Jordbærselger ble skadet av helikopter på øvelse

Hele jordbærboden til Xu Xiao Hua ble blåst over ende av helikopteret som hadde øvelse i Moss i onsdag.

Hele jordbærboden til Xu Xiao Hua ble blåst over ende av helikopteret som hadde øvelse i Moss i onsdag. Foto: Jappe Eriksson

Hele jordbærboden til Xu Xiao Hua ble blåst over ende av helikopteret som hadde øvelse i Moss i dag.

02.07.15 17:00

Moss Avis: Et av helikoptrene fra øvelsen til Beredskapstroppen fra Oslo fløy så lavt at det blåste hele jordbærboden hennes overende i Verftsgata på hjørnet mellom Rema 1000 og Ertnes på Jeløy i 13-tiden onsdag.

Lufttrykket blåste parasollene langt bortover gata, og vitner forteller at kvinnen i 60-årene ble dyttet langt bakover av lufttrykket.

- Jeg ble slått i bakken og fikk et slag i bakhodet, og fikk disken over meg, sier kvinnen som driver butikken selv og har plukket bærene som hun selger i sommer. De lå spredt utover gresset etter at helikopteret hadde blåst boden overende.

Fløy lavt

Folk i området var opprørte over skadene helikopteret hadde medført.

- Helikopteret fløy lavere enn hustakene på det røde murhuset nederst i Helgerødgata, sier Jon Ertnes. Huset har fire-fem etasjer.

Raymond Lundgreen bor i nærheten og forteller:

- Vi satt inne i leiligheten da en stor støvsky kom inn gjennom vinduet. Vi sprang ut og så at parasollene fra jordbærbodene fløy bortover gata. Den ene holdt på å ta med seg en mopedist. Den andre ripet opp bilen til kameraten min, sier Lundgreen.

Tilbake satt Xu Xiao Hua med en ødelagt jordbærbod og ødelagte bær. Hva hun skal gjøre nå, vet hun ikke.

Nesten en time før politiet kom

Både politiet og en ambulanse rykket ut til stedet, men poltiiet kom i følge vitner først etter nærmere en time. Da var kvinnen allerede fraktet vekk på grunn av skadene hun fikk.

- Jeg regner med at hun har dratt til legevakten, for hun var borte da patruljen kom til stedet, sier operasjonsleder Terje Nordang i Østfold politidistrikt til Moss Avis.

Uhellet skjedde i forbindelse med en øvelse som beredskapstroppen fra Oslo var i gang med.

Fikk låne helikopter

Uhellet skjedde i forbindelse med en øvelse på Peterson-tomta, og Oslo-politiet hadde varslet oss om øvelsen på forhånd. Forsvaret lånte ut et Bell-helikopter for anledningen.

Politiet vil ikke si noe om et eventuelt etterspill etter hendelsen.

- Oslo-politiet har blitt varslet om hendelsen, og øvingsledelsen tar dette med til sentral ledelse i Oslo. Vi kommer ikke til å bli inkludert i et eventuelt etterspill. Det er det Oslo-politiet og Forsvaret som må svare for, sier Nordang.

Politiet er nå i gang med å innhente informasjon.

- Vi har en bil der nå som skal samle opplysninger fra folk på stedet, sier Nordang.

Forsvaret

Oslo politidistrikt henviser Moss Avis videre til Forsvaret.

Oberstløytnant Ivar Moen, som er talsmann for Forsvarets operative hovedkvarter, sier dette:

- Det stemmer at det har vært to beredskaphelikoptre fra Rygge som har hatt en samøvelse mellom politiet og Forsvaret. De fløy over en bod hvor det var en person som ble lettere skadet og sendt til sykehus.

- Er det nødvendig å fly så lavt?

- Vi må sjekke hvor lavt de faktisk fløy. Med mye støy og lufttrykk kan det oppfattes som de flyr lavere enn de gjør. Vi må skaffe fakta og komme tilbake til hvor lavt de faktisk fløy. Men ingen ting tyder på at regler er brutt, sier Moen.

- Vil jordbærselgeren få erstatning for sine tap?

- Det er det normale prosedyrer for. Hvis hun føler at hun har tapt fortjeneste, må hun melde det inn til Forsvaret, og så vil det bli vurdert, sier oberstløytnanten.

- Er det vanlig at slike skader skjer?

- Det er ikke normal prosedyre, men når vi øver kan det oppstå skader, men vi gjør det vi kan for å forhindre det, sier Ivar Moen.

Les flere saker fra Moss Avis her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.