Ap-leder Jonas Gahr Støre og Rødt-leder Bjørnar Moxnes møttes til debatt i Politisk kvarter på NRK torsdag morgen.

Da Politisk kvarter nylig feiret 50 år fikk Støre følgende spørsmål:

- Føler du et tettere politisk slektskap med Erna Solberg enn med Bjørnar Moxnes?

- Ja, det gjør jeg, svarte Støre - og forklarte det slik:

- Det er ingen tvil om at det er demokratisk parlamentarisk fullt og helt sinnelag i Høyre som jeg kan bekjempe på den måten, og der mener jeg Rødt har et stykke igjen å gå.

Les også: Rødgrønt flertall - både Venstre og KrF under sperregrensa

- Rødt er et revolusjonært parti

I studio torsdag avviste Støre introduksjonen om at «de krangler så man nesten skulle tro de var i Venstre».

- Jeg har aldri kranglet med Moxnes. Tvert imot, det er kollega det er spennende å jobbe med, sa Støre - og minnet om konteksten.

Men:

- Rødt er et revolusjonært parti, det er det fortsatt. Det springer ut av en autoritær tradisjon, som er et stykke unna der vi kommer fra så i den sammenhengen var det riktig å svare slik.

Les også: Slik reagerer Bjørnar Moxnes og Audun Lysbakken på KrF-avgjørelsen

Kaller Ap for et pampevelde

Støre viste til at Rødts partiprogram kaller Ap for et pampevelde som søker makt for å holde arbeiderklassen nede, og at programmet skriver at revolusjon er nødvendig.

Støre spurte Moxnes direkte om han er en pamp:

– Jeg syns ikke du er en pamp, Jonas.

– Men det står her, svarte Støre og pekte på prinsipprogrammet til Rødt.

– Rødts program skriver at revolusjon er nødvendig. Jeg tror helt ærlig ikke du mener dette. Du er en moderne politiker og står for mye jeg kan være enig i. Men dette er partiet ditt. Når det handler om slektskap, mener jeg du ikke har ryddet godt nok opp, sier Støre.

Det avviste Moxnes:

– Jeg er litt lei av at Rødt i 2018 skal bli mistenkt for å mene det AKP-ML mente i 1973 eller det NKP mente i 1923. Vi ønsker et samfunn med mye mer demokrati enn i dag, og en mer demokratisk økonomi. Det håper jeg etter hvert at Ap vil få med seg.

Rødt-lederen ser heller ikke på Støre som en klassefiende, men:

– Det er et faktum at Ap selv sier de er for kapitalismen. Dette stammer fra en tid da Ap satt i regjering og brukte tvungen lønnsnemnd mot streikende som ikke satte liv og helse i fare. I noen tilfeller har Ap i regjering holdt arbeiderklassen nede.

- Høyrepopulismen i Norge

Støre fikk også følgende spørsmål, som han ikke ville svare tydelig på:

- Føler du et tettere slektskap med Bjørnar Moxnes enn med Siv Jensen?

– Jeg vil si at Siv Jensen kommer fra et parti som aldri har vært inne på autoritære veier. Men jeg må trekke litt på det, for dette er høyrepopulismen i Norge. Siv Jensen kommer fra den høyrepopulistiske siden, som jeg mener har autoritære trekk. Så mellom dem ønsker jeg ikke å kåre noen vinner.