Gå til sidens hovedinnhold

Jordbærsesongen er godt i gang - og her er prisene for norske bær

Hver dag selges 100.000 kurver med norske jordbær, og sesongen er snart i gang for fullt. Prisene varierer imidlertid mellom butikkjedene.

Gode norske jordbær er smaken av sommer for mange nordmenn. Nå er sesongen godt i gang, og årets sommer har gjort godt for jordbærene.

- Det har vært en fin forsommer nå, med litt sol og regn, og det har verken vært for kaldt eller varmt. Det får fram smaken av norske jordbær, som er søte, men likevel friske. Smaken påvirkes av klimaet vårt, sier Pia Gulbrandsen i Bama, og legger til at jordbærene kan ha godt av litt mer sol fremover.

Les også

Hetebølge i Europa - 10 grader i Nord-Norge

Kan produsere 300.000 per dag

Nå er vi i slutten av juni, og det plukkes 100.000 kurver - 7-8.000 kasser - med norske jordbær hver eneste dag. Like mange selges hver dag, ifølge Gulbrandsen.

- Vi har fortsatt noe å gå på før vi når toppen, på det meste ligger vi på rundt 25.000 kasser om dagen. Men foreløpig er det en normal norsk sommer hvor bærene modnes i tur og orden, sier hun.

I fjor sommer ble derimot jordbærene modnet mye raskere.

- Da kom de fleste jordbærene samtidig og mye tidligere enn normalt. I år regner vi med at de store ukene med mest volum begynner rundt uke 28, sier Gulbrandsen.

LES OGSÅ: Flere dropper utenlandsferie - men «supersommeren» i Norge uteblir

Slik er prisene i de største butikk-kjedene

Prisnivået varierer sterkt gjennom sesongen, ifølge Gulbrandsen.

- Det er sammenheng mellom tilbud og etterspørsel. På starten og slutten av sesongen er det lite bær og høy pris, mens de fire til seks ukene hvor bærene modnes samtidig så synker prisene, forklarer hun.

Det er butikkene som setter prisene på bærene.

Nettavisen har hørt med de største matvarekjedene for å finne ut hva det koster per jordbærkurv:

Kiwi: 49,90 kroner per kurv (per 26.06). Selges hovedsakelig i Oslo, Akershus, Vestfold, Østfold og Telemark, men er også en del i Rogaland. Minst tilgang i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nord-Norge.

Coop: 49,90 kroner per kurv (per 25.06). Finnes i alle Coop-butikkene på Østlandet, men skal etter planen være i alle landets butikker innen noen dager.

Meny: 59,90 kroner per kurv. Selges stort sett på alle Meny-butikker.

Rema 1000: Prisene settes lokalt, og Rema er opptatt av å ha de laveste prisene i hvert lokalmarked. Per 26.06 selges norske jordbær i alle butikkene til butikkkjeden.

Spar og Eurospar: Tidvis store prisforskjeller både regionalt og lokalt. Selger norske jordbær i hele landet.

LES OGSÅ: Klimaforsker: - Oslo-sommeren er 12 dager lenger enn før

Sommerfavoritter

For tiden er det de norske jordbærtypene Flair, Rumba og Sonota det er aller mest av.

- Det er også noe av sommerfavoritten Korona, og det kommer mer og mer for hver dag, sier hun.

En annen jordbærtype hun trekker fram er Malvina, en ny sort som er blitt populær.

- Det er imidlertid en sensort så den kommer først i midten av juli.

Heller ikke alle nordmenn får kjøpt lokale norske jordbær fra hjemområdet sitt ennå. Per nå er det i Vestfold, Rogaland, Agder, Telemark, Buskerud, Østfold, Hedmark og Ålesund jordbærene er modne.

- Vi har noe bær i Trøndelag nå, men foreløpig mest tunnel. Arktiske bær vil nok først være å få tak i mot slutten av juli, forteller Gulbrandsen.

Les også

Ny rapport: Hver fjerde isbjørn har plast i magen

Les også

Forskerne frykter barkbilleepidemi i sommer

Les også

- Dette tipset gjør at dyrene dine aldri mer får flått på seg

Kommentarer til denne saken