RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jordskjelv kjentes i store deler av Hedmark

JORDSKJELV: Dette jordskjelvet ved Kopparberg i Sverige har trolig kjentes svært godt i Trysil og Engerdal. Også i Elverum.
JORDSKJELV: Dette jordskjelvet ved Kopparberg i Sverige har trolig kjentes svært godt i Trysil og Engerdal. Også i Elverum. Foto: http://www.emsc-csem.org/)
Sist oppdatert:
- Jeg kjente en rar skjelving i huset, forteller kvinne i Engerdal.

Både Østlendingen og NORSAR har mottatt flere telefoner etter risting og støy øst i Hedmark cirka klokken 15.10. Jordskjelvet fant sted mellom Mora og Sveg i Sverige og er foreløpig målt til å være på mellom 4,5 og 5 på Richters skala.

- Vi er usikre på hva dette har vært for noe. Vi jobber med saken, sier Volker Oye ved NORSAR til Østlendingen.

NORSAR registrerer automatiske alle jordskjelv og andre seismiske hendelser. Det kan være sprengninger og liknende.

Politiet i Hedmark har foreløpig ikke fått noen meldinger om hendelsen, opplyser de.

Trolig jordskjelv i Sverige

Harald Lundstein, som bor på Støa i Elverum, sier til Østlendingen at dette er det kraftigste smellet og påfølgende risting han noen gang har kjent.

Også Frank Henry Bakke fra Liavegen i Trysil har ringt og fortalt Østlendingen om kraftig risting.

Ved 15.45-tiden var Østlendingen igjen i kontakt med NORSAR. Det er trolig et jordskjelv i Sverige som har forsårsaket den kraftige ristingen i østre deler av Hedmark.

Opp mot 4,9 på richters skala

- Rapportene sier at dette er i Kopparberg-området, men vi vet foreløpig lite, sier han.

Østlendingen har kikket på en rekke internasjonale nettsider og det meldes om et jordskjelv på rundt 4,9 på Richters skala og at skjelvet skal ha vært fem kilometer ned i bakken.

- Dette er foreløpig usikre estimater, sier NORSAR.

Svenskene bekrefter

– Skalvet var kraftigt sett utifrån svenska förhållanden, säger seismologen Reynir Bödvarsson, Uppsala Universitet til dt.se.

Han bekrefter at det er registrert et jordskjelv.

– Det var ganska kraftig, sikkert rundt fire på skalan, sier han. Skjelv som dette bruker inntreffe cirka hvert tiende år.

– Vi har ennå ikke fått samlet inn all data om skjelvet, sier han

Skjelvet skal ha funnet sted nordøst i Dalarne, på grensen mot Gävleborgs län.

- Jeg kjente en rar skjelving

Magnhild Eriksson bor på Drevsjø i Engerdal kommune, og merket skjelvet som skjedde litt over klokken tre mandag ettermiddag.

- Jeg kjente en rar skjelving i huset, og det skalv under beina mine. Symaskinen jeg hadde på bordet begynte også å riste, forteller hun til Østlendingen.

Jordskjelvet kunne kjennes i store deler av Hedmark. Fra blant annet Tolga, Tynset, Trysil, Elverum og Skarnes er det lesere som sier at de kjente ristingen fra jordskjelvet.

NTB melder om at skjelv av en slik styrke er svært uvanlig i Sverige. Mandagens skjelv kan ha vært det kraftigste siden 1904, da man målte et skjelv til 5,5 utenfor Kosterøyene.

Les flere saker hos Østlendingen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere