RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: www.skjelv.no

Jordskjelv i Nordsjøen

Sist oppdatert:
Et kraftig undersjøisk jordskjelv i Nordsjøen sendte rystninger langs Vestlandskysten.

(iBergen.no) Skjelvet målte 4,8 på Richters skala, det største jordskjelvet i Nordsjøen siden 1988, da et skjelv ble målt til 5,2.

Livredde nordsjøarbeidere ringte til institutt for geovitenskap på Universitetet i Bergen etter at de ble ristet ut av sengene sine klokken 02.50 natt til søndag.

- De fortalte at det rystet kraftig og var redde for at jordskjelvet skulle utløse store bølger. Men det var aldri noen fare for tsunami, sier professor Jens Havskov ved instituttet.

Undersjøiske jordskjelv merkes spesielt godt på plattformer, men også på land har folk forskremt blitt vekket av skumle rystelser. Episenteret for skjelvet lå 200 kilometer vest for Florø, og jo lenger bort fra senteret man er dess mindre følbart er skjelvet. Men både i Bergen, nordvest-landet og Shetland har beboere rapportert om jordskjelv.

- 4,8 på Richter skala er relativt kraftig. For at et jordskjelv skal kunne merkes, må det ligge på over 3, sier Havskov.

Men undersjøiske jordskjelv er ikke uvanlig i Nordsjøen. Hver uke registreres minst ett skjelv men vanligvis bare med liten styrke.

- Gjennomsnittskjelvet ligger på 2. Årsaken er at havbunnen i Nordsjøen har en innsynking, en geologisk deformasjon som er annerledes enn omgivelsene. Men det er ikke farlig.

Havskov gleder seg likevel over det nye kraftskjelvet.

- Det er ikke ofte vi får slike skjelv, så dette kan vi bruke i videre undersøkelser.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere