RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jorda rundt, fra sofa til sofa

Sist oppdatert:
Sofasurfing er den nye overnattingsmåten for backpackere og jordomreisende.

(SIDE2): Blogger SuperMarie, eller Marie Brudevold som hun egentlig heter, befinner seg for øyeblikket i Brasil etter å ha reist nesten halve jorda rundt siden 19. september 2012. Reisen varer i nesten 7 måneder, og hun vil innen turen er omme ha satt sine bein på samtlige av verdens kontinenter.

- Jeg har fått overveldende mange inntrykk, fra kulturer og opplevelser, som det vil ta flere år før jeg har klart å fordøye, sier Marie til Side2.

Sofasurfing
Ferden startet i Sør-Afrika og hun har reist jorden rundt før hun ankom siste stopp, Brasil. Måten hun har bodd på i noen land er noe utenom det vanlige.

- På couchsurfing.org har jeg funnet fram til fremmede mennesker som tilbyr seg å låne bort sofaen for en natt eller to. Dette tilbudet har jeg benyttet meg av flere ganger hittil på reisen. Man får oppleve kulturen på en helt annen måte. Og i tillegg er det gratis(!), sier hun.

På couchsurfing.org kan man som sofaeier også registrere at man stiller en sofa til disposisjon, og Marie har sovet på en håndfull sofaer.

- Det er en utrolig verdifull måte å ta for seg et land på. Man får oppleve kulturen og levesettet på en helt annen måte enn man ville som vanlig turist, sier Marie.

Sofautvelgelsen
I utvelgelsen av sofa er det viktig å velge en sofa som har mange referanser.

– Det er mange sofasurfere som skriver om opplevelsen rundt sofasurfingen der de har vært, noe som er verdifull informasjon. Dersom sofasurferen i tillegg har verifisert identitet og lokasjon kan du være ganske sikker på at kilden er pålitelig, sier hun.

Som reisende søker du om lån av sofa et par uker før du ankommer landet.

– Du skriver noen ord til hosten om hvorfor du ønsker å bo hos han eller henne, og håper på det beste. Overnattingen er gratis, men man føler allikevel at man må gi noe tilbake, sier hun.

Som sofasurfer er det vanlig å lage mat, hjelpe til med husarbeid eller spandere noe på de som har åpnet hjemmene sine for deg.

– For meg, som er en elendig kokk, tok jeg oppvasken og spanderte middag på mine sofaverter, sier hun.

Utbredt utenfor Europa
Maries erfaringer tilsier at sofasurfing er mer utbredt utenfor Europa. – De jeg har møtt som har lånt ut sofaen sin er åpensinnede, tillitsfulle og hjelpsomme mennesker, som har et avslappet forhold til livet. Nordmenn burde lære å løsne på slipset litt, sier hun.

Selv har hun sofasurfet i blant annet Sør-Afrika, Surinam, Filippinene og Guam. Planen nå er å ta buss og sofasurfe fra nord til sør i Brasil.

– Jeg har vært utrolig heldig med menneskene jeg har havnet hos! De har åpnet armene sine for meg og inkludert meg i familien og i det daglige liv. Opplevelsen som sofasurfer har vært utelukkende positiv, sier hun.

Pappa i rullestol

Målsetningen med reisen var opprinnelig å se verden, lære om andre kulturer og bli inspirert, men med en pappa som sitter i rullestol har hun erfart at livet ikke alltid blir som man har tenkt.

- Framtiden er umulig å forutse og det er viktig for meg å leve ut drømmene mine mens jeg fortsatt har sjansen. Jeg skulle ønske det var flere som turte å gjøre det samme, sier Marie.

Samtidig gleder hun seg til å komme hjem. – Det første jeg skal gjøre er å spørre Mamma om hun kan lage vaffelrøre, og deretter skal vi feire jul på etterskudd, avslutter Marie.

Les Maries blogg her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere