfølgelig har jeg også lest og skrevet om verkene hans, og der jeg synes det virker sannsynlig at de speiler hendelser i Ibsens liv, så har jeg skrevet om det, sier han.

Det gjør for eksempel at historien om Henrik Ibsens uekte sønn er nevnt. Men der andre biografer som Robert Ferguson bygger mye av sine tanker rundt Ibsen rundt den uekte sønnen, og hevder at den grønnkledte i «Peer Gynt» er et utslag av denne opplevelsen i Ibsens ungdom, har Ivo de Figueiredoplassert historien i fotnotene.

Jeg har ønsket å vise Henrik Ibsen som menneske og samfunnsaktør, dikteren slik han fremstår i sin egen tid, sier han. Mer enn å lete etter livet i diktningen, har han forsøkt å finne diktningen i livet.

- Iscenesettelse

Ivo de Figueiredooppdaget ganske tidlig at Ibsens mytebelagte liv mest av alt handler om en mann som ville skape og som skapte seg selv. I bind to kommer Ibsen som iscenesetter av eget liv enda sterkere frem.

For eksempel eksisterer det en historie fra Ibsens barndom, ført i hånden av ham selv, om hvor forskjellig han var alle andre. Denne har av mange blitt lest som sann, men Ivo de Figueiredomener den er skapt.

- Det var nok noe ved ham, men jeg tror ikke Henrik Ibsen fra barnsbein av var eslet til å bli den store dikter. Som alle andre var han i utgangspunktet en gutt som gikk på epleslang, sier han.

Kjendis av sin tid

Han sier at Ibsen solgte en pakke – og seg selv. Selv om han var dikter først og fremst, var han også en markedsstrateg. Han jobbet hardt for å få «Gjengangere» klar for julesalget.

Ivo de Figueiredomener at flere andre biografer før ham har vært «blendet» av Ibsens storhet, og at dette har vært tilbakeført til perioder der Ibsen slett ikke var blitt stor.

Men han har også oppdaget at Ibsen hadde suksess mye tidligere, for eksempel ved å gå gjennom teaterregnskapene og sammenlikne dem med samtidens økonomi.

- Ibsen ville være en diktersfinks. Det var noe det hurtig voksende borgerskapet sugde til seg og ønsket. Men han hadde aldri klart å bli denne sfinksen dersom han ikke også hadde hatt en genuin kunstnerisk kraft. Han var en forunderlig blanding av børs og katedral, og nettopp denne blandingen gjør ham så fantastisk interessant, sier Ivo de Figueiredo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.