Rundt 80 prosent av norsk datatrafikk med utlandet går via Sverige, og etterretningstjenesten Försvarets radioanstalt (FRA) har lov til å overvåke denne trafikken.

- USA og deres overvåkingspartnere, inkludert Sverige, har vist veldig tydelig at de er villige til å spionere på energiselskaper når det matte passe dem. Hvis jeg hadde vært norsk, ville jeg vært veldig ukomfortabel om kommunikasjonen til landets økonomi- og energisektor gikk gjennom Sverige, sier Greenwald i et intervju med NRK.

For to uker siden publiserte den svenske kringkasteren SVT dokumenter som viser at Sverige avlytter kommunikasjonskabler og deler innholdet med USA. Svenskene skal også ha drevet målrettet spionasje mot russiske olje- og energiselskaper.

- Jeg kan ikke uttale meg om spesifikke verktøy eller metoder, men det jeg kan si er at vi har tillatelse fra EU-domstolen for å drive med den innsamlingen vi driver med, sa FRAs talsmann Fredrik Wallin om SVTs avsløringer.

Flere norske oljeselskaper sier til NRK at de har høy bevissthet rundt datasikkerhet, men de ønsker ikke å kommentere utsagnene til Greenwald. (©NTB)