RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jordskjelvfrykt under toppmøte

Foto: ETTORE FERRARI (EPA)
Sist oppdatert:
Tolv helikoptre står klare til å frakte bort Obama, Medvedev, Sarkozy, Merkel, Brown og Berlusconi.

Silvio Berlusconi er vert når lederne for verdens mektigste økonomier samles i Italia onsdag. G8-toppmøtet skulle egentlig avholdes på Sardinia, men Berlusconi gjorde en impulshandling tidligere i år og besluttet å flytte møtet til L’Aquila, som en solidaritetsgest til den jordskjelvrammede byen.

Det er registret flere jordskjelv i området den siste tiden, deriblant et jordskjelv målt til 4.1 på Richters skala forrige fredag. Verdenslederne vil bli briefet på evakueringsrutinene og tolv helikoptre står klare til å frakte G8-lederne til Roma om nødvendig, skriver The Times.

Det skal ha vært fire jordskjelv i området siden fredag. 300 mennesker omkom i jordskjelvet som rammet L’Aquila i påsken, og 60.000 ble hjemløse.

JEVNET MED JORDEN: Denne bygningen like utenfor byen L'Aquila ble jevnet med jorden 6. april.
JEVNET MED JORDEN: Denne bygningen like utenfor byen L'Aquila ble jevnet med jorden 6. april.

Drøfter reguleringer
Bortsett fra frykt for seismisk aktivitet under G8-møtet, blir det neppe noe politisk jordskjelv når verdenslederne samles for å drøfte globale tiltak for finanskrisen.

– De viktigste temaene er tiltak for å oppnå sterkere reguleringer i kjølvannet av finanskrisen. Finansministere fra G8-landene har hatt et formøte i midten av juni og de har presentert noe som minner mer om en dagsorden enn konkrete resultater, så det gjenstår å se da, sier seniorforsker i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Arne Melchior, til Nettavisen.

Melchior tror G8-samtalene vil i hovedsak generere løfter, og mener den eksklusive gruppen ikke vil være i stand til å gjennomføre store tiltak uten andre store økonomier.

– Det er mer løfter enn konkrete tiltak, og de har tidligere kommet med løfter de ikke har holdt. Spørsmålet blir om de kommer med noe nytt, og ut fra materialet man har sett på forhånd, så er det ikke så mye nytt, sier han.

Vil bevilge 15 milliarder dollar
Sent tirsdag kveld melder Reuters at USA ønsker at G8-landene skal forplikte seg til å bevilge 15 milliarder dollar over flere år til landbruksutvikling i u-land. Hensikten er å bekjempe matkrisen. USA skal allerede være villig til å bidra med tre-fire milliarder dollar til formålet.

Et annet hett tema under toppmøtet er den fastkjørte forhandlingsrunden i Verdens handelsorganisasjon (WTO). USA og India bidro til at forhandlingene om en ny global handelsavtale kollapset i Genève sensommeren i fjor.

– Et annet tema er handel – å få i gang den fastlåste forhandlingsrunden i Verdens handelsorganisasjon. Men det er jo vanskelig å se hvordan G8 kan gjøre noe. For eksempel er India en viktig bremsekloss for at man ikke oppnådd enighet. USA og India var de som nektet å ta det forslaget som lå på bordet. Men nå har man fått nye regjeringer i India og USA, og noen har spekulert på at dette vil bidra til en løsning. India er ikke med i G8, men får lov til å være med som observatør. G8 vil med tiden dale i betydning og det vil bli mer vekt på G20, sier Melchior.

NAKENBILDER: De mange bildene fra villaen i Sardinia er blitt en hodepine for den italienske statsministeren.
NAKENBILDER: De mange bildene fra villaen i Sardinia er blitt en hodepine for den italienske statsministeren.

Skandaleoppslag
Berlusconi har som kjent vært gjenstand for en rekke skandaleoppslag i verdenspressen de siste månedene. Det startet med konas offentlige krav om skilsmisse, og endte med kokainrykter, nakenbilder og anklager om hyppige besøk av luksusprostituerte. Men Melchior tror ikke skandalene vil overskygge selve toppmøtet.

– Det har vært noe kritikk når det gjelder forberedelsene til møtet, men Berlusconis skandaler er primært et italiensk anliggende, sier han.

Til tross for skandaler har Berlusconi fortsatt enorm oppslutning blant det italienske folket. Oppslutningen har kun falt med to prosentpoeng til 49 siden skandalene skjøt fart i mai måned, skriver The New York Times. Berlusconi har ikke overraskende mistet mest støtte hos kvinner og katolikker.

Det er ventet massive demonstrasjoner i forbindelse med G8-møtet, og italiensk politi har allerede sperret av en rekke gater i flere italienske byer. G8-landene er en koalisjon av de åtte ledende industrinasjonene i verden, som er Frankrike, Japan, Tyskland, Storbritannia, USA, Italia, Canada og Russland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere