Gå til sidens hovedinnhold

Journalister: - Dere løper i flokk uten å tenke

- Klart det er artigere å skrive om ham, enn om de elleve nordlendingene som druknet i fjor sommer.

Hva er det med oss journalister? Til vanlig prøver vi gjerne å avsløre maktmisbruk og hjelpe de som blir utsatt for urett.

Les kommentaren i Avisa Nordland

Angre ganger løper vi i flokk uten å tenke en eneste klar tanke. Det ferskeste eksemplet er hvordan mange av oss journalister behandlet saken og rettssaken mot Arne Nikolai Pedersen (90) i Ofoten tingrett sist uke.

Du vet den rappkjefta fyren fra Forra som mener seg hevet over den norske loven? Han som ble stoppet av Kystverket og ikke hadde lovpålagt redningsutstyr om bord i båten sin.

I stedet for å innse sin brøde, betale sin bot på 500 kroner, og være ferdig med saken – som ethvert anstendig menneske ville gjort, så tar han på trass og påfører oss skattebetalere store utgifter til en helt unødvendig rettssak.

På landsbasis
Mens vi journalister applauderer tøvet.

Noen harde fakta før vi fortsetter. I Nord-Norge druknet det 13 personer i 2012. Året etter var tallet økt til 18.

På landsplan var tallet 61 i 2012. Fjoråret ga en formidabel økning til hele 119 druknede.

Flest menn selvfølgelig. Menn som ikke brukte redningsvest. Om alle brukte redningsvest hadde mange foreldre, ektefeller og barn unngått stor sorg og stort savn i 2013.

I et slikt år, med det høyeste antall druknede på mange år, presterer våre kolleger i Nordlys å kåre lovbryteren til «Årets nordlending» for 2013.

Bold ridder
Det er direkte pinlig, og et slag i trynet på alle som har mistet noen på havet.

Og det er mange av oss her nord.Det er klart at det på overflaten er artig å høre rappkjefta stabukker lire av seg den ene sitatvennlige syrligheten skarpere enn den andre.

Det er klart at for meg som journalist så er det kjempelett å falle for fristelsen til å kjøre ham fram som en bold ridder som slåss mot «Han Stat».

Det er lett å lage en underholdende sak med «glimt i øyet» med en fyr som spiller på fordommene om en landsdel befolket av storkjefta, tankeløse tullinger.

I saken om Arne var det mange av oss mediefolk som valgte den letteste veien. Allerede fra dag én av i fjor sommer. Det var ikke snakk om en mann som brøt loven, men om en artigkar som var fresk i språket.

Direkteoverført rettssak
Og klart det er artigere å skrive om ham, enn om de 11 nordlendingene som druknet i fjor sommer. Men det er strengt tatt en journalistisk synd å lage show av en såpass alvorlig sak.

Rettssaken sist uke ble direkteoverført av Nordlys – avisa som mener folk må få drukne som de vil her nordpå. Annen måte å tolke deres valg av Arne som «Årets nordlending» finner jeg ikke.

Argumentet om at han «står opp mot galskapen» og «er en frittalende talsmann» er hinsides tøys og tull.

For hva blir det neste? At «Årets nordlending» blir en gamling som nekter å bruke bilbelte? En ungdom som nekter å vedta fartsbot?

Det er å håpe at rettferdigheten skjer fyllest. At det dårlige eksemplet for våre barn blir dømt, og tar det som en mann.

Og at noen mediefolk setter seg i skammekroken.

Les flere saker i an.no

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken