Gå til sidens hovedinnhold

Journalisten: Over 3600 brudd på arbeidsmiljøloven i NRK de siste årene

Det ble registrert over 3600 brudd på arbeidsmiljøloven i NRK fra januar 2016 til utgangen av september i år, skriver fagbladet Journalisten.

Totalt er det registrert 3631 brudd på arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid, ifølge en oversikt Journalisten har fått innsyn i.

Les også: Kraftig økning i antall NRK-ansatte med millionlønn: – Må forvente kutt

Jobbet for mye, hvilt for lite

Loven er brutt ved at ansatte har jobbet for mye helg eller overtid eller hatt for lite hviletid mellom vakter. Hviletid er det vanligste bruddet i bedriften, som har om lag 3400 ansatte.

De fleste av bruddene er registrert i nyhetsavdelingen, med 1228 brudd på hviletidsbestemmelsene. Avdelingen hadde 382 årsverk i begynnelsen av 2019.

- Bedre enn tallene gir inntrykk av

– Vi er ikke tilfreds med såpass mange brudd på arbeidstidsbestemmelsene. Når det er sagt, opplever jeg at praksis er bedre enn tallene kan gi inntrykk av, sier organisasjonsdirektør Olav Hypher til Journalisten.

Videre viser han til at det ofte er krevende for ansatte i NRK å få gjort jobben innenfor arbeidstidsbestemmelsene fordi allmennkringkasteren dekker nyheter og begivenheter døgnet rundt.

Han peker også på mulige svakheter i tallmaterialet, og sier han tror det faktiske antallet brudd er «vesentlig lavere» enn de registrerte.

– Vi ser at de tilpasningene som faktisk gjøres, som at medarbeidere som har jobbet lang overtid en dag, i praksis får starte neste dag senere, ofte ikke gjenspeiles godt nok i systemet. Det har ikke vært en så veldig sterk disiplin på å registrere dette manuelt, rett og slett, sier Hypher.

NRK har i høst skrevet en rekke saker om brudd på arbeidsmiljøloven i Oslo kommune.

(©NTB)

Les også

MDG-Berg ble varslet om 730 lovbrudd - hevdet likevel hun ikke hadde oversikt

Kommentarer til denne saken