RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Journalister ga seg ut for å være IS-sympatisører


To journalister fra Sky News skal ha fått terrororganisasjonen IS til å tro at de ville utføre et terrorangrep i Storbritannia.
To journalister fra Sky News skal ha fått terrororganisasjonen IS til å tro at de ville utføre et terrorangrep i Storbritannia. Foto: Stringer (Reuters)
Sist oppdatert:
Britiske journalister ble instruert i hvordan de skulle utføre terrorangrep av IS. PST er bekymret for at IS kan bruke samme fremgangsmåte i Norge.

Ved å utgi seg for å være IS-sympatisører skal to journalister fra Sky News, en mann og en kvinne, ha fått kontakt med personer innad i opprørsgruppen Islamsk Stat. Journalistene fikk tilsendt detaljerte instruksjonsbøker i terror, og de fikk råd om hvordan de skulle skaffe penger og lage våpen.

Kontakten ble opprettet gjennom Twitter og chatterom på nettet. Sky News skriver at de kan avsløre en ny strategi fra IS: Mens IS tidligere ville at frivillige skulle slutte seg til dem i Syria, fokuserer de på at britiske, og andre europeiske jihadister, skal bli i landet sitt og utføre angrep der, melder nyhetskanalen.

Journalistene skal ha blitt bedt om å danne grupper, og over tid danne en britisk islamsk stat.

Siste beskjed: «Gjør det»

Den ene journalisten skal også ha dratt til byen Urfa, ved grensen til Syria, og møtte en mann som var del av Islamsk Stats interne sikkerhetsstyrke. Journalisten skal ha fått bekreftet fra denne mannen at fire-fem briter var trent til å utføre angrep utenfor Syria og Irak, og hadde returnert til Storbritannia for å utføre angrep der.

En kvinne, som ifølge Sky News er kona til en jihadist som driver rekruttering fra Syria, har fortalt at hun hadde en potensiell bomber i Skotland og to andre som ikke hadde lykkes i å angripe.

Kvinnen skal selv være involvert med kvinnelige IS-støttende jihadister.

Hun trodde at Sky News' journalist var enda en jihadist. Hennes siste melding skal ha vært denne kaldblodige beskjeden: «Gjør det». 

PST: - Ikke noe nytt

Martin Bernsen, seniorrådgiver i Politiets Sikkerhetstjeneste i Norge (PST), sier det ikke er noe nytt at ledelsen i IS oppfordrer til å planlegge og utføre terror utenfor Syria og Irak.

- På den ene siden oppfordrer de til å ta del i kalifatet de har opprettet, men på den annen side sier de at det er muligheter for å utøve voldsideologien sin andre steder også, sier Bernsen til Nettavisen.

I PSTs trusselvurdering som ble lagt frem i februar, skrev de at det er sannsynlig at Norge vil bli utsatt for en terrorhandling eller forsøk på dette i løpet av 2015. Ifølge vurderingen knytter en potensiell terrortrussel seg først og fremst til enkeltpersoner som er i stand til å handle på egen hånd eller i små grupper.

Følger enkeltpersoner

Bernsen bekrefter at de er bekymret for at fremgangsmåten, som beskrives hos Sky News, også benyttes i Norge.

- Vi er bekymret for at både personer radikaliseres og drar til Syria, men bekymringen til PST knyttes også til Norge og hva som kan skje her. Da snakker vi om enkeltpersoner som vi følger på ulike måter, sier Bernsen.

Han forteller at de har sett en negativ utvikling i trusselnivået de siste årene, og at det i dag er minst 80 personer som de vet har dratt fra Norge for å tilslutte seg IS. Av dem skal det være et 20-tall som har returnert, og mellom 15 og 20 som er drept.

- I tillegg er det mørketall, så vi vet ikke nøyaktig hvor mange som har reist, sier han. Bernsen legger også til at de har iverksatt en rekke tiltak, men at politiet og PST også er interessert i tips.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere