Gå til sidens hovedinnhold

Jonas Gahr Støre brøt sikkerhetsreglene med mobiltelefon i Russland

Tok med mobilen til Russland:

Tok med jobbmobilen sin til Russland. - Karma kommer, sier Per Sandberg.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har gått knallhardt ut statsråder som har tatt med tjenestemobilen sin til høyrisikoland.

Les også: Jonas Gahr Støre: - Jeg har tenkt mye på om jeg kan ha brutt mobil-reglene

Det startet med daværende fiskeriminister Per Sandbergs (Frp) jobbmobil som ble med ham på ferie til Iran - og siden ble det avdekket flere tilfeller.

Nå bekrefter UD overfor Nettavisen at Støre selv har brutt sikkerhetsreglene.

- Brøt sikkerhetsreglene i 2011

- I perioden Jonas Gahr Støre var utenriksminister (2005-2012), har han hatt med seg tjenestetelefonenen sin til Russland?

- I forbindelse med at det ble vanligere at våre ansatte fikk tjenestetelefoner laget departementet skriftlige retningslinjer for bruken av slike telefoner i 2010 (datert 14. juni 2010). Retningslinjene sa blant annet at tjenestetelefoner normalt ikke skal medbringes på tjenestereise til land med forhøyet etterretningstrussel. Så langt vi har hatt mulighet til å undersøke finner vi ikke kopier av regelverk for perioden før juni 2010 som omhandler bruk av tjenestetelefoner i etterretningsutsatte land. Det er likevel sannsynlig at det har vært en fastlagt praksis for dette også før 2010, sier kommunikasjonssjef i UD, Frode Andersen, til Nettavisen.

Andersen legger til at:

- Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre reiste 7. mars til Russland (Kaliningrad) i 2011. Telefonregningen viser at tjenestetelefonen var i bruk under reisen. Støre besøkte Murmansk 14. oktober 2009 og Moskva 2. februar 2010. I begge tilfeller viser telefonregningen av tjenestetelefonen var i bruk under reisene. Begge disse tilfellene ligger forut for innføringen av departementets skriftlige retningslinjer (14. juni 2010), men til Kaliningrad i 2011 brøt Støre sikkerhetsreglene, bekrefter Andersen.

- Kan ikke uttale oss om det

- Kan dere garantere for at sensitiv informasjon ikke er lekket fra Støres telefon, selv om departementets saksbehandlingssystem ikke var installert?

- Vi har ikke informasjon som gir oss mulighet til å uttale oss om dette, svarer Andersen.

Per Sandberg: - Karma kommer

Nettavisen har vært i kontakt med Per Sandberg.

- Hva er din reaksjon på at Støre brøt mobilreglene i Russland som utenriksminister?

- Det var en, hvem er neste, spør Sandberg i en tekstmelding til Nettavisen.

- Karma kommer, legger han til.

Støre: - Det har jeg tenkt mye på ...

Nettavisen spurte Støre om hans mobilvaner under Arendalsuken.

- Du har selv vært utenriksminister, er du sikker på at du ikke har hatt mobilen til steder du ikke burde?

- Det har jeg tenkt mye på ..., og jeg har i alle fall lagt vekt på å følge de rådene PST og sikkerhetsmyndighetene har gitt. Nå har ikke jeg vært utenriksminister siden 2012, og det at du kan ha hele saksbehandlingsfeltet på en iPhone er nytt, svarte Ap-lederen.

Kommentarer til denne saken