*Nettavisen* Nyheter.

Journalister uten prinsipper

Det sies om journalistene på Stortinget at de ikke tør å skrive det de vet, av frykt for ikke å få vite enda mer de heller ikke kan skrive.

30.11.03 22:52

Det klamme samrøret mellom politikere og journalister er godt demonstrert i diskusjonen rundt Stortingets Presselosje.

Man kan begynne med å smake på navnet.

Losje.

Det oser av eksklusivitet og frimurerskap.

Dagsavisen har fortjensfullt tatt opp denne anakronismen, og avslørt at de 175.000 kronene losjen tar inn i årlig kontingent nesten uavkortet går til en ting; Stortingsjournalistenes julebord.

Det er (selvsagt) med følge, og er en helaftens fest hvor rikspolitikerne er hedersgjester og hvor Carl I. Hagen svinger sin Eli inn i de sene timer.

På de fleste fagfelt er nærmere kjenneskap mellom journalistene, og de man omtaler, av det gode. Men ikke i politikken. Der er samrøret allerede så intimt at man slett ikke trenger losjer og laug for å sementere praksisen.

Men det aller verste er at denne losjen også bestemmer hvem som skal få lov å komme inn på Stortinget som journalister. Se og Hør er eksempelvis nektet medlemskap!

Konsekvensen er at ukebladets medarbeider ikke nyter de samme privilegier som losjens søstre og brødre. De utvalgte kan gå fritt rundt på Stortinget og har fri adgang til stortingskantinen. Medlemmene får også komme inn på statsministerens månedlige pressebriefinger.

Vi er helt enige med journalistprofessor Sigurd Allern uttalelser til Dagsavisen: - Det blir prinsipielt helt feil når en liten, eksklusiv gruppe journalister skal bestemme andre journalisters adgang til en offentlig forsamling som Stortinget.

For vår del har vi et enkelt forslag:

Stortingets journalister må gjerne ha en losje, men det må være Stortingets administrasjon som bestemmer hvem som skal adgangskort for dekke vår nasjonalforsamling. Og det uten råd og vink fra losjemedlemmene.

Og adgangen bør ikke begrenses til dem som tråkker rundt i korridorene til vanlig. Tvert imot bør man legge til rette for at journalister som dekker helt andre felt - som økonomi og helse - også slipper enkelt til. Det kan lufte ut og åpne for en ny politisk journalistikk her i landet.

Blir det for trangt på pressebenken, så får man ordne det slik man gjør det i domstoler og på lesesaler. Den som står først opp, får plassen!

Ingen har vondt av å stå opp om morgenen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.