*Nettavisen* Nyheter.

Jordras i Halden - over 60 personer evakuert fra boligblokk

EVAKUERT: Et jordras har gått under en boligblokk i Refneveien i Halden. Beboerne er evakuert til et hotell i sentrum av byen.

EVAKUERT: Et jordras har gått under en boligblokk i Refneveien i Halden. Beboerne er evakuert til et hotell i sentrum av byen. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

- I verste fall kan blokka rase i fjorden.

25.02.14 22:56

Et jordras har gått i nærheten av Halden sentrum tirsdag kveld. 65 personer er evakuert fra en boligblokk som står i fare for å rase sammen.

Raset har gått i Refneveien i Halden sentrum. Ordfører i kommunen, Thor Edquist, sier at raset ikke er stort, men at det har gått inntil hjørnet langs en blokk som ligger helt ute ved fjorden. Blokka huser 65 personer.

Ordfører Edquist sier til NTB at alle i blokka blir evakuert.

Politiet opplyser på Twitter at det har vært utglidning av masser på stedet i løpet av de siste dagene, og at Norges Geotekniske Institutt har gjort undersøkelser på stedet.

Det er i samråd med dem at beslutningen om å evakuere ble tatt, sier operasjonsleder Lars Stenrød i Østfold politidistrikt til NRK.

Klikk på bildet for å forstørre.

EVAKTUERT: Nestleder i borettslaget, Torbjørn Larsen, ble evakuert av politiet. Foto: Stein Johnsen (Halden Arbeiderblad)


Klikk på bildet for å forstørre.

EVAKTUERT: Maileen Westby, Atle Berg Nelle og hunden Armani tok med seg klær til et par dager til Thon Hotel. Foto: Stein Johnsen (Halden Arbeiderblad)


Kan rase ut
– Det er bare noen meter ut til fjorden. Vi holder på å innkvartere folk på hoteller i byen nå, sier ordføreren til NTB.

Politiet i Østfold opplyser på Twitter at de evakuerte er innkvartert på Thon hotell.

– Det er ikke fare for noe liv, og har ikke vært noen skader. Vi tar likevel alle forholdsregler og evakuerer boligblokka, sier operasjonsleder Stenerud til Dagbladet.

Sunket et par meter
Onsdag kommer eksperter fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) for å gjøre ytterligere undersøkelser, sier Edquist.

– Vi må vite hva som er blitt gjort under bygget. I verste fall, hvis det skulle rase veldig her, kan den ene delen av blokka rase ut, sier Edquist.

Til NRK siker ordføreren at bakken har sunket et par meter rundt hjørnet på boligblokka.

– Vi er ikke sikre på hva som er under bygget, om det står på fjell eller ikke, sier Edquist.

Flere ras tidligere
Han sier bakken skrår veldig bratt ned mot en bekk som går ut i Iddefjorden. Det skal være mye leire i området.

Ordføreren sier han tenker på dem som er evakuert.

– Der må være fryktelig tøft å ikke vite om de har noe sted å bo, eller hvor lang tid dette vil ta.

Det gikk et ras i samme område også i desember 2011. Da ble tre blokker evakuert, melder NRK. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

TRUER BOLIGBLOKKA: Jordraset i Refneveien i Halden truer denne boligblokken. Foto: Marius Sirland

Klikk på bildet for å forstørre.

Et jordras har gått under en boligblokk i Refneveien i Halden. Beboerne er evakuert til et hotell i sentrum av byen. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Klikk på bildet for å forstørre.

RAS FØR: Slik så det ut da det raste ut i Bøkeveien på Refne 14. desember 2011. Foto: Stein Johnsen (Halden Arbeiderblad)

Saken oppdateres.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.