Se Støre fortelle om hvilke nasjonale tiltak som gjelder nå:

- Vi tåler mer smitte enn tidligere, men vi må ha kontroll. Mitt hovedbudskap er at pandemien ikke er over, sa statsministeren innledningsvis i Stortinget.

Og han fortsatte:

- Alle over 12 år har fått tilbud om vaksine, og det vil vi fortsette med. De uvaksinerte utgjør 40 prosent av de innlagte, selv om de er kun 10 prosent av den voksne befolkningen. Det sier oss at vaksinen virker, sa statsministeren og la til dette om det regjeringen la fram tirsdag:

- Det aller viktigste kan oppsummeres i ett ord: vaksine, sa statsministeren.

Nasjonale tiltak

Til Stortinget lanserte Støre følgende nasjonale tiltak som trer i kraft, fra og med onsdag 1. desember.

- Hvis du bor sammen med en som er smittet, må du holde deg hjemme i karantene til du har svar på en negativ test. Dette gjelder for voksne, enten de er vaksinert eller uvaksinert. For å slippe karantene må vaksinerte teste seg på nytt senest etter sju dager. uvaksinerte må teste seg daglig i syv dager med hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test. For barn er dette ikke en plikt, men en anbefaling.

Les også Gunnar Stavrums kommentar: En annen regel som blir innført fra og med onsdag er: Førjulsgaven fra regjeringen: Dyr strøm, vaksinesommel og milliarder i økte skatter

- Hvis du blir smittet av covid-19, må du være isolert i fem dager. Dette gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke. Frem til i dag har kravet vært 2 dager for vaksinerte uten symptomer. I tillegg må du ha vært feberfri i 24 timer før du går ut av isolasjon.

Støre kom så med nasjonale anbefalinger.

- Det innføres også en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten. Regjeringen innfører en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand, sa Støre.

Dette sa han videre om tiltak for skoleelever og arbeidsplasser.

- I tillegg viderefører vi anbefalingen om jevnlig teste skoleelever i områder med økende smittespredning og høy belastning i helse- og omsorgstjenesten. Regjeringen ber om at kommuner med økende smitte og høy belastning i helsetjenesten vurderer økt brukt av hjemmekontor.

Støre sa til Stortinget at regjeringen oppfatter tiltakene som «lite inngripende».

Statsministeren var tydelig på at de neste månedene vil ikke smitten bli borte.

- Vi må leve med dette og holde situasjonen under kontroll. Det kan vi kun gjøre sammen. Målet er at vi kan leve med smitten uten at vi overbelaster helsetjenesten, eller innfører tiltak som griper for hardt inn i livene våre, sa Støre,

Statsministeren nevnte overfor Stortinget at regjeringen ikke vurderer en nedstengning med det første.

- I dagens situasjon mener regjeringen det ikke er riktig eller forholdsmessig å be alle holde seg hjemme. Nedstengningens pris er godt dokumentert og svært høy, sa Støre.

Han avviste at regjeringen vil stenge ned landet igjen, og viste til at de forrige rundene med nedstengning kostet mye både i form av økt arbeidsledighet og psykisk uhelse.

Eks-statsminister og Høyre-leder Erna Solberg kom med krass kritikk om at regjeringen hadde brukt for lang tid med å komme med nye tiltak.

Les også: Norsk vaksineforsker er helt uenig med Biden: - Dette er rimelig meningsløst

- Jeg forventer en regjering som er mer frempå, og vi skal studere det som kom nå nøye, var budskapet fra Solberg.

Frp-leder Sylvi Listhaug var fornøyd med Støres redegjørelse, men kritiserte at regjeringen ikke hare gjort nok med den manglende intensivkapasiteten i helsevesenet.

- Vi foreslår å øke lønna til sykepleierne. Ingenting av dette er besvart i budsjettet neste år, var noe av det Listhaug sa.

Den assisterende helsedirektøren har sagt dette om koronasertifikatet:

Ber kommunene få opp tempoet

Statsministeren understreket også igjen, hvor viktig det er at folk som ikke har vaksinert seg, sørger for å ta første dose så fort som mulig.

- Vi trenger større oppslutning hos folk over 25 år og noen folk som er fra utlandet. Så president, mitt klare råd er at man skal takke ja til vaksine, sa Støre.

Statsministeren sa også at dette er det viktigste tiltaket nå.

- Vi må få til at alle over 65 år får en tredje dose før jul. Vi må få opp takten. Målet er at alle over 18 år skal få tredje dose før påsken 2022, sa Støre.

- Kommunene må klare å sette 400.000 vaksinedoser i uka fremover, var det klokkeklare budskapet fra statsministeren.

Les også: Frykter omikron kan skape OL-trøbbel

Støre ba kommunene om å ikke stresse over manglende ressurser fremover.

- Staten vil ta regningen, sa Støre til Stortinget.

Statsministeren nevnte at økt kontroll på grensen vil fortsette, siden smittesituasjonen er usikker i flere land.

- Vi jobber med nye innstramminger for innreise, og kan komme med nye tiltak raskt.

Og han la til:

- Vi vil følge den nye virusvarianten, nær sagt time for time. Regjeringen er klar for å iverksette tiltak raskt, hvis situasjonen krever det, sa Støre med henvisning til den nye omikron-varianten.

Støre snakket om at koronasertifikat kan innføres nasjonalt, men at det er foreløpig skal ses an.

- Vi følger med på erfaringene fra andre land i Europa, sa statsministeren.

Ny strategi

Det er ikke bare smitterekorder, som ble registrert senest i Oslo siste døgn, som regjeringen må hanskes med. Den nye varianten omikron vekker også bekymring, og nå har Støre varslet en offensiv strategi for å hindre at det blir en ny nedstengning.

I dag skal han redegjøre for Stortinget om status og videre løp for regjeringens koronahåndtering. Et par timer senere vil statsministeren holde en pressekonferanse om nye koronatiltak. Støre har holdt kortene tett til brystet om hva som kommer, men sa følgende i Nyhetsmorgen på NRK, tirsdag morgen.

Les også: Ny smitterekord i Oslo – 831 nye koronatilfeller

- Hvis det er en rød tråd i budskapet mitt, så er det at vaksinering virker. Det kan få ned økningen vi har sett i innleggelser og gir god beskyttelse, sa statsministeren.

Støre har allerede avvist at det kommer en ny nedstengning nå, men har understreket hvor viktig det er at alle over 65 år får tredje dose av koronavaksinen så fort som mulig.

Følger med på omikron

Støre er også klar på at regjeringen følger nøye med på den nye virusvarianten, omikron.

Les også: Moderna-sjef spår vaksinetrøbbel mot den nye omikronvarianten

- Vi må ha tiltak mot den. Det jobber vi med time for time for å beskytte oss slik at vi kan hindre og begrense spredningen hvis den kommer til Norge, sa statsministeren tirsdag formiddag.

Helsemyndighetene mener det bare er et tidsspørsmål før koronavarianten omikron blir bekreftet også her i landet.