*Nettavisen* Nyheter.

Jon (27) skriver Obamas taler

Jonathan "Jon" Favreau - sjefsskriver for Barack Obamas taler.

Jonathan "Jon" Favreau - sjefsskriver for Barack Obamas taler. Foto: EMMANUEL DUNAND (AFP)

Barack Obama høstet sterke ovasjoner for sin innsettelsestale som president tirsdag. Bak talen står en 27-årig kaffeelsker.

21.01.09 13:19

Jonathan ”Jon" Favreau blir nå den yngste sjefen for taleskriverne i Det hvite hus noen gang. Han er bare 27 år, men har likevel skrevet taler for Barack Obama i fire år. Innsettelsestalen har han holdt på med siden november. Han har pusset og filt på den både i den lokale kaffesjappa og hjemme i sin nyinnkjøpte leilighet på Dupont Cirkle, rett ved Det hvite hus.

Historien om den unge mannen, med det gutteaktige ansiktet, den korte frisyren - samt en hang til sterk kaffe, Red Bull og PC-spiller Rock Band, er enda en brikke i puslespillet av en amerikansk drøm som Barack Obamas vei til makten utgjør, skriver den danske avisa Politiken.

Hjalp Obama
Han var med på John Kerrys presidentkampanje i 2003. Da begynte han på bunnen av hierarkiet, ved å starte klokken tre på natta med å klippe ut avisartikler om John Kerry. Tilfeldigvis ble en kopi av hans avgangstale fra college sirkulert i kampanjestaben den gangen. Den ble vurdert til å være så bra at han fikk lov til å være med å skrive på noen av Kerrys taler. Til slutt endte han opp helt i toppen, og fikk dermed også smake Kerrys bitre nederlag for George W. Bush.

Rett før valgnederlaget i 2004 møtte han Barack Obama. Det var på demokratenes landsmøte. Den nåværende presidenten skulle holde den tradisjonelle introduksjonstalen for partiets presidentkandidat, og øvde på talen back scenen. Den unge Favreau fulgte nøye med, og foreslo et par rettelser for å få Obamas talerytme enda mer perfeksjonert.

Ikke lenge etter ansatte senator Obama den unge mannen, og de har gjennom årene utviklet en så tett kommunikasjon av Obama beskriver Favreau som en tankeleser, ifølge Washington Post.

Ikke så lurt
Men tro ikke at Favreaus tette bånd til Obama er helt uproblematisk. Før jul poserte Jon Favreau nemlig sammen med en pappfigur av Hillary Clinton, der hans ene hånd var solid plassert på den nåværende utenriksministerens ene bryst. Bildet var naturligvis tatt i bedugget tilstand og ikke ment for publikasjon. Men det varte ikke lenge før bildet fant veien til Facebook, der et helvete brøt løs. Rasende feminister fant seg nemlig ikke i ungguttens utskeielser og lite respektfulle opptreden.

Men det er ikke hans største bekymring for tiden. Det er viktigere for ham å få til å styre et dusin taleskrivere og mange researchere i rollen som sjef for taleskriverne i Det hvite hus. For det er ikke organisering som er hans sterke side. Hen er mer vant til kjapt ordkløyveri i et rotete kontor, med beina lettere henslengt på bordet - i stedet for den mye mer formelle tonen i maktens korridorer i Det hvite hus.

- Vi kommer likevel til å ta med oss en del av vår væremåte inn i Det hvite hus. Vi skal ha det gøy, og det er den holdningen som har gitt oss suksess, sier han til Washington Post.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.