Jonny får ikke stemt fordi han har dysleksi

Jonny Håvåg har kraftig dysleksi. Det gjør at han ikke får stemt ved stortingsvalget.

Jonny Håvåg har kraftig dysleksi. Det gjør at han ikke får stemt ved stortingsvalget. Foto: Helge Johnsen

- Det er ikke lagt til rette for oss som ikke kan lese. Jeg føler meg helt glemt.

(Firda): Partiprogrammene kom i postkassen for lenge siden, og i sentrum står politikerne og prøver å kapre velgerne. Men Jonny Håvåg får ikke avgitt sin stemme ved stortingsvalget, selv om han vil.

- Jeg har kraftig dysleksi og klarar ikke lese det som står på programmene eller stemmeseddelen. Når jeg får en brosjyre i hånda av politikerne må jeg bare svare at jeg ikke kan stemme. Men det er sjeldan jeg får noe respons på det, sier en oppgitt Jonny.

For to år sidan, da det var kommunevalg, var han framme i media og fortalte om situasjonen.

Etter mye kritikk i samband med stortingsvalget i 2009, hadde nærmere 200 kommunar fornyet valgutstyret sitt før kommunevalget i 2011. Men Førde, der Jonny bor, var ikke en av disse.

- Jeg mener hele stemmesystemet i landet vårt er utdatert. Selv om det er lagt til rette for for eksempel blinde, så er det en gruppe som er helt glemt, og det er oss med sterke lesevansker. Sånn som det er nå, så er jeg avhengig av hjelp for å stemme. Men det skal jo være hemmelig valg, og det blir det ikke om jeg skal ha slik hjelp. Nå har det gått to år siden forrige valg, men ingenting har skjedd. Jeg blir ikke lyttet til, forteller han.

Lov og plikt
Kjæresten hans, Sidsel Sørebø, er òg oppgitt over situasjonen.

– Alle har lov og plikt til å stemme i det demokratiske landet vi bor i. Men da må man sørge for at det er mulig å gjennomføre, seier hun.

Og Jonny er ikke i tvil – hadde han hatt mulighet, så hadde han stemt. Og han gir ikke opp håpet.

– Jeg håpar det blir tilpasset i alle fall til neste stortingsvalg. Et system der man for eksempel kan bruke en datamaskin og få lest opp informasjonen om hvert parti hadde nok fungert. Om man i tillegg kunne fått opp et bilde av kandidatane for partiene, slik at eg kunne kryssa av ut ifra det, så hadde det ikke vært noe problem. Men sånn som det er nå, så får eg ikke levert stemmen min, sier Jonny.

Les hele saken på firda.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.