RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jordskjelv på Vestlandet

Sist oppdatert:
Suldal hadde jordskjelv litt over midnatt.

Jordskjelvet er det siste av flere skjelv i Norge, og eksperter tror det kan komme et større skjelv i landet.

– Det varte ikke så lenge, men det ristet kraftig. Naboen ringte og spurte om jeg også hadde kjent det, forteller Kristian Hystad til NRK Rogaland om skjelvet klokken 02.46 torsdag.

Flere skjelv
Jordskjelvobservatoriet NORSAR målte det til 3,72 på Richters skala. Episenter lå 4 mil sørøst for Sand i Suldal i Rogaland. Til sammenligning ble Nepal-jordskjelvet målt til 7,9 pr Richters skala.

Dette er langt fra det første skjelvet som har blitt målt i Norge. 24. april i år ble det registrert et jordskjelv med samme styrke. Det hadde episenter 70 kilometer nord for Nesna i Nordland.

- De siste ukene har det vært registrert en rekke skjelv i området vest for Svartisen. Det største ble registrert fredag 11.40 og målte 3.2 på Richters skala. Etter jordskjelvet er det registrert en rekke mindre skjelv i samme området, sa professor i seismologi ved Universitetet i Bergen, Lars Ottermüller, til Rana Blad sist uke.

Kan komme et større skjelv
Han mente da at den store aktiviteten kan tyde på at et større skjelv er på vei.

- Vi kan defintivt ikke utelukke dette. Vi ser at det går rundt 200 år mellom hvert store skjelv, det er som en syklus. Et av de største som noen gang er målt i Norge skjedde i dette området som vi fredag hadde skjelv. Dette skjedde i 1819, nesten 200 år siden og målte mellom 5.0 og 6.0, sier han.

Les også: Nytt stort jordskjelv i dag: - Jeg vil ikke skremme folk, men muligheten for at vi står foran et stort skjelv på Helgeland er absolutt til stede

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere