Tirsdag publiserte Fredrikstad Blad et leserinnlegg fra Jon Faller. Det fikk kommentarfeltet – både i avisen og på Facebook – til å koke over.

– Jeg må si jeg er litt bekymret. Flere later til å tro at det handler om mat og flere har kommentert at «kan du ikke bare ta med deg matpakke da», men det er ikke poenget, sier Jon Faller til Nettavisen.

Han er en svoren Fredrikstad-patriot og bor bare et steinkast unna det som til helgen skal gjøres om til et kokende festivalområde.

Festivalen heter Månefestivalen og har blitt arrangert i hjertet av Fredrikstad i nøyaktig 20 år. Men i år har opptakten til festivitetene mildt sagt vært turbulent.

– Har tatt alle sine gjester som gissel

I forrige uke blusset debatten opp rundt at festivalen, da det ble klart at de har valgt å droppe kjøtt fra menyen ved sine matboder og serveringssteder.

Det har fått Jon Faller – og flere med ham – til å se rødt.

– Jeg liker ikke at de ønsker å tvinge innpå folk en slags miljø-idé. Hadde de sagt ifra om det tidligere, hadde ting vært annerledes, men når det blir offentlig kjent uken i forveien, så er det ikke greit, sier han og fortsetter:

– Skal de kutte ut kjøtt, burde de si det før de begynner å selge billetter. Nå har de tatt fra meg muligheten til å kjøpe meg en burger. Det er kjempefint med mangfold, men kun mat for spesielt interesserte er noe helt annet, mener Faller.

Faller forteller at festivalen tidligere har hatt vegetartilbud for de som er interessert i det, men at de nå har krysset en grense ved å fjerne pølseboden.

– Den store mengden må tilpasse seg mindretallet, det tror jeg veldig få her i Norge synes er en god idé. Jeg mener de har tatt alle sine gjester som gissel.

LES OGSÅ: Sushi, stek eller vegetar? Det burde de eldre få velge selv

Vil ikke bli brukt som vegetarsuksess-eksempel

Faller reagerer på at man ved å endre menyen så kort tid i forveien, tvinger folk til å akseptere det, noe som gjør at man i etterkant av festivalen kan si at alle var fornøyde med det.

– Da blir vi festivaldeltakerne brukt til å si at vegankost er greit for alle, og det er jo ikke det, sier han.

Faller opplever at de med et normalt kosthold blir tvunget til å spise vegetarmat, og at metoden det har blitt gjort på her, er problematisk for ham.

– Når hensikten helliger middelet, det er ikke sånn man burde gjøre det. Det er maktmisbruk, mener han.

Redd pølsetokt vil ødelegge festivalstemningen

– Tror du mat er en viktig grunn til at festivalgjestene drar på festivalen?

– Matbodene på festivalen har alltid hatt lange køer tidligere, erindrer Faller og fortsetter:

– Inne på festivalområdet har det vært stor interesse for mat.

Faller sier at mat for han er en viktig del av «festivalpakken», og at han er redd litt av festivalstemningen forsvinner når han må ut av festivalområdet for å få seg noe annet en vegetarmat.

– Jeg er ikke så opptatt av hvem som spiller når jeg er på festival, jeg er der for festivalstemningen. Når du plutselig må forlate området for å få deg en pølse, så ødelegger det stemningen og er ikke greit, sier han.

Boikotter ikke – møter opp i pølsedrakt

I innlegget i Fredrikstad Blad skriver Faller at han krever festivalpasset sitt tilbakebetalt. Til Nettavisen sier Faller at han ikke kommer til å boikotte hele festivalen – selv om den har blitt litt kjøttfattigere.

– Jeg har festivalpass og tenker å benytte meg av det. Men, jeg har gått til innkjøp av fullt antrekk der motivet på samtlige plagg er pølser, så det skal jeg gå med. Jeg skal ikke lage noe styr, men kanskje noen tar hintet når de ser meg i antrekket mitt.

Han legger til at festivalen er et strålende arrangement ellers, og at han gleder seg til den sparkes i gang.

– Jeg legger ikke noe prestisje i dette, men jeg tenker det er greit å si ifra når man reagerer på noe, sier han.

Tar kritikken med knusende ro

Festivalarrangør Torill Frydenlund sier til Nettavisen at de har merket seg at deres grønne matomstilling har skapt debatt. Hun påpeker også at de har fått veldig mange positive tilbakemeldinger på vegetarmeny-grepet.

– Vi er en festival som er opptatt av å redusere miljøpåvirkningen der vi kan. At vi streber etter å være mest miljøvennlige er forsåvidt ikke noe nytt, men noe vi har hatt fokus på siden starten, sier Frydenlund.

Hun forklarer at de i år har inngått et samarbeid med Oslo vegetarmatfestival, for å få et bedre samlet mattilbud på festivalen,

– At folk synes det er dumt at vi dropper kjøtt på menyen må folk få lov til å mene. Men, samtidig som vi bestemmer hvem vi booker, så bestemmer vi også maten vi serverer, sier hun.

Debatten som har oppstått får festivalsjefens tanker til å vandre tilbake til 2014, da de på Månefestivalen kun booket inn kvinnelige artister. Da ble det også furore.

– Så fort festivalen gikk av stabelen den gang, var det ingen som klagde på det. Vi ser for oss at noe av det samme skjer i år og at folk til slutt vil huske årets festival som en fantastisk festival, med fantastisk mat.

Vil spandere på Jon

Frydenlund kjenner seg heller ikke igjen i kritikken om at de har informert sent om mattilbudet på festivalen.

– Vi annonserte at det kun ville bli servert vegetarmat på festivalen i midten av mai. Det var ikke veldig lenge etter at vi faktisk visste at vi kunne gjennomføre festivalen.

Festivalsjefen sier de ikke vil tillate at folk tar med seg medbrakt mat inn på serveringsområde på festivalen, men hun kommer med en liten utfordring til godeste Jon Faller.

– Vi spanderer gjerne en smaksrunde på Jon Faller på alle matutsalgene, sier Frydenlund.