*Nettavisen* Nyheter.

Journalister er også mennesker

Mandag starter juryen for Stora Journalistpriset i Sverige diskusjonen om aktuelle kandidater. – De må behandles så de ikke blir dårlige av behandlingen, sier juryens sekretær, Erik Månssen.

20.06.08 11:04

Ingen av dem som satt i juryen for Den Store Journalistprisen i 2002 vil offentliggjøre Tomm Kristiansens interne NRK-notat. Heller ikke den tilsvarende svenske journalistprisens jury kan tenke seg å dele diskusjonene om de nominerte med resten av folket.

- Diskusjonen som føres i prisjuryen er interne. Det handler om mennesker. Skal man føre en åpen diskusjon, forutsetter det at man stoler på hverandre, sier Erik Månssen, sekretær i Stora Journalistpriset til Propaganda.

Han verken kjenner til saken om Åsne Seierstad eller ønsker å kommentere den norske prisens arbeidsmetoder, selv om han kjenner godt til journalisten Seierstad.

- Vi verken kommenterer eller bekrefter hvem som er nominert til prisen. Når vi har valgt prisvinner blir vi i fellesskap enige om motivasjonen for prisen, men utover det kommenterer vi ikke valget av prisvinnerne, sier Månssen, om svenskenes arbeidsmetoder.

Juryens frittalende medlem Jan Nyberg mener på sin side at Seierstad ble utsatt for urimelig kritikk og at han burde ha sagt fra tidligere at fremtredende NRK-ansatte sådde tvil om hennes metoder, skriver Aftenposten. NTB-sjef Thor Viksveen, juryformann i 2002, har derimot ikke sansen for at et jurymedlem røper detaljer om juryens arbeid.

- Jeg vet ikke hvordan man skal gjøre det i Norge. Jeg kan bare redegjøre for vår jury i Sverige og Finland. Vi har en åpen nominasjonsprosess. Alle kan være med. Så diskuterer vi internt. Vi har en bra og frisk diskusjon innen juryen. Alle vet at de kan si hva de vil, sier Månssen.

- Journalistpriset ble innført på 60-tallet, det finnes en lang tradisjon for hvordan vi jobber. Det handler om mennesker, og de må behandles så de ikke blir dårlige av behandlingen. Poenget er å fremheve og hylle beundringsverdig journalistikk, sier Månssen.

19. november kårer svenskene årets største journalistiske bragd.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.