RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Jon Sandmo)

Jon havnet midt i isbjørn-og-hvalross-kamp

Sist oppdatert:
- Dette har jeg aldri sett før.

Jon Sandmo jobber som lege og turoperatør på Svalbard, og ser til stadighet både hvalross og isbjørn; hver for seg, vel og merke.

Men forrige lørdag fikk han øye på noe han aldri hadde sett før: To isbjørner og en hvalross som stirrer hverandre ned i en intens konfrontasjon.

Her ser man hvor hissig stemning det var mellom isbjørnbinna og hvalrossen.

- Jeg bor vanligvis i Longyear-byen, og har en hytte ved Svea-gruva. Jeg satt på hytta og så ut av vinduet da jeg fikk øye på en hann- og en hunnisbjørn nede ved vannet, forteller Sandmo til Nettavisen.

- Jeg så dem i kikkerten, de var omtrent to kilometer fra hytta, så jeg tok skuteren fatt for å komme litt nærmere, sier Sandmo, som først fortalte sin historie til NRK.no.

- Isbjørnen hadde ikke sjangs, sier Sandmo til Nettavisen.

Da han var omtrent 100 meter fra bjørnene, så han det han først hadde trodd var en sel i vannkanten rett ved binna.

- Den var litt stor til å være sel, tenkte jeg. Så så jeg hoggtennene komme skytende ut av vannet, og skjønte da at det var en hvalross, forteller Sandmo.

Legen og turoperatøren forteller at det var binna som var mest aktiv, i det han beskriver som en slags maktkamp mellom dyrene. Hvem som hadde vunnet om de hadde flydd på hverandre, er han ikke i tvil om:

- En isbjørn er ingen match for en hvalross, særlig om hvalrossen er i vannet, som den var nå. Isbjørner kan ta syke eller skadde hvalrosser, men ikke den jeg så lørdag, forteller Sandmo.

Etter en lengre stirrelek og «brusing med fjærene» gikk isbjørnparet og hvalrossen hvert til sitt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere