*Nettavisen* Nyheter.

Jordskjelvet i California: Skader for milliarder og over 3000 etterskjelv

JORDSKJELV: Seismolog Lucy Jones (innfelt) har gitt det amerikanske folk løpende oppdateringer gjennom helgen etter de to jordskjelvene.  Foto: (NTB Scanpix/Wikipedia)

Seismolog Lucy Jones, som ble et kjent navn for mange denne helgen, prøver å dempe frykten for det mange i California er mest redd for.

08.07.19 21:17

LOS ANGELES (Nettavisen): California ble rystet av to kraftige jordskjelv på to dager før helgen. På USAs nasjonaldag, 4. juli, oppstod det første skjelvet nær Ridgecrest, som ligger omtrent 185 kilometer fra Los Angeles.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Skjelvet ble målt til 6,4, men det skulle vise seg å bare være et førskjelv. Dagen etter oppstod et skjelv med en styrke på 7,1 i omtrent samme område.

Begge skjelvene kunne kjennes både i Las Vegas og Los Angeles, og visse steder i California ble det erklært unntakstilstand.

Senere har det vært en rekke etterskjelv, noen så sterke som over 5 på Richters skala. Søndag hadde det vært over 3000 etterskjelv siden 4. juli, og i Los Angeles kunne man kjenne små ristinger gjennom helgen.

Det er ventet at det vil oppstå så mange som 34.000 etterskjelv med en styrke over 1 de neste seks månedene, skriver Los Angeles Times.

Skader for milliarder

Ingen mistet livet eller ble alvorlig skadd under jordskjelvene, men det oppstod skader på mange veier og bygg.

I byene Ridgecrest og Trona har det vært en rekke jordskred, strømbrudd, branner og gasslekkasjer, samt skader på veier. Om lag 200 personer har måttet forlate sine hjem som følge av skjelvene.

Klikk på bildet for å forstørre.

BRANN: Brannmannskaper jobber for å slukke en brann som oppstod i Ridgecrest etter fredagens jordskjelv.  Foto: Mario Tama (AFP/NTB Scanpix)

Ifølge CBS Los Angeles vil det økonomiske tapet som følge av jordskjelvene bli på så mye som 1 milliard dollar, over 8,6 milliarder kroner.

Skadene har imidlertid vært mindre enn fryktet. Hadde jordskjelvene inntruffet et sted med storbyer i umiddelbar nærhet ville skadene vært betraktelig verre, ifølge eksperter.

Skaper frykt

Jordskjelvene er de kraftigste på 20 år i California. Det har også ført til at mange nå frykter at det nå skal oppstå enda sterke skjelv.

I etterkant av skjelvet fredag ble det anslått at det var 10 prosent sjanse for det ville oppstå et skjelv med minst samme styrke innen kort tid, men disse anslagene er nå kraftig nedjustert.

Klikk på bildet for å forstørre.

ØDELEGGELSER: Slik så det ut i en leilighet i West Hollywood i Los Angeles etter fredagens jordskjelv. Foto: Nettavisen-tipser

I Los Angeles har likevel ikke frykten for «The big one» blitt noe mindre etter helgens hendelser. «The big one» referer til et katastrofalt jordskjelv ved den geologiske forkastningen som kalles San Andreas, og som vil føre til enorme ødeleggelser og dødsfall

I 1994 mistet 57 mennesker livet og nesten 9000 ble skadd da et jordskjelv med styrke på 6,7 rammet Northridge ved Los Angeles. I tillegg oppstod materielle skader for mellom 13 og 50 milliarder dollar, noe som i dag tilsvarer mellom 22 og 85 milliarder dollar.

Når eksperter snakker om «The big one» mener de et skjelv på minst 7,8 på Richters skala, 44 ganger sterkere enn skjelvet i Northridge. Eksperter har antydet at man er på overtid når det gjelder når et nytt «The big one» vil inntreffe.

Flere har vært redde for at de to kraftige skjelvene er et forvarsel på at «The big one» vil skje snart. Seismolog Lucy Jones sier imidlertid at det ikke har vitenskapelig forankring.

- Noen tror disse skjelvene indikerer at et verre er på vei, andre tror dette roet ned stresset under jorden og avverget «The big one». Begge disse ideene er bare et søk etter et mønster som faktisk er helt tilfeldig, sier Jones, ifølge Los Angeles Times.

OPPDATERER: Lucy Jones gir siste nytt og forklarer hva som foregår til mediene i Ridgecrest.

Jones forteller at man kan måle hvor fort de geologiske forkastningene beveger seg og omtrent hvor mange jordskjelv som vil oppstå det neste århundret. Men det er ikke mulig å spå hva som konkret vil oppstå det neste tiåret, ettersom det avhenger av tilfeldige forhold som oppstår.

Men selv om Jones forsøker å dempe frykten ved å understreke at sjansen for «The big one» ikke har blitt større som følge av de to skjelvene, er hun også klar på at sjansen ikke har blitt mindre. Hvert år er omtrent to prosent sjanse for at «The big one» kan inntreffe.

«Jordskjelvenes Beyoncé»

Lucy Jones har vært mye i mediebildet de siste dagene, og Los Angeles Times kaller henne «helgens hotteste kjendis». Seismologen ved California Institute of Technology var med på en rekke pressekonferanser for å komme med oppdateringer og forklaringer.

Hun ga også flere intervjuet til store TV-kanaler for å hjelpe det amerikanske folk med å forstå hva som hadde skjedd og hva man kunne vente seg videre. Jones har lenge vært en ressurs på området og har tidligere blitt kalt «jordskjelvenes Beyoncé».

Klikk på bildet for å forstørre.

ETTERTRAKTET: Lucy Jones har blitt et hett navn de siste dagene.  Foto: John Antczak (AP/NTB Scanpix)

Seismologen er kjent for å gjøre frykt til noe forståelig.

- Når jeg gir jordskjelvet et navn, jeg gir det et nummer, jeg gir det en forkastning, så blir det plassert i en boks og det gjør det mindre skremmende. Man føler seg bedre hvis noen viser at de skjønner hva som foregår, har Jones forklart.

De siste dagene har gjort at Lucy Jones blitt et enda mer kjent navn. Hun har for eksempel firedoblet antall følgere på Twitter siden 4. juli, skriver Los Angeles Times.

SKADER: Flere butikker opplevde at varer falt ned fra hyllene under jordskjelvene.

Men Jones er ikke bare kjent for å forklare og undersøke. Hun har også jobbet tett med myndighetene for å forsikre at nye bygninger og annet materiale blir bygget på så jordskjelv-sikker måte som mulig, og hun har sørget for at nødetater og befolkningen generelt har fått mye bedre kunnskap om hva som bør gjøres om et jordskjelv oppstår.

- Når «The big one» inntreffer vil det være folk som er i live på grunn av arbeidet hun har gjort, har Los Angeles’ ordfører, Eric Garcetti, sagt om Jones.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag