RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jordan henrettet to dødsdømte fanger

Den dødsdømte irakiske kvinnen Sajida al-Rishawi ble henrettet ved hengning i Jordan natt til onsdag, opplyser sikkerhetskilder.
Den dødsdømte irakiske kvinnen Sajida al-Rishawi ble henrettet ved hengning i Jordan natt til onsdag, opplyser sikkerhetskilder. (AFP / NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Jordan henrettet natt til onsdag to dødsdømte terrorister.

Jordan henrettet natt til onsdag den dødsdømte irakiske kvinnen Sajida al-Rishawi, som Den islamske staten (IS) krevde utlevert i bytte mot en jordansk jagerflyger.

Ifølge sikkerhetskilder ble også en annen iraker, Ziyad Karboli, som var dømt til døden for å ha drept en jordaner i 2008, henrettet natt til onsdag. Ifølge dommen tilhørte Karboli terrornettverket al-Qaida.

Rishawi var dømt til døden for sin rolle under terroraksjonene som kostet 60 mennesker livet i Jordans hovedstad Amman i 2005.

Tre hoteller ble angrepet av selvmordsaksjonister i en koordinert aksjon, og Rishawi ble selv pågrepet med et bombebelte rundt livet.

Rishawis ektemann var blant de tre selvmordsbomberne som sprengte seg i lufta under aksjonen.

Fangeutveksling

Opprørsgruppen Den islamske staten (IS) krevde tidligere i år den irakiske kvinnen utlevert i bytte mot den jordanske jagerflygeren Muath al-Kasaesbeh. Han ble tatt til fange av IS etter at flyet hans styrtet under et bombetokt i Syria i desember.

Jordan gikk med på kravet om fangeutveksling, men krevde beviser for at Kasaesbeh var i live før de løslot Rishawi.

Noe slikt bevis kom aldri, og tirsdag la IS ut en video på nettet som viste hvordan flygeren ble brent til døde. Ifølge jordanske myndigheter skal dette ha skjedd alt 3. januar.

Varslet hevn

Jordan sverget hevn og varslet kort tid etter at videoen ble lagt ut at Rishawi ville bli henrettet.

– Hevnen vil bli like stor som katastrofen som har rammet Jordan, sa en talsmann for hæren i landet, oberst Mamdou al Ameri, til jordansk fjernsyn tirsdag kveld.

Kong Abdullah, som var på besøk i USA tirsdag, reagerte også sterkt på drapet på den jordanske flygeren.

– Denne feige terroren er utført av en kriminell gruppe som ikke har noen tilknytning til islam. Nå er det alle borgernes plikt å holde sammen, sa den jordanske kongen.

Siste av flere

IS la i helgen også ut en video der de drepte den japanske journalisten Kenji Goto, som de hadde krevd 1,5 milliarder kroner i løsepenger for. Dette beløpet tilsvarer det Japan har lovet å bidra med i den USA-ledende krigen mot IS.

Goto ble den siste av flere utenlandske gisler som er drept av IS det siste året. Amerikanerne James Foley, Steven Sotloff og Peter Kassig er tidligere drept for åpent kamera, og det samme er britene David Haines og Alan Henning og japaneren Haruna Yukawa.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere