Frps Jon Helgheim langer ut mot byrådet i Oslo, som han mener har gjort altfor lite med innvandrersmitten:

17.098 av 28.374 personer som har testet positivt i Oslo i denne perioden, hadde innvandrerbakgrunn. Det utgjør 60,3 prosent av påvist smitte i hovedstaden. Tidligere ble det antatt at trangboddhet, yrker eller andre sosiale forhold har vært hovedårsaken til overrepresentasjonen. Men en ny rapport fra FHI viser at dette bare forklarer en liten del av overrepresentasjonen.

Tirsdag morgen møttes Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim og Rina Mariann Hansen (Ap), byråd for integrering i Oslo, i Politisk kvarter på NRK for å diskutere om det gjøres nok for å redusere smitten blant innvandrere i hovedstaden.

– Tar ansvaret fra innvandrere

– Vi har sett et samlet forsker- presse- og kommentatorkorps som har pekt på yrke blant innvandrere, trangboddhet, utenforskap og sosiale forhold som hovedårsak, selv om det bare har vært basert på synsing. Så fort den ble undersøkt har den blitt avkreftet, sier Jon Helgheim i sendingen.

Les debattinnlegg fra Helgheim: Det NRK ikke forteller deg om innvandring og småkommuner

Helgheim sier det er skremmende at denne forklaringen har blitt stående lenge etter at flere rapporter har konkludert med noe annet.

– Raymond Johansen har sagt at vi får ikke gjort noe med trangboddhet. Og da kan man heller ikke bli overrasket om ingenting blir gjort. Da tar man ansvaret fra innvandrerbefolkningen, så ikke de gjør noe med det heller, sier han.

- Tøys

Rina Mariann Hansen (Ap) er sterkt uenig i Helgheims konklusjon:

– Det er bare tøys. Vi har ikke kastet hendene i været og tenkt at det ikke er mulig å gjøre noe, sier Hansen i Politisk kvarter.

Hun erkjenner at man ikke har det fulle svaret på hvorfor det er høyere smitte i en del innvandrermiljøer.

– Det fine for oss som har det operative ansvaret, og ikke bare bare kaster ut hypoteser om ting, er at vi kan jobbe for å unngå at smitten sprer seg.

Les også: NRK: Har Jon Helgheim i det hele tatt lest saka han kritiserer?

Må ta det på alvor

Helgheim mener Oslo har vært feige når det kommer til å redusere smitten blant innvandrere.

– Oslo har gjort mye bra. Men når det kommer til innvandrerbefolkningen har det vært en berøringsangst. Man skulle vært mye tydeligere på et mye tidligere stadie, og si at nå må også innvandrerbefolkningen begynne å ta dette på alvor. Det sa man til ungdommen når de var overrepresentert. Det ble litt diskusjoner. Noen ble kanskje litt sure. Men det hjalp.

Hansen mener det er helt feil taktikk.

– Jeg vet ikke om du har vært på de møtene jeg har jevnlig med minoritetsorganisasjoner annenhver uke. Jeg kan ikke huske å ha sett deg der. Jeg tror ikke kjeft hjelper. Jeg tror ikke kjefting på ungdommer hjalp heller, sier Hansen og peker på blant annet stenging av skoler som virkemiddel for å få ned smitten blant ungdommer.