*Nettavisen* Nyheter.

Joshua French avgjør trolig anke fredag

Joshua French i rettssalen i Ndolofengselet under rettssaken hvor han denne uken ble dømt for drap på Tjostolv Moland. Foto: Marte Christensen (NTB/Scanpix)

Kinshasa/Oslo (NTB-Steinar Schjetne): Advokat Hans Marius Graasvold vil legge stor vekt på hvordan en eventuell anke vil påvirke prosessen med å få Joshua French ut av Kongo.

French ble onsdag dømt til livsvarig fengsel for drap på cellekameraten, Tjostolv Moland. Han hadde fem dager på seg til å vurdere om dommen skal ankes eller ikke, etter det NTB får opplyst.

Samtidig opprettholdes trykket fra norske myndigheters side for å få ham ut av Kongo, muligens gjennom soningsoverføring til Norge eller ved benådning.

Parallelle prosesser

– Dette er jo to parallelle prosesser. Hvilken betydning en eventuell anke har for Utenriksdepartementet, kommer til å få nokså stor betydning for min vurdering av ankespørsmålet, sier Graasvold NTB.

Han skulle møte French i fengselet fredag, og sier han håper at han i løpet av dagen kan svare på om drapsdommen skal ankes eller ikke. Men beslutningen blir neppe offentliggjort før ankefristen går ut til uka, ifølge Graasvold.

Han medgir at dommen ikke var noen stor overraskelse for French, selv om forsvaret førte det han kaller «skuddsikre beviser».

Tung drapsdom

Det kan derfor veie tyngre for French, hvordan en eventuell ny rettsbehandling av tiltalen mot ham påvirker den politiske og diplomatiske prosessen, enn å kjempe for juridisk renvaskelse. Det er ifølge Graasvold sentrale elementer i samtalen han skal ha med French fredag, og avgjørende for hvilke råd han vil gi nordmannen.

– På den ene siden er det en lettelse for French å ha fått en avgjørelse i retten. Men samtidig har han nå en dom på seg som sier at han drepte sin beste venn. Det er naturligvis tungt for ham, sier Graasvold. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.