RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jonas enslig arvtager

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)
Sist oppdatert:
Jonas Gahr Støre er soleklar favoritt til å overta som ny Ap-leder når Jens Stoltenberg går av.

Det mener i alle fall de folkevalgte i landets kommunestyrer. 44 prosent av de folkevalgte fra samtlige partier har størst tillit til Jonas Gahr Støre som etterfølgeren til Jens Stoltenberg.

Professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot er ikke overrasket.

– Jonas Gahr Støre er opptatt av kompromisser og fører en forhandlingslinje. Det er ikke det minste rart at det er tiltalende for lokalpolitikere, sier han til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hos sine egne
Det er NorgesBarometeret som i forbindelse med sine undersøkelser blant landets folkevalgte har spurt et representativt utvalg om spørsmålet.

Jonas Gahr Støre har størst oppslutning hos sine egne. 63 prosent av de folkevalgte i Arbeiderpartiet mener helseministeren er best egnet til å overta som leder når Jens trekker seg.

Støtten til potensielle utfordrere som Raymond Johansen og Helga Pedersen er minimal. Støre har også en oppslutning som er seks ganger større enn andremann på listen, Trond Giske.

Også blant folkevalgte fra de andre partiene har Støre stor tillit. Mest blant folkevalgte i Senterpartiet (54 prosent) og Kristelig Folkeparti (52 prosent), men også i Venstre (41 prosent).

Minst tillit hos SV
Minst tillit har helseministeren hos representantene til regjeringskollega SV (19 prosent).

Frank Aarebrot er verken overrasket over at Ap-kronprinsen er så populær hos sine egne, eller hos sine allierte og politiske motstandere. Han synes imidlertid det et viktig poeng at det nettopp er folkevalgte som er spurt i denne undersøkelsen.

Av totalt 281 spurte Ap-representanter svarer to av tre at de vil ha Støre som sin neste partileder.

– Det er høyst sannsynlig at mange av dem vil være tilstede på et landsmøte hvor en eventuell etterfølger skal velges, mener valgforskeren.

Oppslutningen om Trond Giske er lavere enn Aarebrot hadde forventet, selv om det har vært mye turbulens rundt ham i den perioden hvor undersøkelsen er gjennomført, fra 5. til 16. desember.

– Jeg trodde faktisk at han skulle hatt en større oppslutning, sier Frank Aarebrot.

Helga i skyggen
Nestleder Helga Pedersen har liten oppslutning som kandidat til å følge etter Jens Stoltenberg. Frank Aarebrot synes det ikke er oppsiktsvekkende.

– Som nestleder har Helga hele tiden spilt annenfiolin. Hun har aldri fått posisjoner til å markere seg som rikspolitiker. Når du er fra Nord-Norge og plasseres i regjeringen som fiskeriminister, er det omtrent som å plassere henne i en getto. Det gir ingen nasjonal interesse rundt henne som politiker. Da hun så ble plassert i Stortinget, ble hun parlamentarisk leder. Også her har hun levd i skyggen, i hovedsak av Martin Kolberg som blant annet har markert seg gjennom arbeidet i Kontroll- og konstitusjonskomiteen. Samtidig vil alltid statsrådene være viktigere enn stortingsrepresentantene, mener Aarebrot.

– Enten har hun fått en for passiv rolle eller så har hun vært for passiv selv, legger han til.

Undersøkelsen viser for øvrig at folkevalgte i SV, Venstre, Høyre og spesielt Fremskrittspartiet er lite interessert i hvem som skal overta etter Jens Stoltenberg som leder i Ap. 58 prosent av de folkevalgte fra Frp har ingen oppfatning om dette spørsmålet, mens bare ni prosent av Arbeiderpartiets egne folkevalgte ikke har noen oppfatning om dette spørsmålet.

NorgesBarometeret har spesialisert seg på undersøkelser rettet mot kommune-Norge og har foretatt undersøkelser rettet mot folkevalgte og administrativ ledelse i landets kommuner i flere år. Feilmarginen på denne undersøkelsen oppgis til å være pluss minus 2,5 prosent. (ANB

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere