*Nettavisen* Nyheter.

Jorden rundt for et lite stykke Norge

New Zealands sørøy skulle være så lik Norge i natur og lynne – en rundtur rundt øya med rafting, brevandring og havfiske viste seg å innfri til spektakulære høyder.

(SIDE2): «Alle» leier bobil i New Zealand, og vi var selvsagt intet unntak da vi la ut på en tre ukers tur i landet som skal minne så mye om Norge. Vår bobil derimot, kunne knapt nok kalles en bobil – det var ganske enkelt en genialt ombygd liten kassebil. Kjøkken og en liten sitteplass som ble til seng om natten. Brilliant, billig og veldig koselig for to norske studenter med studieplass i Australia.

Se bilder fra turen nederst i saken!

Jul og varme
Juleferien skulle tilbringes på Sørøya, og da vi forlot varme Gold Coast i Australia ble vi av våre newzealandske utleiere lovet varme og sol. Forskjellen i grader gikk fra 40 varme til 10 regnfulle småkalde grader – og det ble heller ikke varmere i løpet av turen. New Zealand har et helt annet klima enn sin store, tørre nabo, og ligner derfor mer på Norge enn nesten noen andre land. Det bar rett fra flyplassen i våre fargerike Havaiannas til en sportsbutikk med ullundertøy og tykke tursko. Så var vi klare for tur. Vi hadde hørt om de store fysiske utfordringene Queenstown byr på, Kaikoras spennende havfiske, brevandring på Fox Galcier og selvsagt en smak av vindruen Pinot Noir som dyrkes i et kjølig klima. Vi følte vi hadde funnet paradis!

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Rå veier
Veinettet i New Zealand er ikke noe problem for nordmenn - smale, noe dårlig utbygd her og der og med stupbratte fjellsider blir dette nærmest som barnemat å regne for dem som har vært på gjennomsnittet av kjøreturer i den norske fjellheimen. Allikevel fikk vi hjerte i halsen mer enn en gang mens den lille bilen snodde seg opp og ned de bratte fjellsidene.

Veiene fra Christchurch til Queenstown er det ingenting å si på, og så mye å se langs veien. Store innsjøer farget nesten turkisblått av svovel, regntunge skyhøye fjelltopper og plutselig regnskog iblandet isbreer. Jo, vi blir imponert. Det ligner mye på Norge, men det er enda mer dominerende synes vi. Regnsko og isbreer ved siden av hverandre er et merkelig vakkert syn, og noe helt utenom det vanlige.

Iskald rafting
Rå luft møter oss tidlig morgen på en av de største campingplassene i Queenstown. Den lille landsbyen som er kjent for sine mange sportslige utfordringer, og julaften var det vår tur. Vi er klare for rafting, helikoptertur og jetbåt. En får kjøpt pakketurer hos en av mange adventurebyråene i byene, og du kan hive deg med på akkurat det du måtte ønske – hvis du tør. Utforingene står i kø for dem som vil ha litt ekstra adrenalin for å krydre ferieturen, og er det en ting New Zealand er berømt for så er det strikkhoppene over dype juv i pittoreske dalfører der «Ringenes Herre»-filmene som kjent ble filmet. Hopper du i nettoen, sies det at hoppet er gratis...

Vi styrer unna strikkhopp, men nyter selvsagt mer enn gjerne det grøssende synet av andres hyl mens de hopper utfor.

Rafting i fire timer venter, sammen med jetboat og helikoptertur over fjellene. Vi har valgt å gå for skikkelig rafting selv om vi er nybegynnere begge to. Den iskalde julemorgenen sto vi ved elvebredden sammen med ca. tretti andre forventningsfulle raftere og seks superopplagte guider.

– Det er bare noen få varmegrader i vannet, så det er best at alle holder seg oppi båten, sier en av de mannlige guidene og smiler.

- Oppi? Selvsagt må vi jo holde oss oppi, hva mener han? tenker jeg en smule febrilsk mens jeg titter på elven. Den er jo helt så godt som rolig med bare litt strøm, dette skal gå fint.

Redningsvester, årer og instruksjoner hagler over samtlige – med en god porsjon humor iblandet.

- Dere er norske? Vi har vært i Sjoa på rafting, der er det helt utrolig flott og spennende å rafte, sier en av guidene.

Jeg smiler nervøst, det er ikke fritt for at disse guidene vil ta oss med en tur vi sent vil glemme. Det ble en særdeles tøff tur i det iskalde vannet som var langt fra rolig, det er tross alt en grunn til at det heter whitewater rafting, men adrenalinet pumpet som aldri før! Har du ikke raftet før, så prøv det her i Shotover River - vi lover, det innfrir for selv den mest vågale!

Brevandring
Brevandring i New Zealand er noe utenom det vanlige, i Westland nasjonalpark finnes to isbreer Fox Galcier og St. Josef Glacier. Begge er såkalte stekepanne-isbreer, brede øverst og tynne nederst, og er noen av de få isbreene som fortsatt vokser i verden. De er begge vel verdt et besøk for naturglade eventyrere.

New Zealand er det lengste du kan komme unna Norge og landet blir derfor en eksotisk destinasjon i seg selv. Skal du reise er månedene desember til februar de tørre og varme månedene (selv vi opplevde det heller kjølig), men det er fine måneder for rafting og fiske, mens vintersporten er best fra juni til august.

Se bilder fra turen nederst i saken!

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.