RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Opprørsgruppa Den islamske staten (IS) truet i en ny video tirsdag ettermiddag med å drepe den jordanske flygeren Maaz al-Kassasbeh og den japanske journalisten Kenji Goto innen 24 timer. En ny video fra IS som viser journalisten Kenji Goto og som holder et bilde av den jordanske flygeren Maaz al-Kassasbeh.
Opprørsgruppa Den islamske staten (IS) truet i en ny video tirsdag ettermiddag med å drepe den jordanske flygeren Maaz al-Kassasbeh og den japanske journalisten Kenji Goto innen 24 timer. En ny video fra IS som viser journalisten Kenji Goto og som holder et bilde av den jordanske flygeren Maaz al-Kassasbeh. Foto: Uncredited (Ap)

Jordan: Klare til å løslate IS-gissel

Sist oppdatert:
En japansk journalist og en jordansk pilot er tatt til fange av den brutale terrorgruppen Den islamske stat (IS).

IS frigjorde en video tirsdag hvor de krever at jordanske myndigheter løslater den dødsdømte kvinnen Sajida al-Rishawi innen 24 timer. Terrorgruppen truer med å drepe gislene dersom tidsfristen ikke overholdes.

IS er kjent for å halshogge utenlandske gisler foran åpent kamera.

- Klar til å løslate fange
Onsdag tidlig ettermiddag kom meldingen om at Jordan vil løslate den terrordømt kvinnen i bytte mot den jordanske piloten. Det opplyser en jordansk talsperson.

- Jordan er klar til å løslate fangen Sajida al-Rishawi dersom den jordanske flygeren, løytnant Muath al-Kasaesbeh, blir sluppet fri og hans liv spares, sier Mohammed al-Momami, talsmann for regjeringen i Amman, ifølge statlig jordansk fjernsyn.

Familien til gislene Kenji Goto og Moaz al-Kassasbeh tryglet i forkant av kunngjøringen om at jordanske myndigheter skulle forhandle med IS og løslate Rishawi, som er dømt til døden for et mislykket selvmordsangrep i 2005.

Moren til Kenji Goto tryglet den japanske statsministeren om å gjøre alt i sin makt for å frigjøre sønnen.

- Vær snill og redd livet til Kenji, sa moren Junko Ishido i en uttalelse, ifølge CNN.

- Jeg ber deg om å bruke alle dine krefter i forhandlingene med jordanske myndigheter, helt til siste slutt.

- Min sønns blod er kostbart
Faren til det jordanske gisselet, Moaz al-Kassasbeh, har også tryglet jordanske myndigheter om å handle.

- Jeg ber hvem enn som sendte Moaz til å kjempe utenfor Jordans grenser, på et oppdrag som ikke er relatert til oss, om å gjøre en stor innsats på å få Moaz tilbake, sa faren Safi al-Kassasbeh i en uttalelse tirsdag.

- Moaz’ blod er kostbart. Det er kostbart og representerer blodet til alle jordanere.

- Kvier seg mot byttehandel
Norsk Midøsten-ekspert sier på generelt grunnlag at land i regionen kvier seg mot å inngå i gisselforhandlinger.

- Regimer i Midtøsten er generelt veldig lite interessert i den typen forhandlinger med militante salafister som IS. De er ikke glad i å gå inn i den typen dynamikker, sier Midtøsten-forsker ved Christian Michelsen Institutt, Kjetil Selvik, til Nettavisen.

Selvik understreker at han ikke har inngående kunnskap om jordanske gisselsituasjoner.

- Men avveiningen her er at det gjør gisseltaking til et effektivt redskap. Det er grunnen til at USA synes å ha en veldig streng linje på ikke å utbetale løsepenger for å frigjøre gisler, fordi det gjør gisseltaking til en lukrativt geskjeft som fører med seg flere gisselsituasjoner, sier Selvik.

- Hvis man gir etter for sånne krav, vil det komme flere krav. Regimene i Midtøsten føler at det er et problem som er veldig tett på dem. Mens europeiske land har fokus på den ene personen som er tatt som gissel, og ikke helt ser at en forhandlingsløsning får store konsekvenser for landene senere. Midtøsten ser på dette som et mer varig og vedvarende problem, sier han. 

(Artikkelen fortsetter under bidlet).

Den irakiske terrordømte kvinnen Sajida al-Rishawi kan komme til å bli løslatt i bytte mot en jordaner som IS har holdt som gissel i en drøy måned. Her er Rishawi fotografert i en militærdomstol i Amman i forbindelse med rettssaken mot henne i 2006.


Kriger mot IS
Jordan tar del i den amerikanskledede militæroperasjonen mot IS. Japan er ikke direkte involvert i kamphandlingene mot IS, men har bevilget 200 millioner dollar i humanitær bistand til landene som er rammet av IS.

Japans statsminister Shinzo Abe tok i bruk sterke or dog uttrykk da han kommenterte den siste trusselen fra IS.

- Fullstendig foraktelig, kalte Abe trusselen.

- Videoen er fullstendig foraktelig, og jeg føler et sterkt sinne, sa Abe og påpekte at han søker samarbeid med Jordan for å berge livet til Goto, ifølge NTB.

Opprinnelig krevde IS 200 millioner dollar i løsepenger for Goto, men siden er kravet endret til løslatelse av den kvinnelige jihadisten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere