*Nettavisen* Nyheter.

Journalist opererte jente (12)

Foto: Erin Oberholtzer (AFP)

12-åringen hadde akutt behov for en nevrokirurg. Dermed ble CNN-journalisten tilkalt.

19.01.10 12:46

Redningsarbeidet i Haiti blir styrket for hver dag som går. Men fortsatt er det mye som ennå ikke er på plass.

Blant annet er det mangel på leger med spesialkompetanse. Det fikk CNN-korrespondent Sanjay Gupta erfare da han ble tilkalt for å gjennomføre en omfattende hjerneoperasjon.

Gupta er i tillegg til journalist en praktiserende nevrokirurg. Mandag gjennomførte han en operasjon på en 12 år gammel haitisk jente om bord på det amerikanske hangarskipet Carl Vinson.

Stort kutt i hodet
Jenta hadde blitt påført et stort kutt i hodet under jordskjelvet forrige uke. Men først mandag fikk hun endelig den nødvendige legebehandlingen.

Hun hadde akutt behov for legehjelp, men det medisinske legepersonellet om bord på skipet kunne ikke operere ettersom de ikke hadde noen nevrokirurger.

- Med hjelp av en CNN-produsent ringte vi til CNN i Atlanta, som satte oss gjennom til Gupta i Port-au-Prince, sier Erik Schneider, som er mannskap om bord på skipet.

- Noen fikk tak i vårt internasjonale kontor. De sa at det var et nødanrop fra Carl Vinson, så jeg ringte til dem og fant ut at det dreide seg om en hodeskade, sier Gupta.

Gupta, som har som primærjobb å rapportere fra katastrofeområdet, gjennomførte operasjonen på jenta med hjelp fra to andre kirurger.

Amerikanske militærmyndigheter i Haiti anslår at 200.000 mennesker har mistet livet i jordskjelvet. I tillegg er trolig 1,5 millioner mennesker direkte rammet av katastrofen.

Ville ikke amputere
Det er mange sterke historier som kommer ut fra det katastroferammede Haiti. Én av de ufattelig mange skjebnene er 19 år gamle Ticia Vital.

Vital er én av titusener av mennesker som ble påført skader under jordskjelvet. Men på grunn av manglende legehjelp, har hun fått infeksjon i beinet.

Da hun endelig fikk legehjelp, nektet 19-åringen legene å amputere beinet sitt, i frykt for å leve et liv med kun ett bein. Det til tross for en kraftig betennelse som trolig ville føre til døden.

Men etter en natt med enorme smerter, valgte jenta til slutt å gi etter, og tillot legene å gjennomføre operasjonen, melder nyhetsbyrået AP.

Men hun er svært bekymret for fremtiden.

- Hva skal jeg gjøre? Hvordan skal jeg overleve med ett bein? sier Vital mens hun ligger på operasjonsbordet.

90 prosent risiko for å dø
Men legen som gjennomførte amputasjonen, Frank Diaz, mener beklageligvis at det kanskje ikke lenger er noen grunn for 19-åringen til å bekymre seg for fremtiden.

- Hun har ikke reagert på antibiotikaene vi har gitt henne. Jeg tror det er 90 prosent risiko for at hun dør, sier Diaz.

Leger i Haiti har ikke noe tall på hvor mange amputasjoner som er gjennomført etter jordskjelvet, men det dreier seg om et enormt antall.

- Problemet er at folk ikke har fått legebehandling tidlig nok, så sårene er veldig infiserte. Noen av dem kommer med bein stikkende ut av leggen, sier dr. Diana Lardy, som tilhører et amerikansk legeteam.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.